GODINA ROBIJE ZBOG REČI ISTINE O RAČKU: Presuda Ivanu Todosijeviću pažljivo sračunata u Prištini

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević prvostepeno je osuđen na godinu dana zatvora zbog verbalnog delikta.

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini juče je posle glasanja objavilo presudu kojom se Todosijević proglašava krivim zato što je, dok je bio ministar i lokalni funkcioner, izjavio da je povod za NATO agresiju bila “takozvana humanitarna katastrofa” kao i da je zločin u Račku izmišljen.

Ovom izjavom, kako je zaključio prištinski sud, Todosijević je “podstrekivao etničku mržnju i netrpeljivost”, zbog čega mu je po drugi put izrekao osuđujuću presudu. U prethodnom postupku osuđen je na dve godine zatvora.

– Presuda pokazuje da sud, kao i prvi put, nije razumeo pravo i da nema nikakve kriterijume. Za isto delo presudio je najpre dve godine, a sada godinu dana zatvora.

Očito je da sud ne razume da šta god da je građanin rekao, to pripada slobodi govora, ukoliko se ne zalaže za nasilje – izjavio je za naš list advokat Nebojša Vlajić, ističući da Todosijević nije pozivao na nasilje prema drugima.

Advokat ističe da je presuda pravno neutemeljena i da je uveren da će više sudske instance osporiti ovu kaznu. Odbrana će u sledećih nekoliko dana uložiti žalbu Apelacionom, odnosno Vrhovnom kasacionom sudu.

Ivan Todosijević, nekadašnji ministar lokalne samouprave, po kosovskom sistemu prvostepeno je osuđen krajem 2019. godine. Tužilaštvo je reagovalo zbog njegovog govora na obeležavanju dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja u Zvečanu. Posle žalbi višestepenim sudovima, prvostepena presuda je oborena, a slučaj vraćen na ponovni postupak.

Skandaloznu presudu suda u Prištini osudio je juče i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, ocenjujući da je posredi pokušaj Prištine da presudi čitavom srpskom narodu i njegovoj rešenosti da ne pristane da laž naziva istinom.

– Častan čovek je osuđen zbog smelosti da u pitanje dovede verziju istorije koju pokušavaju da na silu inaugurišu albanski separatisti, pomognuti njihovim inostranim sponzorima. Čitav srpski narod svestan je da su događaji u Račku, o kojima se Todosijević odvažio da govori, najobičnija podvala i montirani povod za protivpravnu agresiju NATO na Srbiju.

Dok je naše zemlje i srpskog naroda, biće i onih koji će biti spremni da govore istinu i da se bore da ona ne bude zatrpana lavinama laži – saopštio je Selaković, uz poruku da je “Ivan Todosijević veliki Srbin, a da je svaki Srbin Ivan Todosijević”.

Šef diplomatije kaže da ova pravosudna farsa najbolje pokazuje koliko je laži i licemerja u mantrama Prištine o takozvanom Kosovu kao “najmlađoj evropskoj demokratiji”. Takođe, ona je ogolila neslobodu i zulum koji srpski narod na KiM svakodnevno trpi.

 
 

– Nakon što su Srbima ograničena gotovo sva individualna i kolektivna prava, zvanično im je oduzeto i pravo na govor i mišljenje. Ova presuda je, pritom, na podmukao način izrečena samo dan posle sednice Saveta bezbednosti UN, jer političke kukavice u Prištini dobro znaju da je ona neoboriv dokaz strahovlade na samoproglašenom “Kosovu” – naveo je Selaković.

On je poručio da su se tamošnje vlasti prevarile ako misle da će ova stvar ostati bez odgovora i da će srpski narod preći preko progona čestitog čoveka i iskrenog rodoljuba.

CILJ SU NOVE TENZIJE

PRESUDA Todosijeviću je skandalozna, a izrečena je u procesu u kome su pali svi postulati prava i pravde za Srbe na KiM – ocenio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Kako naglašava, Priština je uvela verbalni delikt za Srbe.

– Nema sumnje da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu pokrajine. Jer nijedan Srbin na KiM ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih – poručio je Petković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *