БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Одржан Београдски контрапункт

Тесла као инспирација

Традиционални међународни скуп и ове године организовао је Завод за проучавање културног развитка (Запрокул) у сарадњи са Министарством културе и информисања

фото: Завод за проучавање културног развитка
Шести Београдски контрапункт, који је ове године посвећен најпознатијем српском научнику Николи Тесли, одржан је под насловом Тесла: инспирација прошле недеље у препуној сали Макавејев у Југословенској кинотеци.
„Данас имамо прилику да сазнамо више о утицају који је дело чувеног научника Николе Тесле остварило првенствено у култури и уметности, али и о томе како су његов лик и каријера инспирисали многобројне ствараоце у најразноврснијим сегментима друштва“, поручила је потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић на отварању шестог Београдског контрапункта.
„Сигурна сам да ће учесници овог Београдског контрапункта дати релевантан приказ Теслиног утицаја на уметност и ствараоце. Оно што будемо данас чули, послужиће многобројним истраживачима у даљој спознаји његовог лика и дела“, напоменула је Гојковић.
Угледни српски физичар Ђуро Коруга истакао је да је Тесла био један од срећника чије је време дошло и он је као такав израстао у горостаса: „Сада Тесла побуђује обичне људе што значи да долази време када ће етичке вредности које је он имао доћи у фазу када ће почети да се реализују.“

фото: Завод за проучавање културног развитка

Тесла је, разумејући медије у периоду у ком је живео и стварао, објављивао чланке који су од тада до данас инспирисали уметнике,“ напоменуо је Душан Јововић, визуелни уметник. „Изузетна гравитација коју Тесла има и после своје смрти појачава се и расте. Тесла никада није стављао свој рад изнад човечанства и то је оно што је наш светионик.“
Реномирани стрип уметник и дизајнер из Италије Данијеле Меучи покушао је да објасни шта га је инспирисало код Тесле, осврнувши се на личност научника: „Тесла је у свом животу имао много борби, које су га као човека обликовале. Ја сам у свом раду хтео људима да покажем човека иза генија, правог Теслу, који је наставио да се бори и када се чинило да не може да успе.“
Милан Личина је у својој пракси визуелног уметника деловао кроз област нових и високих технологија инспирисан Теслом. „Метаверзум, који нам се данас намеће, јесте све оно што је Тесла предвидео. Као што је Тесли његов идентитет и његово порекло било изузетно важно, ја сам покушао да дам свој допринос и високу технологију поћирилизујем, односно да покажем да је наш идентитет и наше наслеђе једнако одрживо у будућем времену, на исти начин на који је Тесла покушао да га одржи у времену апсолутног мрака без електричне енергије.“
„Тесла је видео електрицитет као чисту суштину прљавог света и мислим да је то оно што људи виде у Тесли. Он је користио читаве енергије човека да би стварао“, закључио је истакнути српски писац Владимир Пиштало.

Књиге о Београду

Видоје Д. Голубовић
СТАРИ БЕОГРАД – ТОПОГРАФСКИ РЕЧНИК
Беосинг

Своју страст према прошлости нашег града и огромну енергију, као и знање и литературу, овај неуморни београдски прикупљач слива у Топографски речник, са преко 3.000 опширно обрађених појмова. Београђани знају колико пута се у свакодневној комуникацији употребљавају речи и појмови за које се право значење и не зна. В. Голубовић нам овим речником, користећи као базу „Топографски речник Врачарског среза“ А. Богића из 1865. год. открива тајне старог Београда, начин живота, размишљања и историјског простора кроз који нам се престони град развијао.

Гордана Малетић
КАТАРКЕ БЕОГРАДА
Лагуна

Приче о Београду и умећима његових становника. Од грнчара до путописаца, од свирача до филмаџија, од бициклиста до аласа, од шегрта до научника – пред нама је историјски мозаик о животу познатих и незнаних Београђана, сагледан кроз њихове занате и умећа. Било да је реч о одрастању, о правим љубавима, о првим животним открићима или о историјским цртицама, у свакој од прича видимо преплет нечије вештине и знања, и упознајемо људе који сазревају у окриљу града и својим судбинама обогаћују Београд којим пловимо кроз време. Катарке тих времеплова пролазе Савом и Дунавом, опчињавају нас својом снагом и пролазношћу, а њихови врхови упућују нас и ка оном чему често стремимо – ка небу. Јединствена збирка приповедака изванредне списатељице чији прецизан, суптилан и надахнут стил, који се прилагођава језику епохе, дочарава моћ градског живота и духа који испуњава наше поднебље.

ДУШАН РАДОВИЋ
БЕОГРАДЕ, ДОБРО ЈУТРО 1
Лагуна

Ова књига је избор текстова из емисије Првог програма Студија Б – Београде, добро јутро. Београдска радио-станица Студио Б налази се на највишем, 23. спрату Палате „Београд“ у Масариковој улици.
Књига обухвата период од јула 1975. до новембра 1976. када је Душан Радовић из студија, са тог високог места, око пет стотина пута уживо поздравио Београд, свакога јутра у 7 часова и 15 минута.
Овој врсти писања тешко је и вероватно непотребно одређивати име и род. Аутор би најрадије и емисију и књигу сматрао скромним доприносом београдском фолклору, усменом предању Београда нашег времена.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *