Снови о деколонизацији. Ко на Западу жели да подели Русију на делове?

Било би добро деколонизовати Русију и смањити њену популацију на 50 милиона, изјавио је 10. јула Лех Валенса, добитник Нобелове награде за мир и бивши пољски председник. О сличним идејама се на Западу говори од почетка специјалне операције у Украјини.

Апел Нобеловца

„Постоји 60 нација које су припојене, баш као и Украјинци данас. Требало би подићи ове народе, везане за Русију. Или промените политички систем Русије, или га вратите на мање од 50 милиона становника“, рекао је Валенса (78) за Ле Фигаро.

Према речима политичара, војна победа Украјине као таква неће дати ништа, јер ће „за пет година бити исто, а за десет година ћемо видети појаву новог Путина“.

Валенса је навео да је потребно „изнудити промену политичког система у земљи, организовати устанак народа”. Он сматра да за постизање безбедности у свету Русија мора бити „распарчана“.

Бивши председник Пољске је приметио да је шанса да се уништи Русија пропуштена пре 30 година. „Тада смо помислили: „Био је Стаљин, Брежњев, али Горбачов, он је добар. Тако да смо их оставили на миру“, рекао је Валенса француским новинарима. То је била наша грешка у то време. Волео бих да сам урадио другачије, али ми нису дозволили“.

Истовремено се сложио да је Запад заинтересован за ширење сфера утицаја. „Морамо схватити да Запад шири своју моћ кроз НАТО, кроз ширење Европске уније, али на демократски начин. Русија то ради насиљем“, рекао је Валенса.

Занимљиво је да је Валенса 1983. добио Нобелову награду за мир као „борац за људска права”.

„Нема смисла озбиљно схватати критике Леха Валенсе, схватајући специфичности овог лика – историјске и карикатуралне у исто време“, каже Фјодор Лукјанов, директор истраживања у Међународном дискусионом клубу Валдај. – Али у овом случају делимично је применљива логика „шта трезвен има на уму, то пијанац на језику”. „Ослобађање“ народа Русије од угњетавања Русије и распарчавање земље на мање-више компактне делове од не више 50 милиона становника, наравно, била би прилично пожељно решење за многе спољне посматраче.

„Пројекат деколонизације мора бити завршен“

Мора се рећи да су након почетка Новог светског рата западне земље почеле озбиљно да разматрају идеје о томе како би се Русија могла „деколонизовати“. На пример, почетком јуна била је актуелна тема под насловом „Деколонизујте Русију. Кремљ мора да изгуби империју коју још увек има“, објављено је у америчком издању Атлантик.

„Нација за нацијом — Карелија, Коми, Саха, Башкортостан, Чувашија, Калмикија, Удмуртија и многи други — тврдили су да имају суверенитет док се совјетско царство распадало. На референдуму 1992. у Татарстану, скоро две трећине становништва гласало је за суверенитет. Република је била мотивисана годинама гомилане огорчености против руског колонијализма, али није наишла на подршку на Западу“, присећају се амерички новинари догађаја распада СССР-а. У чланку је писало да ће „Русија представљати претњу целом свету све док држи „колонизоване народе“ у свом саставу“. „Запад мора да заврши пројекат започет 1991. године – Русија мора да се распадне“, сматрали су аутори материјала.

Занимљиво, још једну земљу „која није била у стању да се носи са својим наслеђем колонизације“, Атлантик је поменуо  Кину. „Тренутно, Кина контролише највећи систем концентрационих логора који је свет видео од Холокауста, са циљем да уништи Ујгуре као посебну нацију. Али Русија – и прецизније, руски империјализам – представља најозбиљнију претњу међународној безбедности.

Истовремено, у чланку нема ни речи о жељи Шкотске и Велса да се отцепе од Велике Британије, о бројним прекоморским територијама Француске или територијама под контролом САД.

Да ли се о „деколонизацији“ Русије разговара на највишем нивоу у САД?

Да се о идејама „деколонизације“ Русије озбиљно расправља у Вашингтону у самом врху, написао је дописник портала Substack Николо Солдо. Он је рекао да је америчка влада покренула дискусију о „моралној и стратешкој“ неопходности поделе Русије на неколико одвојених држава.

Солдо је рекао да је добио позив е-поштом да учествује на онлајн брифингу под називом „Руска деколонизација: морални и стратешки императив“ који је организовала Комисија за европску безбедност и сарадњу под контролом америчке владе, позната и као Хелсиншка комисија.

У најави догађаја наводи се да „Москва задржава своју власт над многим домородачким неруским народима унутар граница своје државе. Време је да се сагледа суровост којом Кремљ потискује њихово национално самоизражавање и самоопредељење. На састанку је било речи о томе како се тренутна ситуација може искористити за „деколонизацију“ народа поробљених од стране Русије, који су и даље део земље.

„ Главна теза састанка била је да промена власти у Русији за сукоб у Украјини као казна више није довољна. Русију треба поделити на неколико малих држава како би их лакше контролисали“, написао је Солдо.

Извор: https://aif.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *