ХАПШЕЊЕ РУСОФИЛА УСРЕД РУСКЕ “ШПИЈУНОМАНИЈЕ”: У Николајеву украјинска полиција упада у станове како би пронашла присталице сепаратиста

После промене на врху Украјинске службе безбедности, почела је чистка у њеним редовима али и нови талас хапшења Руса и русофила које Кијев сумњичи за контакте са грађанима Русије.

Председник Владимир Зеленски је сменио свог друга из детињства и студентских дана Ивана Баканова са дужности руководиоца Украјинске службе безбедности због тога што није спречио да један број официра ради у корист Русије. А сада је сумњичавост нових руководилаца у старе, направила раскол у тој служби.

Нови шеф Украјинске службе безбедности Василиј Маљук ухапсио је бившег заменика руководиоца Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Вјачеслава Ониска који је постао сумњив зато што је више војно образовање стекао у академији “Фрунзе” у Москви. А 5. августа је после хапшења убијен свештеник православне цркве Сергеј Тарасов који је био познат по проруским ставовима.

Учестале су посете становима сумњивих грађана којима после претреса прете затворима и оптужбама за издају домовине. Одузимају им се мобилни телефони и анализира се колико су пута и са киме разговарали у Русији. Вирус шпијуноманије шири се у складу са погоршањем ситуације на фронту.

Градске власти лучког града Николајева минулог викенда су увеле полицијски час како би могли да у три дана праве контроле по становима. Губернатор Николајевске области Виталиј Ким је обећао сваком по сто долара ко пријави човека који симпатизира Русе и има контакт са њима.

Председница Николајевског обласног савета Ана Замазајева је рекла да је циљ полицијског часа био да се пронађу колаборационисти и сепаратисти. Замазајева тврди да ће проверити све станове и све становнике Николајева, града који је до рата имао око 500.000 становника.

 
 

– Особе које буду сумњива да сарађују са Русима биће ухапшене. За њих је боље да буду у затвору јер грађани Николајева могу да их линчују – казала је Замазајева.

Али без обзира на овајве изјаве, полиција је после свих претреса станова у Николајеву ухапсила само пет људи који су одраније били на потерницама. Тако је постало јасно да су антируску атмосферу правиле власти и Украјинска служба безбедности која је оптужила Русе да они одају положаје непријатељу који високопрецизним ракатема погађа украјинске војне положаје.

Страх од хапшења грађана који су по националности Руси изазвао је бег на територије које су под контролом руске војске. И у Одеси се осећа паника међу официрима Украјинске службе безбедности. Њих мучи питање одакле руска војска сазнаје где се налазе ПВО системи и артиљеријска оружја. Недавно су украјинске јединице поставиле ПВО системе на крову Музичког театра у Одеси и то су Руси врло брзо сазнали.

Руски политиколози сматрају да је Украјинска служба безбедности под потпуном контролом британске МИ-6, као и америчких служби које Кијеву дају не само информације него и оперативне задатке. Зеленског је посебно разљутило то што су архиве Украјинске службе безбедности у Херсонској и Запорошкој области доспеле у руке Руса. Осим тога, један број бивших украјинских официра безбедности наставио је да ради за Русе.

Све је више области чији грађани желе да се припоје Русији. Тако је јуче Запорошка област објавила да ће спровести референдум на коме ће се грађани изјаснити да ли желе ли да се припоје Русији.

 
 

Председник Зеленски је у најновијем видео обраћању рекао да не намерава да о било чему преговара са руководством Русије док се не заустави организовање референдума о припајању украјинских области Русији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је изјаву Зеленског рекавши да су референдуми нешто што не спроводи Русија него грађани Украјине.

– Нека се Зеленски обрати грађанима тих области – каже Песков.

– Власти у Кијеву праве велику грешку што гранатирају градове који су сада под контролом руске војске, јер на тај начин само повећавају број оних који кажу да желе да што пре раскину било какве везе са украјинским властима.

 
 

Руководилац председничке администрације Украјине Андреј Јермак саопштио је јуче да је Кијев већ добио од Немачке ПВО системе “Гепард”. Прва три система су већ у Украјини. Ти ПВО комплекси су у стању да гађају циљеве у ваздуху на висини од сто метара до четири километра. У Берлину су обећали да ће Украјини испоручити 30 “Гепарда” и три система “Марс”. Немци и Холанђани користе “Гепарде” за заштиту пешадије од 1976. године.

Руско министарство одбране саопштило је да су у рејону Краматорска руски авиони ракетама погодили два аутомобила на којима су били амерички вишецевни бацачи “хајмeрс”. На фронту у Херсонској и Николајевској области руска авијација је гађала позиције украјинске војске где је погинуло најмање 70 њихових војника. Јуче је оборено седам украјинских беспилотних летелица.

Заменик началника јединица Доњецке народне републике пуковник Едуард Басурин изјавио је да је на том делу фронта украјинска војска изгубила више од 193.000 војника и официра.

У Кијеву не скривају да је на источном делу фронта прави пакао, али више нико не износи тачне податке о погинулим и рањеним.

После припреме у Чеченији, у Украјину одлази нова група добровољаца као појачање руским јединицама. Председник Чеченије Рамзан Кадиров каже да су у тим батаљонима добровољци из разних крајева Русије. Према писању московског дневника “Комерсант”, у Русији је формирано више од 40 добровољачких одреда за специјалну војну операцију у Украјини.

Већ неколико дана заредом украјинска војска гађа запорошку атомску централу. Упркос упозорењу да се може догодити велика трагедија попут оне у Чернобиљу, украјинска артиљерија и даље гађа објекте на територији те централе. Артиљерија Украјинаца се налази на обали Каховског акумалиционог језера.

Два су циља тих учесталих напада. Украјинци желе да преплаше запослене у централи како би они престали да долазе на посао, и друго, да јужни део Украјине који користи струју из запорошке електране буде у мраку. Прва два реактора раде нормално, док је на петом и шестом реактору запорошке атомске централе смањен рад из безбедностих разлога.

Украјинска артиљерија стално гађа и Антоновски мост на реци Дњепар, који се такође налази у Херсонској области.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *