ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Ана Брнабић мандатар за састав Владе, председник говорио и о ситуацији на КиМ и енергетици

Председник Србије Александар Вучић обратио се данас нацији и саопштио да је Народној скупштини предложио да Ана Брнабић буде мандатар за састав нове Владе Србије.

– У складу са Уставом, након што сам саслушао мишљење представника изборних листа, донео сам одлуку о предлогу кандидата са председника Владе Србије. Одлука је била компликована и сложена и унутар највеће странке у земљи, и сва три кандидата за председника Владе ће бити чланови Владе. Када је дошло до избора између Ане Брнабић и Милоша Вучевића ниједна страна није превагнула, јер имају јаку подршку у странци. Предлажем Народној скупштини Ану Брнабић за председника Владе – рекао је Вучић.

Он је додао да Ана Брнабић неће бити цео мандат председница Владе, и да ће 2024. године доћи до рекомпозиције нове владе.

– Ивица Дачић ће такође имати важну функцију координатора служби безбедности. Синиша Мали, у ког имам огромно поверење, биће један од потпредседника Владе, по ономе што сам могао да закључим на састанку Председништва странке. Ово је наш договор, код нас нема трзавица и свађа, ми смо за ово време постали и пријатељи, и добро знамо шта радимо и како да сачувамо стабилност државе у овом тренутку. Мислим да ће Милош унети додатну дозу стабилности и одговорности, и припремити се у неком будућем периоду за важне дужности, као и Синиша што се припрема – казао је Вучић.

Председник је додао да има огромно поверење у Ану Брнабић.

– Један од народних посланика је рекао да је проблем да изаберемо Ану зато што је сатанизована. И управо зато сам и одлучио да је изаберемо. Она ради за ову земљу изузетно много, у стању је да седи са пољопривредницима по 17 сати, и не мора да се слика са кућним љубимцима три пута дневно да би је људи волели. Поносан сам што имам таквог сарадника. Способна и образована жена, марљива, и пре свега лојална Србији – казао је он.

 
 

Вучић додаје да нам предстоји тежак период, и упозорава на опасност од крајње деснице која би могла да разори земљу, као и од крајње левице и либерала који би уништили све што је национално у Србији.

Вучић о енергетској ситуацији

Он је додао да ће у Влади бити и нових људи, који су спремни да раде и гризу за своју земљу.

– Да покушамо да ову тешку јесен и зиму преживимо. Објаснићу зашто касније. Желим да кажем људима да ми нисмо планирали никакве рестрикције, али хоћу да укажем људима на један озбиљан проблем, и да сви то разумеју – казао је он.

Председник истиче да неће да лаже било кога, и још једном поновио да жели да сви схвате шта се дешава.

– Нећемо да вам причамо глупости и говоримо да ће све бити у реду. Нећу да причам о Украјини и нафти, и мазуту. Све то ћемо да оставимо по страни, то ће решити држава. Али погледајте следећу ствар. Ми годишње трошимо 3.2 милијарде кубних метара гаса. То је увек нешто више индустрија, нешто мало мање су домаћинства. Од те 3.2 милијарде ми од Руса набављамо 2 милијарде, по цени просечној од 400 долара по 1000 кубних метара гаса. Ми 63 одсто наших потреба платимо 800 милиона евра. То је фантастична цена. Али шта са додатних 1.2 милијарде. Ми смо раније куповали по нижим ценама гас и стављали у Мађарску, и тиме смо спасили државу банкрота. Ове 1.2 милијарде кубних метара гаса нас коштају 4.8 милијарди евра, док је цео српски буџет 13.5 милијарди евра. То значи банкрот. Срећа па смо набављали гас раније, као да смо знали – рекао је Вучић. 

 

Што се тиче електричне енергије, председник је додао да многи причају глупости и криве ЕПС, и да су донекле у праву, али да ми данас трошимо много више струје него раније.

– Ради нам Бор и Железара. Људи троше много више струје. Грађанин плаћа 41 евро по мегават сату. Производна цена струје код нас је око 57 евра по мегават сату. Нас скупље кошта оно што производимо него што дајемо грађанима. Нама фали 20 гигават сати, и увек нам је фалило. Увек смо морали да увозимо, и на дан када нам фали 20 гигават сати, ми то морамо да купимо. Цена струје је до скоро била 100 евра на тржишту. Када купујемо по 100 евра ми крваримо дневно 2 милиона евра. А цена је сада у Србији 700 евра. Ми онда дневно губимо 20 милиона евра. Сада бисмо давали 600 милиона евра месечно – истакао је председник.

План Владе – Велики попусти за уштеду струје

Вучић је додао да Европи следи катастрофа, и да је ситуација изузетно тешка.

– У понедељак ћемо знати колико мазута морамо да обезбедимо, са нашим кинеским партнерима смо обезбедили најмање милион тона, индонежанског угља. Да бисмо могли да покријемо више и да наше ТЕ могу да раде све време. Али ми 40 година нисмо направили ниједан нови објекат, Костолац Б3 ће бити готов тек следеће године. То људи морају да знају, и потребно нам је велико разумевање. Ми ћемо ускоро направити план, нова Влада ће направити план, да они који уштеде струју у односу на исти месец претходне године, имаће драстичне попусте на цену електричне енергије. Не планирамо да идемо са искључењима, али наградићемо уштеду. Људи ће драматично мање плаћати, даћемо им додатни попуст – рекао је он, и упозорио:

 
 

– Рачунајте буквално на пакао ове јесени и зими. Већ је кренула нервоза, много већа него што сам очекивао – додаје он.

Ситуација на Косову и Метохији

Вучић је потом говорио о ситуацији на КиМ, и за почетак истакао да нас чека велика сесија Отвореног Балкана.

– Биће то фантастична манифестација, промоција Србије и Београда, и Скопља и Тиране. Нашег заједништва и заједничког приступа будућности. У складу са свим тим ми никада нисмо бежали од отворености према људима других нација. Али наши разговори са косовским Албанцима су били немогући, наши разговори са посредницима су били изузетно тешки. Кратко да поручим, нема говора о међусобном признању, нећу о томе ни да причам и немојте да трошите паре на авионске карте – казао је председник.

Он је потом говорио о питању докумената и таблица.

– Курти је убеђен да ће говором на српском убедити Србе да одустану, зато што укидањем таблица КМ желе да им покажу да Косовска Митровица није Србија. Ми смо Албанцима рекли, да нам је што се тиче докумената важно да Срби са КиМ могу да се крећу и улазе и излазе са територије КиМ. Ми смо спремни да прихватимо њихова документа, али да издамо један општи “дисклејмер” који би истакли на административни прелазима, који би ишао уз прихватање докумената. У том “дисклејмеру” пише: “Омогућавање личних карата од стране Приштине се врши само из практичних разлога, ради обезбеђивање слободе кретања, и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, нити прејудицира статус Косова и не значи прихватање било каквих одлука супротних од Резолуције 1244.” Ми за то тражимо гаранције од ЕУ, тражимо да сваки Србин са севера КиМ може да уђе на територију КиМ са српским документима, и да могу да изађу кад хоће. Ако нам то потврде, ми смо један мањи проблем решили – каже Вучић.

Председник додаје да и даље чекамо гаранције за тај предлог, и да се криза продубљује.

– Важно је да реагујемо мирно и стабилно, и важно је да ми не будемо проглашени кривим за пропаст преговора, и зато морамо бити озбиљни и посвећени дијалогу – додаје он.

Отказан Еуропрајд

Вучић каже да је у договору са већином чланова Владе донета одлука да се откаже Парада Поноса.

– То говорим не зато што сам срећан, него зато што не можемо у овом тренутку, када имамо кризу на КиМ, за коју се плашим да ће се продубити, ми немамо куд да се померимо. Нећу много ни да причам да литије против параде предводе рашчињени монаси, противници српске цркве. Скуп заказује неки Божић, осуђен за породично насиље и трговину дрогом, а предводи их рашчињени монах Антоније. Знам да има људи који верују да ће их ово угрозити, и знам да и ми угрожавамо права мањине, али држава је сада притиснута са свих страна – истиче председник, и додаје:

– А овима којима парада прети, и пореде је са Косовом, само да кажем срам вас било. И овим партијама које од тога живе, да кажем срам вас било. Мени се те манифестације никада нису допадале, али ја тај један дан могу да читам књигу или гледам неки спорт. Ти људи су наша браћа, деца, сестре и родитељи. Само се правите да то не видите, или сте себи опростили све што другима нисте, па треба још и да их угњетавамо. Уз рашчињене монахе нећете имати ове године прилике да нападате било кога. Неће никога да бране на Косову, ал су спремни да туку по Београду. Е па нећу вам дати прилику. Ја сам ово рекао да не би оптуживали Владу, нека кажу крив је председник, он не да.

Питања новинара

На питање да ли ће Синиша Мали остати министар финансија, поред тога што ће бити потпредседник Владе, Вучић је рекао да мало ко у Европи има тако доброг министра финансија као што има Србија.

На питање новинарке Н1 на основу ког члана Уставе ће доћи до рекомпозиције Владе 2024. године, Вучић је рекао да се то не ради на основу Устава него договора.

– Ви током мандата можете да мењате министра. А можете и да идете на изборе. Тада имамо локалне изборе, широм Србије, могуће је да се иде на изборе, а могуће је и да се не иде. Али сам разговарао са Аном, колико може да издржи, она има и породицу, помагаће увек, али је ово период колико је реално да води Владу. Ми се Устава држимо веома стриктно – одговорио је председник.

Вучић је новинарки Н1 дао копију Устава Србије, и одговорио је да му не пада на памет да мења Устав како би остао председник, и да за пет-шест година неће бити шеф државе нити ће бити на власти.

– Да ражалостим вас са Н1, знам да ви мене највише подржавате и да сте ми огромна подршка. Имамо ми још Устава – рекао је Вучић.

О економском развоју и односима са Хрватском и БиХ

Председник је говорећи о БДП рекао да смо закључно са следећом годином ми готово удвостручили наш БДП, док га Хрвати нису повећали ни за 50 одсто.

– Они ће и даље бити богатији, али ће се предност смањивати. Данас они имају 1100 евра просечну плату, а ми имамо 635. То више није три према један. Полако се приближавамо. Они су успешна земља, и нема ту неке филозофије. Али да ли ће Србија наставити да расте економски? Хоће. Да ли ће неко зауставити Србију? Неће. Нажалост ми немамо туризам да зарађујемо милијарде. Али имамо фабрике и инвестиције. Желим им успех – истиче он.

Вучић о подизању оптужница против хрватских пилота  каже да бисмо ми могли да подижемо оптужнице и против њихових највиших функционера. 

– Боље је да ми лепо разговарамо, и да лепо и мирно тражимо само једну ствар. Да лепо, мирно положимо цвет на Јасеновачки цвет. Нисам ни могао да помислим да ће то изазвати толико хистерију. А онда и да ће наступити таква реакција зато што гонимо убице деце, недвосмислене убице – казао је председник.

Он је, након напада из Сарајева, рекао и да је у БиХ плата била виша него у Србији 2014. године, док су данас плате у Србији 110 евра веће у односу на БиХ.

– Наш прилив директних инвестиција је десетоструко већи. То су резултати. Ја увек само гледам резултате, а бројке не лажу. Као на утакмици Србије и Грчке. Резултат је јасан. А што се њих тиче, нека гледају своју бригу, ми ћемо своју. А видим и да имају струје и гаса на претек, па дајте и нама кад имате. Али да не прејудицирамо ствари, читаћемо резултат са семафора – истиче Вучић.

Вучић о писању опозиционих медија и таблоида

Председник је потом прочитао нападе из медија у власништву Драгана Шолака, где су писали да “Вучић рестрикцијама струје води Србију у време Милошевића”, а онда објавили наслов са питањем зашто држава не спрема рестрикције и не прави план за то.  

– Нисам знао да су Немачка, Француска и Финска следбеници Милошевића а Курти бр.1 следбеник јер први уводи рестрикиције. Шта ви на ово кажете, осим да се насмејете. Ми ћемо народ да питамо. Пошто је ово лудило што се тиче цена. Бацамо све ово што смо скупили ових година. И ако Руси буду овако полако и споро водили рат, и ови други такође, и то траје још годину и нешто дана, следеће године нема ко да преживи у Европи. Ову зиму још некако, а следеће године пиши пропало. Сачувај Боже, у августу цена 4000 долара. Ужас. Али, народ у Србији да зна, срећом ми смо на време почели да се спремамо, па ћемо неке катастрофалне последице да избегнемо. Мени је мајка говорила “прво скочи па реци хоп”. Да сачекамо ми март, па да видимо ко је како прошао – додао је он.

Вучић каже да има велико поверење и у Ану Брнабић, као и у Милоша Вучевића и у Ивицу Дачића.

– Они су знали све то, о свему томе сам разговарао са њима. Жао ми је што у чаршијским причама нико није погодио. Јавила му фризерка, а она ме је видела на четвртом спрату зграде на Дорћолу, па су знали да ће бити Дачић. Па да Синиша Мали пише експозе. Тако нам иде све у Србији. Нападаће хомосексуалци манастири и богословије. То су све глупости. И још нисам чуо како је то Анин прадеда или деда усташа, или како је брат отац њеног детета. Како су њени деда и отац били усташе, или бар кажите извините. Да ми не читате “Таблоид” или ове друге портале баљезгарије и неистине. Гадим се и име да им поменем. Тако вам је и са овим таблоидима: “Вучић уводи рестрикције”. Па не уводимо – казао је он.

Председник о преговорима са Ескобаром и дипломатској офанзиви Србије

Председник је казао да он као председник републике не може да заборави да је Косово део Србије, након изјаве Габријела Ескобара који је рекао да ће и “Србија и Косово бити део Европе”.

– Иначе, Ескобар је веома коректан, али не желим да се заборави да он представља америчку политику. Ја стално видим како су неки изненађени овде. Па њихов став је такав 20 година. Ишли су у Јуник да се сликају са терористима. Па то је америчка политика. Шта очекујете од Ескобара. Али видели сте промену става, да ће ЗСО бити тема преговора. То је важан помак за нас. Нећемо одустати од државности Србије на Косову и Метохији, то хоће да постигну укидањем таблица. Како да вам кажем, тешко је и компликовано. Албанци хоће да заокруже своју независност, и за то имају подршку Квинте – рекао је он, и додао да можемо да се ослањамо само на себе.

Вучић истиче да имамо подршку већинског дела света, и да зато Приштина не може да постане део Интерпола и УН.

– У овом тренутку у мојој фиоци и у фиоци министра спољних послова. се налази седам докумената од повлачењу признања. Они стално раде да их признају Вијетнам и Кенија. И ми смо радили. Били смо успешни, са четири смо повећали број на седам – додао је он.

Председник каже и да Кфор лаже, и да по Бриселском споразуму на северу Косова постоји директорат Север, без чијег одобрења албанска полиција не сме да улази на север покрајине.

– Пустите мало децу да се играју, да мисле да су јаки. Ми због себе чувамо мир. А ови из Кфора брзо да погледају Бриселски споразум – закључио је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *