ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – ГЕОПОЛИТИКОМ ПО БОСНИ

Како су бошњачки политичари дошли до сазнања да се иза свих дешавања у свету – од Украјине до Велике Британије – крије обрачун с Босном

Унизу многих заблуда срочених у „најновијем а старом Сарајеву“, обликованом у духу политичког ислама и конфузних визија Алије Изетбеговића, она можда најопаснија тиче се назовиинтелектуалног, пробосанског и патриотског сарајевског погледа на идеју и сврху „Филџан државе“.

ЧУДНО ОДМЈЕРЕНА РЕТОРИКА Неоосмански исламизам изгубљених душа сарајевских, перспективе самосталне а мале бошњачке државице, исламског резервата подјељеног на два дијела увијек се могао измјерити само арима, хектарима и квадратним километрима њене површине. Иако површином одговара величини Црне Горе у коју се из Сарајева гледа са симпатијама нико је не доживљава као„Ђукановићев филџанистан“.

У изјави за Би-Би-Си, разматрајући ситуацију у БиХ, специјални изасланик Владе Велике Британије Стјуарт Пич каже: „Велика Британија подржава дејтонски процес и Дејтонски споразум, подржава високог представника Кристијана Шмита, као и међународно присуство које је из њега проистекло а свакако и мисију Европске уније ЕУФОР која обезбеђује стабилност“, истичући и то: „Не видим Београд као препреку ка стабилној БиХ.“

Готово идентичне поруке прије тога послали су амерички специјалац Метју Палмер, холандска „специјалка“ Ангелина Ајхорст, као и Вијеће за имплементацију мира, ОСЦЕ, и сви други западни инструменти протектората у БиХ.

Због ове чудно одмјерене реторике западних намјесника у једној крајње озбиљној ситуацији, поскакали су политичари и интелигенција „са сећије и скемлије“, екрана Face TV и свих иних медија Бакировог „Босанског халифата“.

На америчкој ТВ Н1 Златко Хаџидедић је открио бошњачкој јавности да је Кристијан Шмит дошао да уништи Босну и Херцеговину, да би потом на другој, муслиманској и босанској телевизији запретио Европској унији: „Ако подијелите Босну, и вас чека пакао етничких подјела.“

Уследило је откриће Хариса Силајџића који је народу поверио да се спрема велика игра на штету Босне и да ће Република Српска бити дарована Србији, као компензација за Косово.

БОСНА У ЦЕНТРУ ГЕОПОЛИТИКЕ ВАСИОНЕ Огласио се и „добро обавјештени“ посланик у Парламентарној скупштини БиХ, некада моћни функционер СДА Шемсудин Мехмедовић. Тумачећи геополитичке прилике у свијету, он је обзнанио шта тачно ради Путин у Украјини, које су намјере Бајдена и Џонсона, шта жели и шта може Европска унија, шта раде ПИЦ, ОХР, ОСЦЕ и ко ту шта договара с Додиком а ко прави дил с Вучићем да би на крају, у центар ове геополитичке васионе смјестио Босну.

Иако је Мехмедовић све лијепо објаснио, за оне којима то није било довољно, све се „казало“ и открило након „суочавања“ Ћамила Дураковића и Небојше Вукановића на федералним, муслиманским медијима.

КАЛИГУЛИН KОЊ  Бакиров пулен из Сребренице Ћамил назвао је сметеног Небојшу националистом српским већим од Додика а Небојша Ћамилу узвратио: „Бошњак као и Бакир си, Ћамиле.“

Немогуће је препричати надахнута излагања Небојше Вукановића у Народној скупштини Републике Српске због којих му је често или одузимана ријеч или би бивао удаљен са засједања.

Показало се да је „есдесов темплар“ експерт за обесмишавање. На сједницама на којим се одлучивало о заустављању процеса деградације и разарања ентитета, повратку надлежности, те нацрту Закона о утемељивању Високог судског и тужилачког савјета Републике Српске, поменути се бавио бајкама о мјесечарима, вукодлацима и равној земљи… Случајно?

Сарајевска НАТО прича је јасна – стална настојања да се докаже злочиначка природа Републике Српске има конкретан политички циљ: рушење основних елемената националне равноправности утврђене Дејтонским споразумом, рушење државотворног субјективитета Републике Српске и формирање исламског друштва и исламске власти као кључних елемената у изградњи исламске државе. Уништење грађанске државе, речима новинара и писца из Бјељине Јусуфа Трбића, за руком је полазило Алији Изетбеговићу и СДА.

ПИТАЊЕ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА Нажалост, то није само СДА, ни само Алија или Бакир Изетбеговић: у том су колу и бивши комунисти, данас националсоцијалисти (СДП и Демократска фронта), Силајџићева странка, као и Радончићев Савез за бољу будућност с Насером Кељмендијем и другим организованим криминалним групама. Активни у рату били су и политички камелеони српског поријекла на чије мјесто су данас дошли Драган Мектић и Небојша Вукановић, али и новинарски еснаф, ксенофобично и мржњом задојено Сарајево, салонска интелигенција и све невладине организације.

У јавном простору често се чује да је важно да се Срби сложе и договоре како би остварили јединство. Али питање српског јединства није питање грађанске толеранције и учтивости: јединство се може градити само око јасних политичких циљева и прецизно утврђеног и пројектованог националног интереса. Постоји ли неко у Републици Српској или Србији ко мисли да је спречавање даљег урушавања Републике Српске и понижавања српског народа у БиХ – грешка? Тврди ли било ко да је политички процес повратка надлежности на Дејтонском споразуму изграђених елемената државности – погрешан корак?

Не, и нема места за шутњу. Ова питања захтевају јасно одређење и потпуни консензус. У противном, могло би да се деси да Небојша Вукановић заиста повјерује да је већи Србин од Додика.

Један коментар

  1. ninguno y nunca

    Skromno mislim da je u ovoj političkoj i socijalno-kulturnoj papazjaniji ostati totalno anoniman, jer skromno mislim da se nema šta pametno reći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *