ИЗЛОГ КЊИГЕ

Вилијам Бојд
У ДУБИНИ ДУШЕ: ЛИЧНИ ДНЕВНИЦИ ЛОГАНА МАУНТСТЈУАРТА
Дерета

Логан Маунтстјуарт био је признати енглески писац, есејиста и галериста, чији су дневници упечатљиво сведочанство о 20. веку и људима и догађајима који су га обележили. Рођен је у Монтевидеу, школовао се у Енглеској, дипломирао историју на Оксфорду. Током двадесетих и тридесетих година живео је у Лондону и Паризу и имао прилику да упозна Џејмса Џојса и Ивлина Воа, али и да постане заклети непријатељ Вирџиније Вулф. Док је извештавао из Шпаније о Грађанском рату, дружио се с Ернестом Хемингвејем. Током Другог светског рата био је обавештајац Морнаричке обавештајне службе, све док, највероватније заслугом војводе од Виндзора, није завршио као ратни заробљеник у Швајцарској. Педесетих се у Њујорку кретао у истим уметничким круговима као Џексон Полок и Вилем де Кунинг. Крај шездесетих дочекао је извештавајући из Бијафранског рата у Нигерији, а седамдесетих је силом прилика био умешан у терористичке активности сарадника банде Бадер-Мајнхоф. И што је најзанимљивије од свега – никад није постојао. У дубини душе је (измишљена) исповест необично обичног човека у коме се свако може препознати, тако вешто написана и конципирана да се већ после неколико страна стиче утисак да је све аутентично, да се заиста тако одиграло, јер су чак и најневероватније ситуације заправо последица сплетова околности какви постоје само у животу. Превод са енглеског: Александар Милајић.

Марија Георгијевна Жукова
МАРШАЛ ЖУКОВ – МОЈ ОТАЦ
Чигоја

Маршал Жуков је највећи генерал и стратег на победничкој страни у Другом светском рату. Маршал је одбранио Москву, Лењинград и Стаљинград и тријумфално срушио немачки фашизам освајањем Берлина. Руска и светска историографија сврставају га у исти ред са чувеним војсковођама Кутузовим и Суворовим.
У послератном Совјетском Савезу његова популарност је била огромна. Сматрајући се угроженим, Стаљин и његови шефови тајних служби, Абакумов и Берија, покушали су да га сруше. Прогоњен је и премештен у Одесу, и касније у Свердловск, где преживљава и два инфаркта. Захваљујући својој харизми, личном поштењу и храбрости надживео је Стаљина. И данас он спада међу највеће легенде Русије.
Ово је људска прича једне од његових кћери која је изабрала живот монахиње, прича о једном хероју и оцу, маршалу Жукову, непосредна и лична.
О Жукову су снимљени бројни филмови. Међу најбоље и најаутентичније спада играна ТВ серија која је код нас емитована на Другом каналу РТС-а.

Иван В. Лалић
ГЛАС КОЈИ ПЕВА У ВРТОВИМА
Лагуна

Постоје песници од којих се никада нећемо и не можемо одвојити. Такав је траг оставио за собом Иван В. Лалић (1931–1996), један од највећих српских песника.
У Лалићевој поезији наилазимо на античке митове, старе италијанске песничке форме, византијско и национално наслеђе, интиму и канонске стихове. Лалић спада у најпревођеније српске ауторе јер је разумљив на бројним језицима овог света.
Избор дела „Глас који пева у вртовима“ доноси сву његову величину, показује раскош форми и открива све вредности које исијавају из поетског језгра српског језика и сржи различитих култура, од националне до византијске и медитеранске.

Шарл Пепен
филозофија САМОПОУЗДАЊа
Вулкан издаваштво

У традиционалним друштвима свака особа имала је своје место. Самопоуздање и није било неопходно ако је све већ унапред било уређено самим чином рођења. Модеран живот, с друге стране, прави од нас слободне чиниоце, одговорне за сопствену судбину. Наш је посао да покренемо одређени пројекат, да докажемо своју вредност и изградимо властиту срећу – наш је задатак да испланирамо свој живот, а то изискује самопоуздање. Оно никада није било важније, али га, такође, никада није било толико тешко стећи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *