ЧАЈКОВСКИ ОПЕТ ИЗБАЧЕН

Међународно такмичење музичара Чајковски, које се сваке четврте године одржава у Москви,  избачено је из Светске федерације међународних музичких такмичења после 64 године постојања. Ово такмичење једно je од најпознатијих и најцењенијих музичких такмичења у свету

Шта је то у имену Чајковски што  изазива толики одијум?  Међународно такмичење музичара Чајковски, које се сваке четврте године одржава у Москви,  избачено је из Светске федерације међународних музичких такмичења после 64 године постојања. Ово такмичење једно je од најпознатијих и најцењенијих музичких такмичења у свету, на коме су учествовали и побеђивали највећи музичари света.  13. априла 2022. године Светска федерација међународних музичких такмичења (ВФИМЦ) одлучила је на седници, већином гласова чланова, да од тог момента  искључи Међународно такмичење Чајковски из свог чланства.  На свом сајту Федерација, иначе члан УНЕСКА,  се рекламира као глобална мрежа међународно признатих организација посвећених идентификацији најперспективнијих младих талената у музици. Док пружа форум за дијалог и размену између својих чланова, ВФИМЦ  даје смернице са циљем уметничке изврсности, интегритета и правичности, и на тај начин поставља глобално признате стандарде.  Од дијалога овде тренутно нема ни д, а интегритет и правичност су се такође негде изгубили.

[restrict]

„ВИСОКИ МОРАЛ“ ВФИМЦ Признајући да  многи лауреати такмичења Чајковски тренутно припадају категорији  највећих музичара света, Федерација у изјави за медије на свом сајту каже да,   међутим, суочени са бруталним ратом Русије и хуманитарним злочинима у Украјини, ВФИМЦ као аполитична организација не може подржати или имати као члана такмичење које финансира и користи као промотивно средство садашњи руски режим.  Aкценат је на аполитична.  Лов на вештице није поштедео универзалну музичку уметност, напротив, јер су се прве санкције и казне обрушиле управо на руску класичну музику, композиторе давно мртве, али и живе и славне солисте и диригенте. 

Овако високо морална Федерација није се огласила деценијама, откад постоји, а било је повода, ратова, геноцида, бомбардовања, све до сада. Занимљив избор мете и оправдање неправедног поступка.   Да не би звучали као Калимеро, да видимо шта свет добија (ништа) а шта губи (много) од ове одлуке. 

Као Олимпијада у спорту, са истим статусом и значењем за такмичаре и победнике, такмичење Чајковски  сваке четврте године привлачи многе младе музичаре до 32 године.  Ако се тамо победи, светска слава је обезбеђена, ако се учествује, опет је слава ту.  У категоријама клавир (највеће интересовање и најјача конкуренција), виолина, виолончело, глас и дувачки инструменти надмећу се најбољи, који се четири године спремају као за пењање на Монт Еверест.  Али сами, без шерпаса и других помагала.  Лауреат на првом такмичењу 1958. био је амерички пијаниста Харви ван Клајбурн, који је стекао светску славу. Инспирисан Чајковски такмичењем,  основао је своје клавирско такмичење у Америци. После њега ређале су се звезде, Владимир Ашкенази, Џон Огдон, Михаил Плетњов, Бари Даглас, Борис Березовски, награда критике Француз Лука Дебарг… Виолинисти Гидон Кремер, Иља Груберт,  листа је дугачка, а каријере импресивне. 

….СА ИЛИ БЕЗ СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ Проглашено опасним по светску сцену, такмичење ће се ипак одржати по плану 2023. године, са или без светске Федерације, јер се многи млади музичари у свету већ годинама спремају за то.  Шеф Дирекције такмичења Сергеј Малишев је на спорној седници Светске федерације изјавио:   Недавно су тражили да се изјаснимо о политичким темама, али ми имамо фиксиране идеје о томе – Такмичење Чајковски, као и Росконцерт, фокусирају  се на музику и уметност, ми смо професионалци у овој области и то су питања о којима смо спремни  дискутовати, као што је развој система музичке уметности у свету. Требало би да делимо искуство одржавања великих музичких програма,  проналажења и подршке талентима и популаризације академске уметности. Руска култура је значајан део светске културе. Не може се поништити. Без обзира да ли је Такмичење члан Федерације или не, Међународно такмичење Чајковски остаје отворено за талентоване музичаре из целог света.

Корист од забране такмичења Чајковски имаће минорна  музичка такмичења, а да би се Европа заштитила од квалитета руских(некад совјетских) музичара који су традиционално бивали лауреати, нека такмичења су чак забранила руским и белоруским младим музичарима да се такмиче. Као, например, Међународно виолинско такмичење Јан Сибелијус које се одржава у Финској од 1965.  уз образложење да Такмичарски  Комитет нема никакву моралну или етичку опцију осим да искључи руске учеснике из такмичења како би заштитио остале такмичаре и такмичење у целини. Овом одлуком Комитет такође жели да гарантује неутрално и мирно окружење за све такмичаре.  Па да, штите се такмичари од злих малих Руса који ће да покупе прве награде и тако угрозе мирно окружење својим неталентованим колегама. Иначе, ово такмичење је увек  привлачило јаке такмичаре из СССР-а и Русије, укључујући и победника такмичења из 2010. Никиту Борисо-Глебског. Током првих пет  такмичења, пет победника је дошло из СССР-а, а  један од њих, Иља Калер, једини је виолиниста на свету који је победио  на три највећа виолинска такмичења, Чајковски, Сибелијус и Паганини

И да поново цитирамо Ајнштајна, људској глупости нема краја…

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *