BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

U BEOGRADU OTVOREN SAJAM „VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA”

U ime grada Beograda manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik srpske prestonice Aleksandar Šapić

U organizaciji Privredne komora Srbije, Beogradskog sajma i Saveza vinogradara i vinara Srbije, a pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana, vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u Beogradu je od 1. septembra otvoren sajam vina pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana“.
Sajam je svečano otvoren u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, otvarajući ovu sajamsku manifestaciju, da je po onome što je urađeno region Otvorenog Balkana pokazao da možemo ne samo da budemo deo sveta već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života.
On je poručio da danas može da se vidi koliko je Otvoreni Balkan važna i otvorena inicijativa, u kojoj bi želeo da budu svi oni koji mogu sebi u njoj da pronađu mesto.
„Danas je za nas veliki i poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili zajedno. Obilazio sam evropske sajmove, a išao sam tako i na Vinitali i sajam u Nemačkoj, i malo gde je ovako napravljeno i uređeno kako je ovde“, poručio je on i dodao da imaju čime da se ponose.
Vučić je izrazio zadovoljstvo što je, i pored činjenice da je septembar težak za vinare, Sajam u Beogradu okupio gotovo sve vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.
On je naveo da su na sajmu okupljeni izlagači iz dvadeset dve zemlje, a da učestvuju predstavnici više od četrdeset zemalja, što, konstatovao je, nije mala stvar.

IZLOŽBA „VORHOL – POLAROIDI, PORTRETI“

U prepunoj Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) otvorena je izložba povodom 35-godišnjice smrti jednog od najpoznatijeg umetnika pop-art pravca Endija Vorhola, koji je obeležio drugu polovinu 20. veka, pod nazivom „Vorhol – polaroidi i portreti“

Izložbu „Vorhol – polaroidi, portreti“ otvorio je istoričar umetnosti Vladimir Tomčić, koji je o fenomenu Vorhola istakao: „Vreme je mera svega. Prošle godine, posle toliko godina od njegove smrti, jedna od njegovih slika čuvenih Merlin Monro prodata je za neverovatnih 190 miliona dolara, što je druga najveća suma na svetu izdvojena za neko umetničko delo. To napominjem zato što je on često bio osporavan i nevoljen. Tržište koje je vulgarno, koje je takvo kakvo jeste ipak je kriterijum koji govori mnogo.“
Direktor Zaprokula Marko Krstić naglasio je da je „ideja izložbe bila da isprovocira javnost da Vorhola pogleda na jedan potpuno drugačiji način, da zaboravimo da je to čovek koji je napravio velike brendove, da zaboravimo koliko je on uticao na nešto što je izašlo iz domena umetnosti, i da ga vratimo njemu samom“.
Izložba obuhvata seriju fotografija u vidu kolaža koje prikazuju razvojni put umetnika i čitav život, te skulpturu Vorhola u prirodnoj veličini koja je rad čuvenog vajara Svetozara Radovića i video-rad – produkciju na ekranu što prikazuje njegova dela uz glas naratora.

VODIČ KROZ BEOGRAD

Knjiga, jedinstveni vodič, otkriva jedan sasvim novi i malo poznati Beograd, čak i za one koji žive u njemu. „Vodič kroz Beograd“ Ljubice Ćorović (Kreativni centar) otkriva mnoge zaboravljene i nepoznate detalje o našem glavnom gradu, kako iz njegove dalje prošlosti, tako i iz poslednjih decenija XX veka. Knjigu je ilustrovao Dušan Pavlić, izdanje je vrhunski dizajnirano i prema oceni stručne javnosti – može da stane rame uz rame s vodičima velikih svetskih izdavača.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *