ЏОНСОН О УКРАЈИНИ: На прагу смо највећег сукоба након Другог светског рата

Премијер Велике Британије Борис Џонсон рекао је Би-Би-Сију да постоји ризик избијања највећег сукоба након Другог светског рата због ескалације ситуације око Украјине.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

По мишљењу политичара, постоје неки „знаци“ да је Русија „у неком смислу већ почела реализацију плана инвазије на украјинску територију“.

– Плашим се да тај план, чију реализацију сада видимо, може довести до највећег рата у Европи од 1945. године – тврди Џонсон.

Британски премијер се позвао на податке обавештајних служби и изјавио да руске трупе наводно планирају да „опколе“ Кијев. Цитирајући председника САД Џозефа Бајдена, он је навео да Москва намерава да почне „инвазију“, не само са истока Украјине, већ и из Белорусије.

Западни медији последњих месеци више пута су извештавали о наводној могућој инвазији Русије на украјинску територију, наводећи „тачне датуме“, па чак и времена, и изнова их одлагали. Руска страна редовно је негирала такве тврдње. Председник Русије Владимир Путин истакао је да Москва не жели рат, а да би га спречила, Русија је покренула преговоре о безбедносним гаранцијама.

(Спутњик)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *