Snovi o dekolonizaciji. Ko na Zapadu želi da podeli Rusiju na delove?

Bilo bi dobro dekolonizovati Rusiju i smanjiti njenu populaciju na 50 miliona, izjavio je 10. jula Leh Valensa, dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši poljski predsednik. O sličnim idejama se na Zapadu govori od početka specijalne operacije u Ukrajini.

Apel Nobelovca

„Postoji 60 nacija koje su pripojene, baš kao i Ukrajinci danas. Trebalo bi podići ove narode, vezane za Rusiju. Ili promenite politički sistem Rusije, ili ga vratite na manje od 50 miliona stanovnika“, rekao je Valensa (78) za Le Figaro.

Prema rečima političara, vojna pobeda Ukrajine kao takva neće dati ništa, jer će „za pet godina biti isto, a za deset godina ćemo videti pojavu novog Putina“.

Valensa je naveo da je potrebno „iznuditi promenu političkog sistema u zemlji, organizovati ustanak naroda”. On smatra da za postizanje bezbednosti u svetu Rusija mora biti „rasparčana“.

Bivši predsednik Poljske je primetio da je šansa da se uništi Rusija propuštena pre 30 godina. „Tada smo pomislili: „Bio je Staljin, Brežnjev, ali Gorbačov, on je dobar. Tako da smo ih ostavili na miru“, rekao je Valensa francuskim novinarima. To je bila naša greška u to vreme. Voleo bih da sam uradio drugačije, ali mi nisu dozvolili“.

Istovremeno se složio da je Zapad zainteresovan za širenje sfera uticaja. „Moramo shvatiti da Zapad širi svoju moć kroz NATO, kroz širenje Evropske unije, ali na demokratski način. Rusija to radi nasiljem“, rekao je Valensa.

Zanimljivo je da je Valensa 1983. dobio Nobelovu nagradu za mir kao „borac za ljudska prava”.

„Nema smisla ozbiljno shvatati kritike Leha Valense, shvatajući specifičnosti ovog lika – istorijske i karikaturalne u isto vreme“, kaže Fjodor Lukjanov, direktor istraživanja u Međunarodnom diskusionom klubu Valdaj. – Ali u ovom slučaju delimično je primenljiva logika „šta trezven ima na umu, to pijanac na jeziku”. „Oslobađanje“ naroda Rusije od ugnjetavanja Rusije i rasparčavanje zemlje na manje-više kompaktne delove od ne više 50 miliona stanovnika, naravno, bila bi prilično poželjno rešenje za mnoge spoljne posmatrače.

„Projekat dekolonizacije mora biti završen“

Mora se reći da su nakon početka Novog svetskog rata zapadne zemlje počele ozbiljno da razmatraju ideje o tome kako bi se Rusija mogla „dekolonizovati“. Na primer, početkom juna bila je aktuelna tema pod naslovom „Dekolonizujte Rusiju. Kremlj mora da izgubi imperiju koju još uvek ima“, objavljeno je u američkom izdanju Atlantik.

„Nacija za nacijom — Karelija, Komi, Saha, Baškortostan, Čuvašija, Kalmikija, Udmurtija i mnogi drugi — tvrdili su da imaju suverenitet dok se sovjetsko carstvo raspadalo. Na referendumu 1992. u Tatarstanu, skoro dve trećine stanovništva glasalo je za suverenitet. Republika je bila motivisana godinama gomilane ogorčenosti protiv ruskog kolonijalizma, ali nije naišla na podršku na Zapadu“, prisećaju se američki novinari događaja raspada SSSR-a. U članku je pisalo da će „Rusija predstavljati pretnju celom svetu sve dok drži „kolonizovane narode“ u svom sastavu“. „Zapad mora da završi projekat započet 1991. godine – Rusija mora da se raspadne“, smatrali su autori materijala.

Zanimljivo, još jednu zemlju „koja nije bila u stanju da se nosi sa svojim nasleđem kolonizacije“, Atlantik je pomenuo  Kinu. „Trenutno, Kina kontroliše najveći sistem koncentracionih logora koji je svet video od Holokausta, sa ciljem da uništi Ujgure kao posebnu naciju. Ali Rusija – i preciznije, ruski imperijalizam – predstavlja najozbiljniju pretnju međunarodnoj bezbednosti.

Istovremeno, u članku nema ni reči o želji Škotske i Velsa da se otcepe od Velike Britanije, o brojnim prekomorskim teritorijama Francuske ili teritorijama pod kontrolom SAD.

Da li se o „dekolonizaciji“ Rusije razgovara na najvišem nivou u SAD?

Da se o idejama „dekolonizacije“ Rusije ozbiljno raspravlja u Vašingtonu u samom vrhu, napisao je dopisnik portala Substack Nikolo Soldo. On je rekao da je američka vlada pokrenula diskusiju o „moralnoj i strateškoj“ neophodnosti podele Rusije na nekoliko odvojenih država.

Soldo je rekao da je dobio poziv e-poštom da učestvuje na onlajn brifingu pod nazivom „Ruska dekolonizacija: moralni i strateški imperativ“ koji je organizovala Komisija za evropsku bezbednost i saradnju pod kontrolom američke vlade, poznata i kao Helsinška komisija.

U najavi događaja navodi se da „Moskva zadržava svoju vlast nad mnogim domorodačkim neruskim narodima unutar granica svoje države. Vreme je da se sagleda surovost kojom Kremlj potiskuje njihovo nacionalno samoizražavanje i samoopredeljenje. Na sastanku je bilo reči o tome kako se trenutna situacija može iskoristiti za „dekolonizaciju“ naroda porobljenih od strane Rusije, koji su i dalje deo zemlje.

„ Glavna teza sastanka bila je da promena vlasti u Rusiji za sukob u Ukrajini kao kazna više nije dovoljna. Rusiju treba podeliti na nekoliko malih država kako bi ih lakše kontrolisali“, napisao je Soldo.

Izvor: https://aif.ru/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *