ВЉОСА ПРИЗИВА И НАТО У ПОМОЋ: Приштина и Загреб покушавају да Београду залепе етикету претећег фактора у региону

Вјоса Османи
Фото: Јутјуб/Al Jazeera Balkans

Војна акција Русије на Украјину могла би да произведе улазак српских војних трупа на Косово и Метохију.

Овако су у петак, политичари из Хрватске и лажне државе Косово правили само њима видљиве пројекције како се сукоб у Украјини може пренети и на наш регион. А, по већ уобичајеној реторици, њихов главни кривац је Београд.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Заменик председника скупштине тзв. Косова Енвер Хоџај изјавио је да “у моменту када Русија показује агресију у источној Европи, Србија то исто може да учини на Балкану”:

– Ми имамо стратешког партнера, али имамо и великог стратешког противника, то је Русија. Када је Русија веома агресивна у источној Европи, Србија ће бити још агресивнија на Балкану.

Председница привремених институција у Приштини Вљоса Османи истакла је да “склоност Русије ка дестабилизацији није само везана за Украјину, већ и за регион Балкана”, те је и упозорила Србију да у случају да “размишља о нападу на Косово, треба да зна да ће се суочити не само са војском и полицијом Косова, већ и са НАТО који има пун мандат да заштити сваки део граница Републике Косово, посебно оних на северу”.

И хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да ситуација у Украјини подсећа на Хрватску 1991. године, само што је инвазија пуно већа и да треба пазити на стабилност и ситуацију на Косову, Црној Гори и БиХ.

Владе Радуловић, из Центра за геостратешка истраживања и тероризам, каже за “Новости” да нема простора за те спекулације и истиче да Србија заиста има довољно својих проблема да би сада размишљала о војној интервенцији.

– Сви сада хоће да се окористе о покушај Србије да остане по страни у овом сукобу. Намера им је да покажу како Београд није доследан чланству у ЕУ и да је руско упориште на Балкану. Покушавају себи да обезбеде неке додатне поене – објаснио је Радуловић.

Према његовим речима, прича која пре свега долази из Загреба и привремених институција на КиМ, нема никакво упориште у стварности и једни циљ је политичка пропаганда.

Дејан С. Милетић, из Центра за проучавање глобализације, рекао је за “Новости” да је у питању офанзива којом покушавају да држе Београд са тегом при земљи када је у питању случај Косова и Метохије.

– То чине они који се плаше Србије. А, ни Загребу ни Приштини не одговара напредак наше земље. Ми стојимо на принципијелном ставу поштовања међународног права и таоци смо лицемерног односа Европске уније по питању јужне српске покрајине. Јер, све што су тамо радили покушавали су да оправдају кршењем хуманитарног права, које ни у једном тренутку није угрожено, али је јасно да је у сваком смислу било кршења међународног права – истакао је Милетић.

Поводом изјаве хрватског председника Зорана Милановића да је Србија тренутно слаба, и опаске да може да нападне пиштољима на воду, председник Србије Александар Вучић је рекао:

– За разлику од њих, веома поштујем и хрватску државу и војску, у коју улажу много новца. Мој син Вукан сања да буде војник једног дана, има 19 пиштоља на воду, али мислим да њих не брину пиштољи на воду, јер је Србија по свим светским анализама мало јача. Ми гледамо другачије на границу на Дунаву, али то нису питања због којих би ико улазио у сукоб. Наставићемо да наоружавамо нашу војску, само не знам зашто их то брине ако су у питању, како кажу, пиштољи на воду.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.