БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

У БЕОГРАДУ ОТВОРЕН САЈАМ „ВИНСКА ВИЗИЈА ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА”

У име града Београда манифестацији је присуствовао градоначелник српске престонице Александар Шапић

У организацији Привредне комора Србије, Београдског сајма и Савеза виноградара и винара Србије, а под покровитељством земаља Отвореног Балкана, влада Србије, Северне Македоније и Албаније, у Београду је од 1. септембра отворен сајам вина под називом „Винска визија Отвореног Балкана“.
Сајам је свечано отворен у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Едија Раме, Димитра Ковачевског и Дритана Абазовића.
Председник Србије Александар Вучић истакао је, отварајући ову сајамску манифестацију, да је по ономе што је урађено регион Отвореног Балкана показао да можемо не само да будемо део света већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота.
Он је поручио да данас може да се види колико је Отворени Балкан важна и отворена иницијатива, у којој би желео да буду сви они који могу себи у њој да пронађу место.
„Данас је за нас велики и посебан дан. Чини ми се да нема човека на овом сајму који није насмејан. Ово смо урадили заједно. Обилазио сам европске сајмове, а ишао сам тако и на Винитали и сајам у Немачкој, и мало где је овако направљено и уређено како је овде“, поручио је он и додао да имају чиме да се поносе.
Вучић је изразио задовољство што је, и поред чињенице да је септембар тежак за винаре, Сајам у Београду окупио готово све винаре из Србије, Северне Македоније, Албаније, Италије, Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе и многих других земаља.
Он је навео да су на сајму окупљени излагачи из двадесет две земље, а да учествују представници више од четрдесет земаља, што, констатовао је, није мала ствар.

ИЗЛОЖБА „ВОРХОЛ – ПОЛАРОИДИ, ПОРТРЕТИ“

У препуној Галерији Завода за проучавање културног развитка (Запрокул) отворена је изложба поводом 35-годишњице смрти једног од најпознатијег уметника поп-арт правца Ендија Ворхола, који је обележио другу половину 20. века, под називом „Ворхол – полароиди и портрети“

Изложбу „Ворхол – полароиди, портрети“ отворио је историчар уметности Владимир Томчић, који је о феномену Ворхола истакао: „Време је мера свега. Прошле године, после толико година од његове смрти, једна од његових слика чувених Мерлин Монро продата је за невероватних 190 милиона долара, што је друга највећа сума на свету издвојена за неко уметничко дело. То напомињем зато што је он често био оспораван и невољен. Тржиште које је вулгарно, које је такво какво јесте ипак је критеријум који говори много.“
Директор Запрокула Марко Крстић нагласио је да је „идеја изложбе била да испровоцира јавност да Ворхола погледа на један потпуно другачији начин, да заборавимо да је то човек који је направио велике брендове, да заборавимо колико је он утицао на нешто што је изашло из домена уметности, и да га вратимо њему самом“.
Изложба обухвата серију фотографија у виду колажа које приказују развојни пут уметника и читав живот, те скулптуру Ворхола у природној величини која је рад чувеног вајара Светозара Радовића и видео-рад – продукцију на екрану што приказује његова дела уз глас наратора.

ВОДИЧ КРОЗ БЕОГРАД

Књига, јединствени водич, открива један сасвим нови и мало познати Београд, чак и за оне који живе у њему. „Водич кроз Београд“ Љубице Ћоровић (Креативни центар) открива многе заборављене и непознате детаље о нашем главном граду, како из његове даље прошлости, тако и из последњих деценија XX века. Књигу је илустровао Душан Павлић, издање је врхунски дизајнирано и према оцени стручне јавности – може да стане раме уз раме с водичима великих светских издавача.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *