ЗАШТО СЕ СЛОБОДА УКРЦАЛА У КАМИОНЕ

НАША ТЕМА – КОНВОЈИ ПРОТИВ НОВОГ ТОТАЛИТАРИЗМА

Протест камионџија у Канади постао је покрет против ригидних антиковид мера, најрестриктивнијих после аустралијских. Он није мотивисан само одбијањем вакцинације. У његовој суштини је борба против гушења слобода којима се Канада до пре две-три године дичила и због којих је, заједно с Америком, важила за „обећану земљу“

Неколико догађаја и саопштења званичника на самом почетку пандемије ковида 19, који би у сваком (нормалном) западном и демократском друштву покренули јавну дискусију и уздрмали јавност, овде у Канади брзо су заборављени, прекривени медијским мраком. Чега нема у медијима, као да се није ни догодило.

 

ПОСЛЕДИЦЕ ЗАКЉУЧАВАЊА Бројни запослени из компанија које нису проглашене за „есенцијални бизнис“ послати су на „привремено одсуство“, док су многе фирме ставиле кључ у браву. Највећу кризу су осетиле услужне делатности – биоскопи, позоришта, ресторани, фризери, салони за масажу, СПА центри, фитнес клубови, забавни центри и јавни транспорт.

Мали бизниси који имају пет до 20 запослених највише су били погођени „закључавањем“, а њих 40 одсто затражило је помоћ и интервенцију државе. Економски стручњаци су предвидели да се један од десет бизниса никада неће опоравити, тј. да ће банкротирати. Пандемијом су најмање погођени бизниси са 500 или више запослених, и само 14 одсто је тражило помоћ државе.

Али у овим тешким временима има и изузетака – компанија које су оствариле енормно велике профите управо захваљујући корони.

[restrict]

Радње за продају алкохолних пића (ЛЦБО), али и продавнице пива и канабиса (марихуане) проглашене су за „основни бизнис“ – а представница здравствене организације Ајлин де Вила из Торонта рекла је да са жаљењем признају да су многи Канађани зависници од алкохола и да зато те радње морају остати отворене. Ова јавно изречена информација о психичком и здравственом стању становника Канаде далеко је злослутнија од свих информација о пандемији. Јер она ће једног дана проћи, као што су се у минулим вековима људи изборили и с колером, шпанском грозницом, великим богињама, атинском кугом од које је оболео и грчки историчар Тукидид, али исту преживео, а потом о епидемији писао…

Поред несташица маски, рукавица, алкохолног гела за руке, тоалет-папира и других ствари, била је ограничена куповина брашна и јаја – само по једно паковање. Људи су трчали по радњама натоварени храном, купујући залихе као уочи рата, а проблем снабдевања је некако решен.

 

СУЗЕ ЗВАНИЧНИКА Али крајем маја 2020. откривено је катастрофално стање у старачким домовима након што је посао једноставно напустио велики број запослених у тим установама. У јеку пандемије војска је упућена да помогне у збрињавању старих.

Они су саопштили да је стање у провинцијама Онтарију и Квебеку, где је притекло у помоћ око 1.700 војника, посебно тешко, и да је у домовима за старе умрло око 80 одсто свих преминулих од вируса корона у Канади у том периоду.

Према извештају који је објавио канадски јавни сервис Си-Би-Ес њуз, штићеници домова су малтретирани, практично дрогирани лековима и остављани сатима и данима у запрљаној постељини. Премијер Трудо тим поводом је рекао да је „тужан, шокиран, разочаран и љут“ због онога што је чуо.

А премијер Онтарија Даг Форд рекао је: „Читање овог извештаја најтежа је ствар коју сам учинио као премијер.“

Без обзира на сузе званичника, ова вест је убрзо завршила на депоу друштвене и политичке историје. Тога се нико више не сећа, нити је неко за ове монструозне и нехумане поступке одговарао.

 

ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА У јеку пандемије, на радију 680 News, спикер је известио: „Максимална казна за оне који не поштују ковид карантин од 14 дана, када се из иностранства врате у Канаду, износи три године затвора или милион долара.“

За обичан народ овде све функционише по принципу забране и казне. У време пандемије када су затворени чак и паркови, уколико кршите прописе, казна је до 100.000 долара за, на пример, играње кошарке или тениса на отвореном.

Када је средином јула 2021. у Канади, која броји преко 38 милиона становника, било укупно 395 оболелих од ковида 19, појавила се узнемирујућа вест на локалним порталима: „Колеџ Сенека први је канадски универзитет који је увео обавезну вакцинацију за све студенте и особље које ради на факултету.“

Како је, по званичним подацима, оболело само 0,001 процената становништва, нејасно је било зашто се менаџмент Колеџа Сенека одлучио на ову драстичну меру. Доношење овакве одлуке наметнуло је бројна питања, јер се одлука косила и са здравим разумом. Међутим, студенти и професори ћутали су и пропустили прилику да уђу у историју, а слобода се није укрцала у амфитеатар, ни у факултетску библиотеку.

У Манитоби су представници тамошњег универзитета уверавали забринуте студенте, професоре и особље да неће изгласати обавезну вакцинацију. „Не можемо захтевати да неко добије вакцину. То није у нашој моћи, нити у моћи провинције“, рекао је Дејвид Доерти, председник Универзитета Брандон.

 

МОЋ ПРЕМИЈЕРА ТРУДОА Да одлука Колеџа Сенека није била само пробни балон већ увертира за мере које су донете 6. октобра 2021. и да млади људи у овој земљи, некада симболу демократије, неће имати могућност избора ни на једном факултету – постало је потпуно јасно. Представници Универзитета у Манитоби су схватили да „моћ провинције“ уопште није важна – већ да је моћ прешла у руке премијера Џастина Трудоа који суверено доноси одлуке за „бољитак“ нације.

Трудо је за 20. септембар 2021. расписао превремене изборе, две године пре рока. У предизборној кампањи поделио је и етикетирао становнике Канаде, без много такта и дипломатске мудрости, у две категорије, на „вакцинисане“ и на „антиваксерску руљу“, игноришући оне који се залажу за слободу избора. У граду Болтону (Онтарио) његова посета је отказана због великог броја протестаната који су се ту окупили. Ипак, његова Либерална странка добила је тесну изборну трку, а Трудо је најавио боље дане за Канаду. Већ 6. октобра објавио је нове мере, а бројне приватне компаније су, баш истог дана, своје запослене обавестиле, путем мејла, да уколико се не вакцинишу до 31. децембра 2021 – остају без посла.

Нове мере су предвиделе да од 30. октобра 2021. сви путници старији од 12 година који путују авионом, бродом или возом морају бити у потпуности вакцинисани пре укрцавања; без разлике да ли су се упутили на домаћу или интернационалну дестинацију. А сваки запослени који иде на састанке или на терен мора бити у потпуности вакцинисан, без обзира на то одакле обавља свој посао – из канцеларије или од куће (онлајн). Туристички радници, грађевинци, правници, програмери, угоститељи… послушно су ћутали и пропустили прилику да уђу у историју, а слобода и даље није имала где да се укрца.

„Да бисте путовали, морате се вакцинисати“, рекао је Трудо.

Реч „морате“ – најбоље осликава демократију, људска права и слободу избора у земљи либерала.

Било како било, премијер Трудо, чим је саопштио нове ковид мере, отишао је на одмор у округ Тофино (Британска Колумбија) који је познат по пешчаним плажама на којима посетиоци могу да сурфују целе године. Како је октобар био још увек топао и леп – Канађани су могли до миле воље, док страхују за своја радна места и слободу кретања, да замишљају свог премијера на дасци за сурфовање како изводи чудесне акробације. Јер када једном дозволите да вам укину слободу мишљења и право на избор – на том таласу ће „сурфовати“ и они који дођу после Трудоа.

 

ХРАНА И ВАКЦИНА Након свих ових дешавања изгледало је да „обичан“ човек може мало да предахне од репресије. Али стварни живот је то демантовао.

Министарка здравља Њу Брунсвика Дороти Шепард рекла је у децембру 2021. да сва предузећа, укључујући и продавнице хране, могу захтевати од купаца да покажу пасош (да су вакцинисани) пре уласка у радњу. Ово је била прва канадска провинција која је забранила улазак у продавнице прехрамбених производа. А невакцинисани људи који желе да купе храну морају да нађу некога да то уради уместо њих.

Протести одржани 11. децембра 2021. блокирали су главне улице у Монктону (Њу Брунсвик) на неколико сати. Учесници су рекли да је то један од већих протеста које су видели у граду од око 85.000 становника. А видео-снимци и извештаји су се појавили само на друштвеној мрежи „Тикток“ и на неколико портала. Медији главног тока о томе нису извештавали. Иначе, у Њу Брунсвику је од почетка пандемије до децембра прошле године забележено 133 смртна случаја од ковида.

Поједине непрофитне организације оспоравале су тврдњу да се невакцинисани грађани спречавају да купују намирнице у Њу Брунсвику. Али у јавност је испливао владин документ који омогућава продавницама да дискриминишу оне који нису примили вакцину.

У Канади се вакцинишу и деца од пет година старости и то често уживо преносе ТВ станице. У вечерњем термину, уместо филма, можете гледати малишане који примају вакцине, а потом добијају на поклон играчку или слаткиш.

Поред ових тужних ТВ призора, на улицама канадских градова можете видети још тужније: одрасле људе како се возе сами у аутомобилу с маском и гуменим рукавицама, штитећи тако себе од себе. Медијска ковид хајка узела је свој данак.

Кажу да је боље живети један дан као лав, него стотину година као овца, па су камионџије решиле да пробуде успавано становништво. У центру Отаве већ недељама на камионима се вијоре заставе Канаде и Америке, али и заставе Србије. Слобода се укрцала у камионске приколице. Цена коју ће камионџије платити биће (изгледа) висока јер је Трудо, у земљи у којој је приватна својина светиња, најавио замрзавање рачуна демонстраната. У складу с новим мерама, банке ће, без судског налога, моћи да замрзну личне рачуне било кога ко је повезан с протестима. „Овде се ради о заштити Канађана и заштити радних места људи“, изјавио је Трудо, заборављајући да је управо његова политика закључавања завила у црно многе бизнисе и људе.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *