ИЗЛОГ КЊИГЕ

Славенко Терзић

СТАРА СРБИЈА – ДРАМА ЈЕДНЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

Православна реч, Нови Сад

Књига на српском језику и резимеом на енглеском језику објављена је поводом обележавања изузетног јубилеја у српској историји: сто година од ослобођења Старе Србије у Првом балканском рату. Бави се великом темом српске историје 19. и 20. века. Монографија на најбољи могући начин приказује драматику историјског живота простора Старе Србије, у првом реду драму српског народа. Озбиљно научно историјско штиво написано на основу до сада објављених извора и истраживања у Архиву Србије, Архиву САНУ, Војном архиву, Државном архиву Македоније и Државном архиву Црне Горе. Од страних архива коришћени су богати фондови Архива спољне политике Руске Империје. Циљ књиге је да научно осветли главне историјске проблеме двовековне прошлости Старе Србије и да на неки начин изнова афирмише име које је у широј јавности готово заборављено. На 660 страна је објашњено зашто је ослобођење Старе Србије био крупан историјски догађај за Србију и српски народ у целини, цео Балкан али и за целу Европу.         

ПЕЧАТ МИЛОРАДА ЕКМЕЧИЋА

Компанија Новости, Београд

Ово је својеврсни документ, национално важан за све који желе да разумеју своју прошлост, садашњост и наслуте будућност. Садржи изводе из његове капиталне монографије „Дуго кретање између клања и орања – Историја Срба у новом веку (1492-1992)“, као и ретке и драгоцене интервјуе у којима је сажео своју научну мисао о свим важним питањима у којима се светска политика преламала на нашим балканским просторима, које је дао „Вечерњим новостима“ и политичком недељнику „Печат“. Прави куриозитет овог издања је уводник-есеј нашег прослављеног редитеља Емира Кустурице, великог поштоваоца академика Милорада Екмечића

Меша Селимовић

ТИШИНЕ

Вулкан издаваштво, Београд

Први роман Меше Селимовића објављен је 1961. године. Шест деценија касније у њему проналазимо све добро познате особине књижевног стваралаштва једног од наших најзначајнијих писаца XX века: бриљантно умеће приповедања, у које је уткано настојање да се човек сагледа наспрам времена којем припада. За то су потребни дар и снага духа. Меша Селимовић имао је и једно и друго, па је у Тишинама успео да ослика унутрашња превирања и борбе свих оних који су живели у деликатним временима. Осврћући се на књижевно стваралаштво у књизи Сјећања, Селимовић је записао је: „Кад је изашао из штампе мој први роман (Тишине), ја сам имао педесет и једну годину! Нико није знао колико сам страхова побиједио у себи док се нисам усудио да изађем пред читаоце“. Већ на првим страницама Тишина препознаћете глас Меше Селимовића. Исприповедаће вам причу после које ће све тишине одзвањати другачије.   

Матијас Кинцел

ПУТ У РАТ – НЕМАЧКА, НАТО И КОСОВО

Службени гласник, Београд

Може ли бити да је нека западна сила у још већој мери него САД тежила ратном исходу савремене кризе на Косову и Метохији? Може ли бити да су неки западни званичници заговарали рат против Србије истрајније и безобзирније и од Мадлен Олбрајт, Ричарда Холбрука и америчког главног прекоокеанског савезника Тонија Блера? Немачки политиколог и историчар Матијас Кинцел латио се деликатног задатка да покаже да је одговор на ова питања потврдан и да је реч о његовој земљи и о њеним челницима попут Клауса Кинкела, Јошке Фишера и Рудолфа Шарпинга. Први превод на српски језик једног свеобухватног приказа политике Немачке према косовском конфликту открива неслућене размере њене улоге у припремању агресије НАТО-а на СР Југославију 1999. године. Виспрена ауторова анализа предочава вољу за ратом, која је непоколебљиво водила до првог борбеног ангажмана немачког војника у иностранству након Другог светског рата. Не чекајући обелодањивање поверљиве документације, Кинцел је и у јавно доступним изворима нашао аргументе за крајње негативан суд о политици своје земље у контексту кривице за последњи ратни сукоб у Европи у ХХ веку.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *