ХВАЛА ВАМ ШТО СТЕ ОВУ ЗЕМЉУ ВОЛЕЛИ ВИШЕ ОД СЕБЕ: Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара

Председник Александар Вучић положио је данас венац на Споменик јунацима са Кошара, који су пре 23 године бранили државну границу и спрецили копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.

Председник је венац положио уз интонирање химне оркестра Гарде, а затим и поздравио ветеране битке на Кошарама.

Полагању венца присуствовала је и министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Вучић се обратио грађанима и захвалио јунацима са Кошара.- После година ћутања, ако ништа, данас барем говоримо о овоме са поносом, сећајући се свих страдалих. Хвала вам на свему што сте учинили за нашу Србију, за нашу отаџбуну. Данас деца у Србији знају за Кошаре, знају шта значи штитити своју земљу и чини ми се, можда боље него ми, разумеју колико је важно волети своју земљу. Хвала вам што сте волели своју земљу више од свега, и Србија то неће и не сме да заборави – рекао је председник.

Вучић је изјавио да се труди да свакога дана покушава да анализира све што се збива у свету и да веома брине јер није сигуран како могу ствари да се окончају у Украјини и какве ће то ефекте имати на Србију, Европу и цео свет.

– Србија је некако најлакша мета многима. Али на мањем нивоу ми морамо да се боримо у складу са својим могућностима и морамо да сачувамо своју Србију. Чини ми се да чак и они који не разумеју нашу позицију, разумеју да немамо хир, већ да тако мисле грађани Србије – каже Вучић.

Истиче да Србија седи на једној, својој столици, а да нас очекују важне посете. Важно је да земља иде напред, да се настављају започети радови, али брине за зиму.

– Нафта је скочила, струје неће бити, гаса питање је… Тешка зима је пред нама, али надам се да ћемо успети да се изборима. Ја само молим све вас, јунаке са Кошара, да пренесете поздраве својим породицама због свега што су претрпеле за своју земљу. Хвала вам, а слобода Србије остаће највећа вредност за коју се боримо, а пошто Србија има јунаке попут вас, неће морати да брине – рекао је председник.

Најавио је да ће са јунацима са Кошарама разговарати до краја недеље.

Залажем се за интегирет Србије, као Запад за интегритет Украјине

Председник је то рекао на питање новинара шта преостаје Србији као аргумент да наставити преговоре Београда и Приштине када се чује да је услов за чланство у ЕУ признање Косова.

– Сва жестина са којом се залажу за територијални интегритет Украјине и ја чак и не са толиком жестином, већ много тишим гласом, али са једнаком одлучношћу, залажем се за територијални интегритет Србије – и ништа више и ништа мање од тога- навео је Вучић.

Каже да смо први пут од Олафа Шоца чули то да се тражи признање Косова, пошто у званичном европском преговарачком оквиру тога нема, већ само стоји – пуна нормализација Београда и Приштине, али се нигде не не говори о међусобном признању.

Он је указао да што се тиче задирања у статус државности и територијалног интегритета Србија поштује међународно право, на које се цео свет позива.

Каже да ће бити занимљиво на самиту ЕУ- Западни Балкан 23. јуна, јер ће тада бити донете важне одлуке за Украјину, Молдавију, Грузију, ЗБ и да нико не зна по први пут шта ће се десити.

Вучић очекује да ће Украјина добити статус кандидата уз похвале, али да то треба да буде потврђено на међувладиној конференцији.

– Јер ту има много проблема, слично са Молдавијом. Што се тиче ЗБ, нисам сигуран да ће успети да сломе Бгарску што се тиче Северне Макеодније и Албаније, иако су заслужиле ту одлуку. Очекујем и данас жестоке критике на рачун Србије и КиМ и неувођења ресткривних мера протв Русије рекао је Вучић.

Оцењује и да то све није наивно и да је неозбиљно да се потцењују резолуције Европског парламента, Европског савета или Европске комисије.

– Али, шта друго да учинимо, да признамо Косово- упитао је Вучић.

Вучић истиче да никога није брига што су Срби протерани са КиМ. То никога никада није интересовало и неће их интересовати, и бавиће се политиком која њима одговара. Бомбардовање сматрају добрим по нас, иако је реч о агресији у којој су убијана и деца.

– Не очекујте да ће рећи другачије и да ће признати грешке. А о лицемерју нећу да причам – рекао је Вучић.

– Неће бити струје у региону ове зиме. Једино ко ће сигурно имати струју су Бугари,због нуклеарке- рекао је Вучић.

На питање да ли је СНС јединствен по питању подршке Александру Шапићу, Вучић је рекао да ће се то знати у петак и да не зна одговор на питање.

Када је реч о изјавама Олафа Шолца о уласку Западног Балкана у ЕУ, председник каже да није преоптимистичан и не би да даје наду тамо где је нема. Евроскептицизам, додаје, расте из дана у дан.

– Морамо да поставимо ствари рационално. Не можемо без Европе и њених инвестиција. Нисмо срећни због њихових изјава и ставова поводом Косова и наше политике, али рационално мора да превлада емоционално. Имамо политику која има легитимитет – рекао је председник.

Подсећа да закључци Савета за националну безбедност опстају упркос свим притисцима. Истиче да би сви хтели да смо њхова продужена рука, а не да водимо своју политику.

– Наше је да чувамо своју земљу, да радимо, да се припремимо за зиму. Чекају нас радни јул и август, па се надам да ћемо имати шансу да презимимо пристојно – рекао је Вучић.

Битка на Кошарама трајала је од 9. априла до 14. јуна 1999. године око граничног прелаза Раса Кошарес, на граници Југославије и Албаније, а циљ напада био је да се пресецањем комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену омогући копнена инвазија на Косово и овладавање простором Метохије.

С једне стране у борбама су учествовали делови 125. и 549. моторизоване бригаде ВЈ, елементи 63. и 72. специјалне бригаде, као и група страних добровољаца, међу којима је највише било Руса.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1126193/hvala-vam-sto-ste-ovu-zemlju-voleli-vise-sebe-vucic-polozio-venac-spomenik-junacima-kosara-foto-video

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *