IZLOG KNJIGE

Slavenko Terzić

STARA SRBIJA – DRAMA JEDNE CIVILIZACIJE

Pravoslavna reč, Novi Sad

Knjiga na srpskom jeziku i rezimeom na engleskom jeziku objavljena je povodom obeležavanja izuzetnog jubileja u srpskoj istoriji: sto godina od oslobođenja Stare Srbije u Prvom balkanskom ratu. Bavi se velikom temom srpske istorije 19. i 20. veka. Monografija na najbolji mogući način prikazuje dramatiku istorijskog života prostora Stare Srbije, u prvom redu dramu srpskog naroda. Ozbiljno naučno istorijsko štivo napisano na osnovu do sada objavljenih izvora i istraživanja u Arhivu Srbije, Arhivu SANU, Vojnom arhivu, Državnom arhivu Makedonije i Državnom arhivu Crne Gore. Od stranih arhiva korišćeni su bogati fondovi Arhiva spoljne politike Ruske Imperije. Cilj knjige je da naučno osvetli glavne istorijske probleme dvovekovne prošlosti Stare Srbije i da na neki način iznova afirmiše ime koje je u široj javnosti gotovo zaboravljeno. Na 660 strana je objašnjeno zašto je oslobođenje Stare Srbije bio krupan istorijski događaj za Srbiju i srpski narod u celini, ceo Balkan ali i za celu Evropu.         

PEČAT MILORADA EKMEČIĆA

Kompanija Novosti, Beograd

Ovo je svojevrsni dokument, nacionalno važan za sve koji žele da razumeju svoju prošlost, sadašnjost i naslute budućnost. Sadrži izvode iz njegove kapitalne monografije „Dugo kretanje između klanja i oranja – Istorija Srba u novom veku (1492-1992)“, kao i retke i dragocene intervjue u kojima je sažeo svoju naučnu misao o svim važnim pitanjima u kojima se svetska politika prelamala na našim balkanskim prostorima, koje je dao „Večernjim novostima“ i političkom nedeljniku „Pečat“. Pravi kuriozitet ovog izdanja je uvodnik-esej našeg proslavljenog reditelja Emira Kusturice, velikog poštovaoca akademika Milorada Ekmečića

Meša Selimović

TIŠINE

Vulkan izdavaštvo, Beograd

Prvi roman Meše Selimovića objavljen je 1961. godine. Šest decenija kasnije u njemu pronalazimo sve dobro poznate osobine književnog stvaralaštva jednog od naših najznačajnijih pisaca XX veka: briljantno umeće pripovedanja, u koje je utkano nastojanje da se čovek sagleda naspram vremena kojem pripada. Za to su potrebni dar i snaga duha. Meša Selimović imao je i jedno i drugo, pa je u Tišinama uspeo da oslika unutrašnja previranja i borbe svih onih koji su živeli u delikatnim vremenima. Osvrćući se na književno stvaralaštvo u knjizi Sjećanja, Selimović je zapisao je: „Kad je izašao iz štampe moj prvi roman (Tišine), ja sam imao pedeset i jednu godinu! Niko nije znao koliko sam strahova pobijedio u sebi dok se nisam usudio da izađem pred čitaoce“. Već na prvim stranicama Tišina prepoznaćete glas Meše Selimovića. Ispripovedaće vam priču posle koje će sve tišine odzvanjati drugačije.   

Matijas Kincel

PUT U RAT – NEMAČKA, NATO I KOSOVO

Službeni glasnik, Beograd

Može li biti da je neka zapadna sila u još većoj meri nego SAD težila ratnom ishodu savremene krize na Kosovu i Metohiji? Može li biti da su neki zapadni zvaničnici zagovarali rat protiv Srbije istrajnije i bezobzirnije i od Madlen Olbrajt, Ričarda Holbruka i američkog glavnog prekookeanskog saveznika Tonija Blera? Nemački politikolog i istoričar Matijas Kincel latio se delikatnog zadatka da pokaže da je odgovor na ova pitanja potvrdan i da je reč o njegovoj zemlji i o njenim čelnicima poput Klausa Kinkela, Joške Fišera i Rudolfa Šarpinga. Prvi prevod na srpski jezik jednog sveobuhvatnog prikaza politike Nemačke prema kosovskom konfliktu otkriva neslućene razmere njene uloge u pripremanju agresije NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine. Visprena autorova analiza predočava volju za ratom, koja je nepokolebljivo vodila do prvog borbenog angažmana nemačkog vojnika u inostranstvu nakon Drugog svetskog rata. Ne čekajući obelodanjivanje poverljive dokumentacije, Kincel je i u javno dostupnim izvorima našao argumente za krajnje negativan sud o politici svoje zemlje u kontekstu krivice za poslednji ratni sukob u Evropi u HH veku.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *