PISMA IZ TAMNOG VILAJETA – GEOPOLITIKOM PO BOSNI

Kako su bošnjački političari došli do saznanja da se iza svih dešavanja u svetu – od Ukrajine do Velike Britanije – krije obračun s Bosnom

Unizu mnogih zabluda sročenih u „najnovijem a starom Sarajevu“, oblikovanom u duhu političkog islama i konfuznih vizija Alije Izetbegovića, ona možda najopasnija tiče se nazoviintelektualnog, probosanskog i patriotskog sarajevskog pogleda na ideju i svrhu „Fildžan države“.

ČUDNO ODMJERENA RETORIKA Neoosmanski islamizam izgubljenih duša sarajevskih, perspektive samostalne a male bošnjačke državice, islamskog rezervata podjeljenog na dva dijela uvijek se mogao izmjeriti samo arima, hektarima i kvadratnim kilometrima njene površine. Iako površinom odgovara veličini Crne Gore u koju se iz Sarajeva gleda sa simpatijama niko je ne doživljava kao„Đukanovićev fildžanistan“.

U izjavi za Bi-Bi-Si, razmatrajući situaciju u BiH, specijalni izaslanik Vlade Velike Britanije Stjuart Pič kaže: „Velika Britanija podržava dejtonski proces i Dejtonski sporazum, podržava visokog predstavnika Kristijana Šmita, kao i međunarodno prisustvo koje je iz njega proisteklo a svakako i misiju Evropske unije EUFOR koja obezbeđuje stabilnost“, ističući i to: „Ne vidim Beograd kao prepreku ka stabilnoj BiH.“

Gotovo identične poruke prije toga poslali su američki specijalac Metju Palmer, holandska „specijalka“ Angelina Ajhorst, kao i Vijeće za implementaciju mira, OSCE, i svi drugi zapadni instrumenti protektorata u BiH.

Zbog ove čudno odmjerene retorike zapadnih namjesnika u jednoj krajnje ozbiljnoj situaciji, poskakali su političari i inteligencija „sa sećije i skemlije“, ekrana Face TV i svih inih medija Bakirovog „Bosanskog halifata“.

Na američkoj TV N1 Zlatko Hadžidedić je otkrio bošnjačkoj javnosti da je Kristijan Šmit došao da uništi Bosnu i Hercegovinu, da bi potom na drugoj, muslimanskoj i bosanskoj televiziji zapretio Evropskoj uniji: „Ako podijelite Bosnu, i vas čeka pakao etničkih podjela.“

Usledilo je otkriće Harisa Silajdžića koji je narodu poverio da se sprema velika igra na štetu Bosne i da će Republika Srpska biti darovana Srbiji, kao kompenzacija za Kosovo.

BOSNA U CENTRU GEOPOLITIKE VASIONE Oglasio se i „dobro obavješteni“ poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, nekada moćni funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović. Tumačeći geopolitičke prilike u svijetu, on je obznanio šta tačno radi Putin u Ukrajini, koje su namjere Bajdena i Džonsona, šta želi i šta može Evropska unija, šta rade PIC, OHR, OSCE i ko tu šta dogovara s Dodikom a ko pravi dil s Vučićem da bi na kraju, u centar ove geopolitičke vasione smjestio Bosnu.

Iako je Mehmedović sve lijepo objasnio, za one kojima to nije bilo dovoljno, sve se „kazalo“ i otkrilo nakon „suočavanja“ Ćamila Durakovića i Nebojše Vukanovića na federalnim, muslimanskim medijima.

KALIGULIN KONJ  Bakirov pulen iz Srebrenice Ćamil nazvao je smetenog Nebojšu nacionalistom srpskim većim od Dodika a Nebojša Ćamilu uzvratio: „Bošnjak kao i Bakir si, Ćamile.“

Nemoguće je prepričati nadahnuta izlaganja Nebojše Vukanovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog kojih mu je često ili oduzimana riječ ili bi bivao udaljen sa zasjedanja.

Pokazalo se da je „esdesov templar“ ekspert za obesmišavanje. Na sjednicama na kojim se odlučivalo o zaustavljanju procesa degradacije i razaranja entiteta, povratku nadležnosti, te nacrtu Zakona o utemeljivanju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske, pomenuti se bavio bajkama o mjesečarima, vukodlacima i ravnoj zemlji… Slučajno?

Sarajevska NATO priča je jasna – stalna nastojanja da se dokaže zločinačka priroda Republike Srpske ima konkretan politički cilj: rušenje osnovnih elemenata nacionalne ravnopravnosti utvrđene Dejtonskim sporazumom, rušenje državotvornog subjektiviteta Republike Srpske i formiranje islamskog društva i islamske vlasti kao ključnih elemenata u izgradnji islamske države. Uništenje građanske države, rečima novinara i pisca iz Bjeljine Jusufa Trbića, za rukom je polazilo Aliji Izetbegoviću i SDA.

PITANJE SRPSKOG JEDINSTVA Nažalost, to nije samo SDA, ni samo Alija ili Bakir Izetbegović: u tom su kolu i bivši komunisti, danas nacionalsocijalisti (SDP i Demokratska fronta), Silajdžićeva stranka, kao i Radončićev Savez za bolju budućnost s Naserom Keljmendijem i drugim organizovanim kriminalnim grupama. Aktivni u ratu bili su i politički kameleoni srpskog porijekla na čije mjesto su danas došli Dragan Mektić i Nebojša Vukanović, ali i novinarski esnaf, ksenofobično i mržnjom zadojeno Sarajevo, salonska inteligencija i sve nevladine organizacije.

U javnom prostoru često se čuje da je važno da se Srbi slože i dogovore kako bi ostvarili jedinstvo. Ali pitanje srpskog jedinstva nije pitanje građanske tolerancije i učtivosti: jedinstvo se može graditi samo oko jasnih političkih ciljeva i precizno utvrđenog i projektovanog nacionalnog interesa. Postoji li neko u Republici Srpskoj ili Srbiji ko misli da je sprečavanje daljeg urušavanja Republike Srpske i ponižavanja srpskog naroda u BiH – greška? Tvrdi li bilo ko da je politički proces povratka nadležnosti na Dejtonskom sporazumu izgrađenih elemenata državnosti – pogrešan korak?

Ne, i nema mesta za šutnju. Ova pitanja zahtevaju jasno određenje i potpuni konsenzus. U protivnom, moglo bi da se desi da Nebojša Vukanović zaista povjeruje da je veći Srbin od Dodika.

Jedan komentar

  1. ninguno y nunca

    Skromno mislim da je u ovoj političkoj i socijalno-kulturnoj papazjaniji ostati totalno anoniman, jer skromno mislim da se nema šta pametno reći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *