IZLOG KNJIGE

Vilijam Bojd
U DUBINI DUŠE: LIČNI DNEVNICI LOGANA MAUNTSTJUARTA
Dereta

Logan Mauntstjuart bio je priznati engleski pisac, esejista i galerista, čiji su dnevnici upečatljivo svedočanstvo o 20. veku i ljudima i događajima koji su ga obeležili. Rođen je u Montevideu, školovao se u Engleskoj, diplomirao istoriju na Oksfordu. Tokom dvadesetih i tridesetih godina živeo je u Londonu i Parizu i imao priliku da upozna Džejmsa Džojsa i Ivlina Voa, ali i da postane zakleti neprijatelj Virdžinije Vulf. Dok je izveštavao iz Španije o Građanskom ratu, družio se s Ernestom Hemingvejem. Tokom Drugog svetskog rata bio je obaveštajac Mornaričke obaveštajne službe, sve dok, najverovatnije zaslugom vojvode od Vindzora, nije završio kao ratni zarobljenik u Švajcarskoj. Pedesetih se u Njujorku kretao u istim umetničkim krugovima kao Džekson Polok i Vilem de Kuning. Kraj šezdesetih dočekao je izveštavajući iz Bijafranskog rata u Nigeriji, a sedamdesetih je silom prilika bio umešan u terorističke aktivnosti saradnika bande Bader-Majnhof. I što je najzanimljivije od svega – nikad nije postojao. U dubini duše je (izmišljena) ispovest neobično običnog čoveka u kome se svako može prepoznati, tako vešto napisana i koncipirana da se već posle nekoliko strana stiče utisak da je sve autentično, da se zaista tako odigralo, jer su čak i najneverovatnije situacije zapravo posledica spletova okolnosti kakvi postoje samo u životu. Prevod sa engleskog: Aleksandar Milajić.

Marija Georgijevna Žukova
MARŠAL ŽUKOV – MOJ OTAC
Čigoja

Maršal Žukov je najveći general i strateg na pobedničkoj strani u Drugom svetskom ratu. Maršal je odbranio Moskvu, Lenjingrad i Staljingrad i trijumfalno srušio nemački fašizam osvajanjem Berlina. Ruska i svetska istoriografija svrstavaju ga u isti red sa čuvenim vojskovođama Kutuzovim i Suvorovim.
U posleratnom Sovjetskom Savezu njegova popularnost je bila ogromna. Smatrajući se ugroženim, Staljin i njegovi šefovi tajnih službi, Abakumov i Berija, pokušali su da ga sruše. Progonjen je i premešten u Odesu, i kasnije u Sverdlovsk, gde preživljava i dva infarkta. Zahvaljujući svojoj harizmi, ličnom poštenju i hrabrosti nadživeo je Staljina. I danas on spada među najveće legende Rusije.
Ovo je ljudska priča jedne od njegovih kćeri koja je izabrala život monahinje, priča o jednom heroju i ocu, maršalu Žukovu, neposredna i lična.
O Žukovu su snimljeni brojni filmovi. Među najbolje i najautentičnije spada igrana TV serija koja je kod nas emitovana na Drugom kanalu RTS-a.

Ivan V. Lalić
GLAS KOJI PEVA U VRTOVIMA
Laguna

Postoje pesnici od kojih se nikada nećemo i ne možemo odvojiti. Takav je trag ostavio za sobom Ivan V. Lalić (1931–1996), jedan od najvećih srpskih pesnika.
U Lalićevoj poeziji nailazimo na antičke mitove, stare italijanske pesničke forme, vizantijsko i nacionalno nasleđe, intimu i kanonske stihove. Lalić spada u najprevođenije srpske autore jer je razumljiv na brojnim jezicima ovog sveta.
Izbor dela „Glas koji peva u vrtovima“ donosi svu njegovu veličinu, pokazuje raskoš formi i otkriva sve vrednosti koje isijavaju iz poetskog jezgra srpskog jezika i srži različitih kultura, od nacionalne do vizantijske i mediteranske.

Šarl Pepen
filozofija SAMOPOUZDANja
Vulkan izdavaštvo

U tradicionalnim društvima svaka osoba imala je svoje mesto. Samopouzdanje i nije bilo neophodno ako je sve već unapred bilo uređeno samim činom rođenja. Moderan život, s druge strane, pravi od nas slobodne činioce, odgovorne za sopstvenu sudbinu. Naš je posao da pokrenemo određeni projekat, da dokažemo svoju vrednost i izgradimo vlastitu sreću – naš je zadatak da isplaniramo svoj život, a to iziskuje samopouzdanje. Ono nikada nije bilo važnije, ali ga, takođe, nikada nije bilo toliko teško steći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *