Вучић: Хоће да нам узму земљу и по ширини и по дужини, а ми ни педља нећемо дати

 
Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник — Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Централна манифестација, на којој су се обратили председник Србије Александар Вучић, патријарх српски Порфирије, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Српске Жељка Цвијановић, одржана је у Бијељини.
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је окупљенима да се у овом историјском тренутку од нас захтева да се ујединимо под нашом тробојком.
Указао је да се Србија суочава са огромним изазовима, јер су насрнули на Косово и Метохију и хоће, по сваку цену, да га отму и не питају, већ журе да заврше оно што су одавно започели.
 

„Могу да им поручим само једно — хоћете да нам узмете земљу и по ширини и по дужини, а ми вам ни педаљ земље нећемо дати. То је оно што хоћу да знају. Можете да имате силу какву хоћете, да будете моћни и велики. Мали смо ми за вас, разумемо вашу снагу, али има нешто што не можете да победите — правду, право, одлучност једног народа да буде свој на своме и да не прихвати неправду, као и оно што сви осећамо, јединство нашег народа“, поручио је Вучић.

Изазови са којим смо суочени нису много мањи него они са којима се суочавала генерација која је победила у Великом рату и овај историјски тренутак захтева да се ујединимо под заставом мира и живота, и победимо заједно лудило које може да овај простор претвори у крваву кланицу, истакао је Вучић.
Рекао је и да данас можемо да изгубимо све оно што су изгубили у једном тренутку они који су се борили за слободу — државу и животе.
Он је, позивом на јединство, захвалио свима који разумеју колико је значајан данашњи дан за српски народ.
„Постојало је нешто јаче од дивизија и пукова, моћније од оружја тог дана када је српска војска кренула у пробијање Солунског фронта, постојало је јединство свих различитих, ни по чему исти, оних који су изгубили мало и оних који су изгубили све. Постојало је, и то јесте био једини начин и пут до слободе, удружити се и ујединити се и заједно кренути као целина“, објаснио је Вучић и указао да смо прво морали да се ујединимо да би тек онда наше различитости могли да представимо као слободне.
 
„Заставе наших разлика морамо да ујединимо да би свака имала слободу, да би сви заједно имали своју Србију и Српску“, поручио је он.
Вучић је указао да коначно морамо да схватимо да наше неслоге, нарцисоидне, а мале разлике бију битке у којима нико не може да победи, осим оних који желе слабу и поражену Србију и Српску, а у таквој Србији, каже, нико неће моћи да буде слободан и никоме неће бити боље, већ ћемо бити једнаки у ропству.
Нагласио је да суштина слободе и јесте право на различитости, да будемо другачији, да мислимо другачије, да свако сања своје, а не туђе снове, јер само тако можемо да останемо заједно, уједињени, да удружимо различитости у једном подухвату у борби за слободу.
„Данас, када је цео свет подељен, када ратује, на ивици глобалне катаклизме, морамо да схватимо да само себе имамо и да морамо да се сачувамо и спасимо, а за спас је неопходно јединство свих Срба. Зато је важан овај дан, јер морамо да научимо да поштујемо себе, своју заставу, слободу“, рекао је Вучић.
И, колико год да немамо јединство, морамо на њему да инсистирамо — ако га немамо данас, имаћемо га сутра, ако не и сутра, имаћемо га дан касније, ако нам то буде завет и обавеза, поручио је председник Србије.
Исто, рекао је, осећа и Србин у Семберији, и у Пироту и на Косову и Метохији и на сваком месту где живи, јер никаквих разлика између нас нема.
Испричао је и једно лично сећање, из места из којег потиче његов отац из БиХ, када су, каже, као млади палили ватре и седели са старијима увече, који би у неком тренутку рекли — када би Србија знала колико ми њу волимо и сањамо…
 

„Када бисте ви знали колико ми волимо Српску и колико нам значи, без обзира колико поштујемо БиХ и све друге. И, молим вас да то знате. То није питање политичких говора, то је ствар срца, оног што осећате. То не може нико да узме”, рекао је Вучић.

Важно је, каже, да то сачувамо, да радимо заједно и развијамо односе, да се поштујемо.
Нагласио је да данас не обележавамо само три речи, три симбола, већ суштину постојања:
 

„Нашу заставу, најлепшу на свету, под коју можемо сви, која уједињује све, која свима нама даје снагу пред којом не постоје препреке. Слободу, која уједињује све наше разлике, као гарант права на другачије мишљење, веру или уверење. Јединство, услов свих услова, једини начин да заставу, слободу и различитости сачувамо”.

Како је рекао, они којима је Србија на првом месту, којима је слобода других, важна колико и сопствена, знаће да сачувају земљу, док све друго, води у супротном смеру, у губитак народа, територије, свега што смо градили, у наше нове поразе и хиљаде живота, који ће поново бити бачени, пре него схватимо да фронтове можемо само уједињени да пробијамо.
„Мир, као и слобода, чувају се под једном заставом. И то је мој основи позив, да се окупимо, удружимо, да бисмо могли слободни, у миру да живимо, да обезбедимо будућност за нашу децу. Ништа Србији данас није потребније него заједништво, за слободну земљу”, рекао је председник Србије.
Нема важнијег задатка од тога да земљу сложно сачувамо, нема пречег посла од окупљања под заставом слободе и мира, рекао је Вучић и позвао све да узму заставе и донесу их под једну, да их повежу како би се видело да, када је о слободи реч, Србију и Српску ништа не може да подели.
 

„Када је о слободи реч, Србију и Српску ништа не може да подели. Сви можемо под ту једну српску — црвено-плаво-белу заставу“, нагласио је Вучић.

Окупљенима се обратио и патријарх српски Порфирије који је поручио да, где год да живи српски народ, независно од државних и политичких граница, локалних обичаја и наречја, постоји златна нит која га повезује, а то је — православна вера и Српска православна црква.

Српски члан Председништва Бих Милорад Додик рекао је да Срби данас имају две државе — Србију и Републику Српску и да су будуће деценије време српског уједињења.
 
„Јединство које имамо огледа се у сваком кораку. Ми у Републици Српској желимо да што пре повежемо Бањалуку са Бијељином и Србијом. Хоћемо да путујемо и кажемо ово је наша земља. Данас Срби имају две државе — Србију и Републику Српску, али сви морају да знају да ћемо се борити за јединство“, казао је он.
Додик је истакао да је прошли век био век српског страдања, али да су будуће деценије — деценије уједињења.
На самом почетку програма изведена је химна „Боже правде“, као и химна Републике Српске „Моја република“, а манифестација је завршена интонирањем песме „Ово је Србија“.
Свечаности, која је одржана на Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића, присуствовала је и премијер Србије Ана Брнабић.
Претходно је на локацији Велика Обарска озваничен почетак изградње ауто-пута Рача-Бијељина.
Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању тог датума.
Прошле године Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележен је на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи у Београду.

Вулин: Срби, срећан нам празник, чувајмо једни друге

Министар унутрашњих послова Александар Вулин упутио је честитку целокупном српском народу поводом обележавања државног празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
 

„Свим Србима где год да живе и свима који Србију доживљавају као своју отаџбину честитам Дан српског јединства, слободе и националне заставе“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.