ХОЛАНДИЈА У ХАОСУ ЗБОГ БЛОКАДА: Фармери побеснели због владиних планова, продавнице празне, полиција у Фризији користила ватрено оружје

ХОЛАНДСКА полиција је у уторак увече у северној Холандији пуцала на фармере који су возили тракторе који су протестовали против планова за смањење емисије азота.

Полиција је саопштила да је реаговала на “претећу ситуацију” када су фармери, који су покушавали да прођу блокаду да би изашли на аутопут у провинцији Фризија, почели да забијају тракторе у полицајце и њихова возила.

Како је саопштила фризијска полиција, њихови хици су погодили трактор, али нико није повређен. Ухапшена су тројица осумњичених. Интерни истражитељ холандске владе, рекао је да ће испитати догађаје с обзиром да је полиција користила ватрено оружје.

Холандски фармери протестују због владиних планова за смањење емисије азот-оксида и амонијака, које производи стока, до 2030. године. Смањење би могло да достигне 70 одсто у неким областима.

Влада каже да се емисије азотног оксида и амонијака, које производи стока, морају драстично смањити у близини природних подручја која су део мреже заштићених станишта за угрожене биљке и дивље животиње које се протежу широм 27 земаља Европске уније.

Министри називају предлог „неизбежном транзицијом“ која има за циљ побољшање квалитета ваздуха, земљишта и воде.

Они упозоравају да ће фармери морати да се прилагоде или се суоче са могућношћу затварања својих имања.

– Искрена порука је да не могу сви фармери да наставе свој посао, а они који то раде вероватно ће морати да се баве пољопривредом на другачији начин, саопштила је влада овог месеца.

Стока производи амонијак у урину и измету. Влада је у прошлости позивала фармере да за своје животиње користе храну која садржи мање протеина. Проблем је појачан јер је Холандија позната по својим интензивним пољопривредним праксама, са великим бројем стоке која се држи на малим површинама земље.

Као одговор, холандски фармери су блокирали супермаркете, дистрибутивне центре и путеве. Очекује се да ће у среду ујутру демонстрирати на аеродрому у Гронингену Елде, преносе холандски медији.

Посланица Каролин ван дер Плас позвала је на “хитну дебату” са холандским премијером Марком Рутеом и министром правде и безбедности Диланом Јешилгоз-Зегеријусом о ескалацији протеста.

Око 40.000 фармера окупило се прошле недеље у пољопривредном срцу централне Холандије у знак протеста против владиних планова. Многи су стигли тракторима, отежавајући саобраћај широм земље.

Пољопривредници су од понедељка и уторка поново протестовали на препуним аутопутевима, возећи полако дуж путева или се потпуно заустављајући. Неки су бацали бале сена на путеве, а мале групе су демонстрирале пред градским већницама, у неким случајевима палећи ватре испред зграда.

Неки фармери су у уторак запалили бале сена поред аутопутева, док су се други окупили у градовима, укључујући Хаг.

Један коментар

  1. Хоће да их оставе без средстава за живот! Не само њих!

    ЉУДИ, житељи ове планете, дођите себи, пробудите се и уједините се!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *