ИЗЛОГ КЊИГЕ

Џонатан Френзен

КОРЕКЦИЈЕ

Дерета, Београд

Џонатан Френзен као да је нашао чаробну формулу како да опчини савременог читаоца, како да му „подметне“ надасве горку пилулу свог романа, да је овај са слашћу прогута и притом тражи још. „Амерички Толстој“, како неки називају Френзена, наизглед нам не открива ништа ново у својим романима, само наш свакодневни живот, неправедно устројство света који нас окружује, заблуде и глупости којима смо изложени, крхкост и недоследност људског карактера, открива нам наше породице (и туморе од којих оне болују), од којих не одустајемо борећи се за њих до последњег атома снаге. Открива нам одсуство бога, и то не у религијском смислу, већ у филозофском, суочавајући нас са нашим суровим размимоилажењима са истином, па своје јунаке (нас?) тера у потрагу за тим истим богом кроз преиспитивања, поразе, љубави, друштвени активизам, сав онај лавиринт идеја у ком савремени човек изгубљено тумара. „Корекције“ су роман о типичној америчкој породици која последњи пут покушава да се окупи за Божић у освит новог миленијума. Отац, мајка и троје деце, сада већ зрели људи, уједно су и главни протагонисти. Комплексност њихових односа, карактера и савременог друштва, као позорнице која те односе само још више проблематизује, представља основу овог дела које ће се рачвати у хиљаде рукаваца и на крају маестрално слити и заокружити у једном узбудљивом расплету који ће мало ког читаоца оставити равнодушним. Превод са енглеског: Горан Капетановић.       

Весна Вучинић Нешковић

БОЖИЋ У БОКИ КОТОРСКОЈ

Чигоја, Београд

Студија  представља освежавајућу новину у српској етнологији и антропологији јер се на модеран начин бави значајном традиционалном темом. Она је инспирисана богатством варијетета црквене прославе Божића, запажених током теренских истраживања у овом подручју од раних 1990-их до данас. Проучавани су обреди у два стара градска центра, Котору и Херцег Новом, као и у њиховом непосредном залеђу, у Грбљу и на Луштици. Ова студија, пре свега, пружа обиље новог етнографског материјала сакупљеног путем учествовања у прославама и обављања интервјуа са њеним организаторима и главним учесницима. Анализирајући промене јавних верских обреда, она се бави и односом између државе, цркве и народа у доба постсоцијализма.

Веселин Чајкановић

МИТ И РЕЛИГИЈА У СРБА

Српска књижевна задруга, Београд

Капитално дело Веселина Чајкановића (1881–1946) први пут је објављено у Задругином Колу 1973. године. После пола века, фототипско издање ове књиге, у луксузној дивот опреми, поново је на располагању широкој читалачкој публици. О значају њеног поновног појављивања најбоље говори податак да је последњих година била један од најтраженијих наслова на сајтовима који се баве електронском продајом књига. Ово изузетно дело приредио је Војислав Ђурић, Чајкановићев ученик и следбеник, изабравши најбоље студије знаменитог фолклористе, објављиване по разним публикацијама и у различита времена. Тако је склопљена књига Мит и религија у Срба, у којој се види сва ширина и разноврсност Чајкановићевих знања из области фолклористике, митологије и религиологије. Са Веселином Чајкановићем започето је систематско, научно проучавање српске митологије и религије, у складу са савременим научним методима и достигнућима из ове области. Пред нама је изузетно дело – потребно лаицима и стручњацима, српској култури уопште.

 

Нина Савчић

У ЛАНЦИМА

Архипелаг, Београд

Јунак романа је писац говора и саопштења у једном важном министарству. У једном тренутку одлучује да се бави и додатним послом – писањем посмртних говора и телеграма. Тај посао доводи га у везу с необичним дневником који ће му одједном расветлити породичну трауму, историју његове мајке и спиралу видљивог и невидљивог насиља у обичној људској свакодневици.

Испричан у првом лицу и у мушком роду, узбудљиви роман Нине Савчић приповеда о ланцима искуства и културе, забрана и васпитања који нас везују без помисли да их икада раскинемо.

Упечатљива прича из савременог Београда о патњи и насиљу, о љубави и страсти, о доминацији и неразумевању, о дневницима који се изненада појављују и о истинама које се никада неће моћи прикрити.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *