Проглашени победници НИС олимпијаде знања из руског језика

Нови Сад, 28. мај 2022. године

 

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду одржано је финале девете НИС олимпијаде знања из руског језика, реализоване уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“.

Такмичење је намењено ученицима 7. и 8. разреда основних школа, свих разреда средњих школа и гимназија, као и студентима, из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Овогодишња НИС олимпијада из руског језика у финалу је окупила око 100 ученика који су се надметали у  четири категорије. Победници по категоријама су: Јелена Илић, ОШ „Јован Цвијић“ Дебрц, Наташа Станковић, Гимназија Врњачка Бања, Андреа Драгићевић, Гимназија „Вук Караџић“ Лозница и Марија Бајева, ОШ при Гимназији „Јован Јовановић Змај“. Апсолутни победници, ученици који су освојили највише бодова и заузели прва три места у укупном пласману, су: Светлана Кршљанин, ОШ „Ослободиоци Београда“, Марија Бајева, ОШ при Гимназији „Јован Јовановић Змај“ и Јелена Илић, ОШ „Јован Цвијић“ Дебрц.

Свечаном проглашењу победника присуствовали су представници Града Новог Сада, Амбасаде Руске Федерације у Србији, Руског дома у Београду, Филозофског факултета у Новом Саду, Филолошког факултета у Београду, Универзитета „Лобачевски“ из Нижњег Новгорода, Славистичког друштва Србије и Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Дина Вучинић, чланица Градског већа за образовање, навела је да је олимпијада доказ да се и даље негује руски језик међу ученицима у Србији и да се нада да ће и нове генерације наставити њиховим стопама, а затим се захвалила компанији НИС на организацији олимпијаде.

„Град Нови Сад је протеклих година доста сарађивао са компанијом НИС, која се показала као врло друштвено одговорна компанија, зато што су нам помогли да и поред нашег високог буџета који издвајамо за образовање, преко 6 милијарди динара, информатички опремимо неке школе у Новом Саду и овај данашњи догађај је још један доказ да мисле на наше ђаке и на наше школе“, изјавила је Дина Вучинић.

Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“, рекао је да је ова гимназија установа од историјског значаја и да су њени корени везани за Царску Русију, као и да су први школовани српски учитељи и први уџбеници у 18. веку стигли из Царске Русије.

„Велики је успех у овим несвакидашњим околностима када је образовање у питању да наши ђаци постижу резултате и да имају вољу и жељу за учењем руског језика“, додао је Стојковић.

Александар Конанихин, први саветник и аташе за културу у Амбасади Руске Федерације, навео је да је компанија НИС одговорна компанија која узима озбиљно учешће у друштвеном животу и да се нада да ће на овај начин више деце учити руски језик.

Татјана Гаев, заменица председника Славистичког друштва Србије, истакла је да јој је велико задовољство што олимпијада из године у годину не губи на својој популарности, док је Ирина Абрамова, професорка са Универзитета „Лобачевски“, рекла да је велика част и срећа поштовање руског језика које је видела код учесника олимпијаде.

Компанија НИС кроз програм „Енергија знања“ од 2013. године организује НИС олимпијаде знања из руског језика, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Руским центром Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и Славистичким друштвом Србије. Олимпијада је 2014. године укључена у званичан календар такмичења Министарства просвете и није одржана само 2020. године због пандемије корона вируса, док је 2021. године одржана у онлајн формату.

 

Додатна информација:

У оквиру популаризације руског језика у Србији, НИС је кроз програм „Енергија знања“ подржао и реализацију двојезичне наставе у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, као и у Основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду и Гимназији у Алексинцу. НИС је до сада опремио и 17 кабинета за руски језик у школама чији су ученици на олимпијадама знања остварили запажене резултате. Компанија је прошле године подржала и израду и објављивање иновативног уџбеника за  почетни ниво учења руског језика „Ни пуха ни пера!“, намењеног одраслима и студентима. НИС је прва компанија добитник престижне „Светосавске награде“ за допринос развоју образовања, коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *