ДАНАС НАСТАВАК ДИЈАЛОГА У БРИСЕЛУ: Председник Вучић имаће низ састанака

У Бриселу ће данас бити настављен дијалог Београда и Приштине, на највишем нивоу, а председник Србије Александар Вучић ће се, најпре, састати са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а затим би, како је планирано, требало да уследи заједнички састанак са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

Председник Србије јуче се састао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а после тог сусрета напоменуо је да ће сутрашњи разговори бити тешки, јер нема сагласни са Приштином готово ни по једном питању, али да ће Србија држи међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

Он је истакао и да је у разговорима Београда и Приштине потребан рационалан приступ и компромисно, а не решење по нечијим жељама којима би се Србија уцењивала или јој се издао налог како да се понаша.

– Они кажу “ми чекамо узајамно признање, а ако се то не деси биће крива Србија”. То не функционише тако. Морамо да разговарамо, да видимо које би било право компромисно решење. Ми смо спремни за то – рекао је Вучић у Бриселу на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

И пре одласка у Брисел Вучић је јасно поручио да све што је договорено мора бити спроведено, са нагласком на формирање Заједнице српских општина. Током јучерашњег дана Вучић је одвојено разговарао са Лајчаком, као и са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и на тим састанцима поновио да Србија инсистира на пуном спровођењу потписаних и прихваћених споразума из Брисела, јер је Београд све своје обавезе у потпуности испунио. Са Столтенбергом је јуче разговарао и Аљбин Курти, који је новинарима рекао да Приштина неће одустати од примене одлуке о пререгистрацији возила са српским таблицама, наводећи да они испуњавају своје законске обавезе, као и да се како тврди, Београд са тим сагласио још 2018. године.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.