ГОДИНА РОБИЈЕ ЗБОГ РЕЧИ ИСТИНЕ О РАЧКУ: Пресуда Ивану Тодосијевићу пажљиво срачуната у Приштини

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић првостепено је осуђен на годину дана затвора због вербалног деликта.

Судско веће Основног суда у Приштини јуче је после гласања објавило пресуду којом се Тодосијевић проглашава кривим зато што је, док је био министар и локални функционер, изјавио да је повод за НАТО агресију била “такозвана хуманитарна катастрофа” као и да је злочин у Рачку измишљен.

Овом изјавом, како је закључио приштински суд, Тодосијевић је “подстрекивао етничку мржњу и нетрпељивост”, због чега му је по други пут изрекао осуђујућу пресуду. У претходном поступку осуђен је на две године затвора.

– Пресуда показује да суд, као и први пут, није разумео право и да нема никакве критеријуме. За исто дело пресудио је најпре две године, а сада годину дана затвора.

Очито је да суд не разуме да шта год да је грађанин рекао, то припада слободи говора, уколико се не залаже за насиље – изјавио је за наш лист адвокат Небојша Влајић, истичући да Тодосијевић није позивао на насиље према другима.

Адвокат истиче да је пресуда правно неутемељена и да је уверен да ће више судске инстанце оспорити ову казну. Одбрана ће у следећих неколико дана уложити жалбу Апелационом, односно Врховном касационом суду.

Иван Тодосијевић, некадашњи министар локалне самоуправе, по косовском систему првостепено је осуђен крајем 2019. године. Тужилаштво је реаговало због његовог говора на обележавању двадесетогодишњице НАТО бомбардовања у Звечану. После жалби вишестепеним судовима, првостепена пресуда је оборена, а случај враћен на поновни поступак.

Скандалозну пресуду суда у Приштини осудио је јуче и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, оцењујући да је посреди покушај Приштине да пресуди читавом српском народу и његовој решености да не пристане да лаж назива истином.

– Частан човек је осуђен због смелости да у питање доведе верзију историје коју покушавају да на силу инаугуришу албански сепаратисти, помогнути њиховим иностраним спонзорима. Читав српски народ свестан је да су догађаји у Рачку, о којима се Тодосијевић одважио да говори, најобичнија подвала и монтирани повод за противправну агресију НАТО на Србију.

Док је наше земље и српског народа, биће и оних који ће бити спремни да говоре истину и да се боре да она не буде затрпана лавинама лажи – саопштио је Селаковић, уз поруку да је “Иван Тодосијевић велики Србин, а да је сваки Србин Иван Тодосијевић”.

Шеф дипломатије каже да ова правосудна фарса најбоље показује колико је лажи и лицемерја у мантрама Приштине о такозваном Косову као “најмлађој европској демократији”. Такође, она је оголила неслободу и зулум који српски народ на КиМ свакодневно трпи.

 
 

– Након што су Србима ограничена готово сва индивидуална и колективна права, званично им је одузето и право на говор и мишљење. Ова пресуда је, притом, на подмукао начин изречена само дан после седнице Савета безбедности УН, јер политичке кукавице у Приштини добро знају да је она необорив доказ страховладе на самопроглашеном “Косову” – навео је Селаковић.

Он је поручио да су се тамошње власти превариле ако мисле да ће ова ствар остати без одговора и да ће српски народ прећи преко прогона честитог човека и искреног родољуба.

ЦИЉ СУ НОВЕ ТЕНЗИЈЕ

ПРЕСУДА Тодосијевићу је скандалозна, а изречена је у процесу у коме су пали сви постулати права и правде за Србе на КиМ – оценио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. Како наглашава, Приштина је увела вербални деликт за Србе.

– Нема сумње да је ова пресуда пажљиво срачуната у Приштини с циљем да изазове нове тензије и кризу међу српским народом, посебно на северу покрајине. Јер ниједан Србин на KиМ не може благонаклоно да гледа на овакву одмазду према једном од њих – поручио је Петковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *