IZLOG KNJIGE

Džonatan Frenzen

KOREKCIJE

Dereta, Beograd

Džonatan Frenzen kao da je našao čarobnu formulu kako da opčini savremenog čitaoca, kako da mu „podmetne“ nadasve gorku pilulu svog romana, da je ovaj sa slašću proguta i pritom traži još. „Američki Tolstoj“, kako neki nazivaju Frenzena, naizgled nam ne otkriva ništa novo u svojim romanima, samo naš svakodnevni život, nepravedno ustrojstvo sveta koji nas okružuje, zablude i gluposti kojima smo izloženi, krhkost i nedoslednost ljudskog karaktera, otkriva nam naše porodice (i tumore od kojih one boluju), od kojih ne odustajemo boreći se za njih do poslednjeg atoma snage. Otkriva nam odsustvo boga, i to ne u religijskom smislu, već u filozofskom, suočavajući nas sa našim surovim razmimoilaženjima sa istinom, pa svoje junake (nas?) tera u potragu za tim istim bogom kroz preispitivanja, poraze, ljubavi, društveni aktivizam, sav onaj lavirint ideja u kom savremeni čovek izgubljeno tumara. „Korekcije“ su roman o tipičnoj američkoj porodici koja poslednji put pokušava da se okupi za Božić u osvit novog milenijuma. Otac, majka i troje dece, sada već zreli ljudi, ujedno su i glavni protagonisti. Kompleksnost njihovih odnosa, karaktera i savremenog društva, kao pozornice koja te odnose samo još više problematizuje, predstavlja osnovu ovog dela koje će se račvati u hiljade rukavaca i na kraju maestralno sliti i zaokružiti u jednom uzbudljivom raspletu koji će malo kog čitaoca ostaviti ravnodušnim. Prevod sa engleskog: Goran Kapetanović.       

Vesna Vučinić Nešković

BOŽIĆ U BOKI KOTORSKOJ

Čigoja, Beograd

Studija  predstavlja osvežavajuću novinu u srpskoj etnologiji i antropologiji jer se na moderan način bavi značajnom tradicionalnom temom. Ona je inspirisana bogatstvom varijeteta crkvene proslave Božića, zapaženih tokom terenskih istraživanja u ovom području od ranih 1990-ih do danas. Proučavani su obredi u dva stara gradska centra, Kotoru i Herceg Novom, kao i u njihovom neposrednom zaleđu, u Grblju i na Luštici. Ova studija, pre svega, pruža obilje novog etnografskog materijala sakupljenog putem učestvovanja u proslavama i obavljanja intervjua sa njenim organizatorima i glavnim učesnicima. Analizirajući promene javnih verskih obreda, ona se bavi i odnosom između države, crkve i naroda u doba postsocijalizma.

Veselin Čajkanović

MIT I RELIGIJA U SRBA

Srpska književna zadruga, Beograd

Kapitalno delo Veselina Čajkanovića (1881–1946) prvi put je objavljeno u Zadruginom Kolu 1973. godine. Posle pola veka, fototipsko izdanje ove knjige, u luksuznoj divot opremi, ponovo je na raspolaganju širokoj čitalačkoj publici. O značaju njenog ponovnog pojavljivanja najbolje govori podatak da je poslednjih godina bila jedan od najtraženijih naslova na sajtovima koji se bave elektronskom prodajom knjiga. Ovo izuzetno delo priredio je Vojislav Đurić, Čajkanovićev učenik i sledbenik, izabravši najbolje studije znamenitog folkloriste, objavljivane po raznim publikacijama i u različita vremena. Tako je sklopljena knjiga Mit i religija u Srba, u kojoj se vidi sva širina i raznovrsnost Čajkanovićevih znanja iz oblasti folkloristike, mitologije i religiologije. Sa Veselinom Čajkanovićem započeto je sistematsko, naučno proučavanje srpske mitologije i religije, u skladu sa savremenim naučnim metodima i dostignućima iz ove oblasti. Pred nama je izuzetno delo – potrebno laicima i stručnjacima, srpskoj kulturi uopšte.

 

Nina Savčić

U LANCIMA

Arhipelag, Beograd

Junak romana je pisac govora i saopštenja u jednom važnom ministarstvu. U jednom trenutku odlučuje da se bavi i dodatnim poslom – pisanjem posmrtnih govora i telegrama. Taj posao dovodi ga u vezu s neobičnim dnevnikom koji će mu odjednom rasvetliti porodičnu traumu, istoriju njegove majke i spiralu vidljivog i nevidljivog nasilja u običnoj ljudskoj svakodnevici.

Ispričan u prvom licu i u muškom rodu, uzbudljivi roman Nine Savčić pripoveda o lancima iskustva i kulture, zabrana i vaspitanja koji nas vezuju bez pomisli da ih ikada raskinemo.

Upečatljiva priča iz savremenog Beograda o patnji i nasilju, o ljubavi i strasti, o dominaciji i nerazumevanju, o dnevnicima koji se iznenada pojavljuju i o istinama koje se nikada neće moći prikriti.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *