BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

Održan Beogradski kontrapunkt

Tesla kao inspiracija

Tradicionalni međunarodni skup i ove godine organizovao je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja

foto: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka
Šesti Beogradski kontrapunkt, koji je ove godine posvećen najpoznatijem srpskom naučniku Nikoli Tesli, održan je pod naslovom Tesla: inspiracija prošle nedelje u prepunoj sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci.
„Danas imamo priliku da saznamo više o uticaju koji je delo čuvenog naučnika Nikole Tesle ostvarilo prvenstveno u kulturi i umetnosti, ali i o tome kako su njegov lik i karijera inspirisali mnogobrojne stvaraoce u najraznovrsnijim segmentima društva“, poručila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na otvaranju šestog Beogradskog kontrapunkta.
„Sigurna sam da će učesnici ovog Beogradskog kontrapunkta dati relevantan prikaz Teslinog uticaja na umetnost i stvaraoce. Ono što budemo danas čuli, poslužiće mnogobrojnim istraživačima u daljoj spoznaji njegovog lika i dela“, napomenula je Gojković.
Ugledni srpski fizičar Đuro Koruga istakao je da je Tesla bio jedan od srećnika čije je vreme došlo i on je kao takav izrastao u gorostasa: „Sada Tesla pobuđuje obične ljude što znači da dolazi vreme kada će etičke vrednosti koje je on imao doći u fazu kada će početi da se realizuju.“
foto: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Tesla je, razumejući medije u periodu u kom je živeo i stvarao, objavljivao članke koji su od tada do danas inspirisali umetnike,“ napomenuo je Dušan Jovović, vizuelni umetnik. „Izuzetna gravitacija koju Tesla ima i posle svoje smrti pojačava se i raste. Tesla nikada nije stavljao svoj rad iznad čovečanstva i to je ono što je naš svetionik.“
Renomirani strip umetnik i dizajner iz Italije Danijele Meuči pokušao je da objasni šta ga je inspirisalo kod Tesle, osvrnuvši se na ličnost naučnika: „Tesla je u svom životu imao mnogo borbi, koje su ga kao čoveka oblikovale. Ja sam u svom radu hteo ljudima da pokažem čoveka iza genija, pravog Teslu, koji je nastavio da se bori i kada se činilo da ne može da uspe.“
Milan Ličina je u svojoj praksi vizuelnog umetnika delovao kroz oblast novih i visokih tehnologija inspirisan Teslom. „Metaverzum, koji nam se danas nameće, jeste sve ono što je Tesla predvideo. Kao što je Tesli njegov identitet i njegovo poreklo bilo izuzetno važno, ja sam pokušao da dam svoj doprinos i visoku tehnologiju poćirilizujem, odnosno da pokažem da je naš identitet i naše nasleđe jednako održivo u budućem vremenu, na isti način na koji je Tesla pokušao da ga održi u vremenu apsolutnog mraka bez električne energije.“
„Tesla je video elektricitet kao čistu suštinu prljavog sveta i mislim da je to ono što ljudi vide u Tesli. On je koristio čitave energije čoveka da bi stvarao“, zaključio je istaknuti srpski pisac Vladimir Pištalo.

Knjige o Beogradu

Vidoje D. Golubović
STARI BEOGRAD – TOPOGRAFSKI REČNIK
Beosing

Svoju strast prema prošlosti našeg grada i ogromnu energiju, kao i znanje i literaturu, ovaj neumorni beogradski prikupljač sliva u Topografski rečnik, sa preko 3.000 opširno obrađenih pojmova. Beograđani znaju koliko puta se u svakodnevnoj komunikaciji upotrebljavaju reči i pojmovi za koje se pravo značenje i ne zna. V. Golubović nam ovim rečnikom, koristeći kao bazu „Topografski rečnik Vračarskog sreza“ A. Bogića iz 1865. god. otkriva tajne starog Beograda, način života, razmišljanja i istorijskog prostora kroz koji nam se prestoni grad razvijao.

Gordana Maletić
KATARKE BEOGRADA
Laguna

Priče o Beogradu i umećima njegovih stanovnika. Od grnčara do putopisaca, od svirača do filmadžija, od biciklista do alasa, od šegrta do naučnika – pred nama je istorijski mozaik o životu poznatih i neznanih Beograđana, sagledan kroz njihove zanate i umeća. Bilo da je reč o odrastanju, o pravim ljubavima, o prvim životnim otkrićima ili o istorijskim crticama, u svakoj od priča vidimo preplet nečije veštine i znanja, i upoznajemo ljude koji sazrevaju u okrilju grada i svojim sudbinama obogaćuju Beograd kojim plovimo kroz vreme. Katarke tih vremeplova prolaze Savom i Dunavom, opčinjavaju nas svojom snagom i prolaznošću, a njihovi vrhovi upućuju nas i ka onom čemu često stremimo – ka nebu. Jedinstvena zbirka pripovedaka izvanredne spisateljice čiji precizan, suptilan i nadahnut stil, koji se prilagođava jeziku epohe, dočarava moć gradskog života i duha koji ispunjava naše podneblje.

DUŠAN RADOVIĆ
BEOGRADE, DOBRO JUTRO 1
Laguna

Ova knjiga je izbor tekstova iz emisije Prvog programa Studija B – Beograde, dobro jutro. Beogradska radio-stanica Studio B nalazi se na najvišem, 23. spratu Palate „Beograd“ u Masarikovoj ulici.
Knjiga obuhvata period od jula 1975. do novembra 1976. kada je Dušan Radović iz studija, sa tog visokog mesta, oko pet stotina puta uživo pozdravio Beograd, svakoga jutra u 7 časova i 15 minuta.
Ovoj vrsti pisanja teško je i verovatno nepotrebno određivati ime i rod. Autor bi najradije i emisiju i knjigu smatrao skromnim doprinosom beogradskom folkloru, usmenom predanju Beograda našeg vremena.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *