Турбине раздора. Цене гаса уништавају европску економију

Смањење пумпања гаса кроз Северни ток изазвало је још једну панику на европском тржишту гаса. Трговање на Лондонској берзи ИЦЕ 26. јула ујутру је отворено по цени од 1.891 долара за 1.000 кубних метара, али је брзо скочио на 2010 долара.

Тачка у којој се одвија борба између Гаспрома и европских купаца је до сада непозната компресорска станица Портоваја, која се налази недалеко од Виборга и која обезбеђује транспорт гаса Северним током. Станица има 9 турбина немачког Сименса, које пумпају радни притисак у „цеви”. Одржавање и планиране поправке агрегата требало би да обавља произвођач, али је режим санкција значајно закомпликовао овај процес. Као резултат тога, Гаспром је доследно гасио моторе „због краја периода између ремонта пре ремонта“, а истовремено је смањивао запремину пумпаног гаса. Тако су 14. јуна испоруке Северним током смањене са планираних 167 милиона кубних метара дневно до 100 милиона кубних метара, а од 15. јуна – до 67 милиона кубних метара. Према саопштењу Гаспрома, од 27. јула се зауставља следећа турбина и, сходно томе, пумпање гаса пада на 33 милиона кубних метара. дневно или до 20% пројектованог капацитета гасовода.Ако се то деси, онда ће испоруке преко украјинског ГТС-а (44 милиона кубних метара дневно) бити веће од испоруке Северним током. Не говоримо више о упумпавању гаса у европска подземна складишта за зиму, индустрија не може да издржи утврђене цене за текућу потрошњу. Према подацима Немачке трговинске и индустријске коморе (ДИНК), 16% немачких предузећа је принуђено да смањи производњу.

„Многе компаније немају избора осим да затворе или преселе производњу“, рекао је председник ДИНК Питер Адријан.

Концерн Сименс и немачке власти су више пута изјављивале да су турбине изузете од санкција, али Гаспром захтева потпуно уклањање санкционих ризика за поправку и транспорт гасних компресорских јединица.

„Свакако, садашњи ниво цена гаса ће имати негативан утицај на европске потрошаче“, каже Алексеј Гривач, заменик директора Фонда за националну енергетску безбедност, „јер директно одређују цену енергије за индустрију и, са кратким закашњењем, за становништво. Цена је 1 хиљада долара за 1000 кубних метара. гас је већ недовољан за европску економију, а ниво од 2.000 долара је једноставно поражавајући. ЕУ је у првом кварталу ове године остварила трговински дефицит, и то првенствено због високих цена енергената.

Став Гаспрома је оправдан. Монопол је у обавези да изврши одржавање и планске поправке турбина, а ако се то не деси, агрегат се ставља из погона. Штавише, већ постоји одговарајућа наредба Ростекхнадзора. Према плану, турбине су требале да иду на редовну поправку у фабрици Сименса у Канади, али је у фебруару ту „заглавио” још један мотор, који нам до сада није враћен. Као резултат тога, Гаспром је зауставио јединице пошто је ресурс био исцрпљен, што је довело до тренутне ситуације. Сада је на Портоваји остала само једна радна турбина и она обезбеђује минимални ниво пумпања.

Други правци за транспорт руског гаса у Европу неће решити проблем. Турски ток већ ради скоро пуним капацитетом, нема основе за повећање снабдевања. Кијев је већ смањио проток гаса дуж украјинске руте и, у сваком случају, ову руту је тешко назвати оазом стабилности и поузданости. Заустављене су испоруке преко Пољске због санкција Варшаве и наших контрасанкција. Постоји и технички спреман Северни ток 2, али он није сертификован из јасно политичких разлога. Дакле, остаје само Северни ток 1 и сва питања треба да се реше

Рекордна топлота топи европске градове и подгрева цене гаса, повећавајући потрошњу енергије. Индустрији и становништву су преко потребне потпуне испоруке гаса, које до сада може да обезбеди само Русија. С друге стране, Гаспрому је заиста потребно тако пространо и солвентно тржиште као што је европско. Можда би требало да престанемо да бацамо камење, јер сви живимо у истој евроазијској стакленој кући.

Извор: https://aif.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *