ЛУКАШЕНКО СТОЈИ УЗ РУСИЈУ: “Покушаће да нас угуше санкцијама”

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је неопходно јачати економске везе са Русијом у условима све снажнијих санкција Запада против две земље.

– Сада је јасно – Русију ће гушити до крајњих граница, а истовремено и нас како Русија не би могла да заобиђе санкције преко Белорусије. Таква је ситуација – рекао је Лукашенко, преноси Белта.

Како је додао, тренутна ситуација око Белорусије, поготово у сфери економије, диктира потребу да се предузму нестандардне мере.

– Јасно је да је у овој ситуацији Русија наш главни партнер. Придајемо посебан значај раду на руском тржишту, то није тајна – истакао је белоруски лидер.

Влада земље мобилизује све ресурсе како би се ефикасно деловало у источном правцу, додао је Лукашенко.

– То не значи да треба да заборавимо и друга тржишта – и тржишта земаља у развоју, и наша традиционална тржишта, тржишта ЕУ, САД. Али сада не можемо тамо ефикасно да радимо као што смо радили до увођења тих пакета санкција – истакао је Лукашенко, наглашавајући да се у том смислу Русији поклања посебна пажња.

Раније је премијер Белорусије Роман Головченко изјавио да су западне санкције блокирале извоз белоруских производа у земље Европске уније и Северне Америке за 16-18 милијарди долара годишње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *