ИЗЛОГ КЊИГЕ

Људмила Улицка
О ТЕЛУ ДУШЕ
Архипелаг, Београд

Нове приче Људмиле Улицке. Чудесно приповедање о љубави и сумњи, о животу и страху, о пролазности и смрти, а најпре о пријатељству и, у оквиру пријатељства, о пријатељицама које испуњавају странице ове књиге несвакидашњом енергијом и искуством, виталношћу и добротом. Људмила Улицка приповеда у књизи „О телу душе“ о основним искуствима живота: љубав и смрт, болест и чудо живота, самоћа и блискост. Жене су у главним улогама у практично свим причама у овој књизи. Јунакиње у просветљујућим искуствима свог живота сведоче о тренуцима када се живот мења или када, суочене с пролазношћу, сабирају и оживљавају све оно што им је донео живот. Славна по романима које је написала, Људмила Улицка се још једном потврђује као можда највећи мајстор савремене светске приповетке.

Слободан Рељић
ВОЉА ЗА ЛАЖ
Катена мунди, Београд

У тексту који се може читати и као добар роман, аутор је кренуо од самих почетака. Јер, као и на почетку других пропагандних механизама 20. века, и овде стоје бољшевици. Од Дезинформбироа Чеке из 1923. па до Њујорк тајмса деведесетих година путања иде преко Гебелса и нациста. У дезинформисању се мења идеологија, али механизам остаје исти. У другом поглављу аутор показује како су Срби постали жртве дезинформација током рата у Босни и Херцеговини. Један непознати новинар, који је писао за опскурни таблоид, постао је главни информатор Запада о „концентрационим логорима“. Да ли је неко проверавао његове „информације са терена“? Не, пре него што је то постало неважно. Треће поглавље бави се историјом лажних вести у америчкој историји. Кувајтске бебе из инкубатора, Рузвелтове лажне вести и рат против Трампа само су фазе у једном дугом процесу – показује Рељић. Четврто поглавље носи наслов „Теорија завере“. У њему је аутор покушао да одговори на питање зашто милиони људи широм света више верују у теорије завере него у вести. Коначно, да ли свеопшта параноидност извештавања погодује бујању теорија од којих ниједна није ни тачна ни нетачна. Пето поглавље посвећено је доајену европског независног новинарства, Уду Улфкотеу. На његовом примеру показује се како се прелази пут од студента, преко агента БНД-а до црне овце. Само због трагања за истином. Шесто поглавље показује размере обавештајног рада ЦИА-е са европским и америчким новинарима. Од тоталитарних стратегија манипулације, преко хладног рата све до Џулијана Асанжа плете аутор прати нит типично западне дезинформативне технике. У седмом поглављу Рељићева анализа стиже до савремености. Ако сте се осетили потпуно слуђено за време пандемије, ово је део књиге за Вас. Осмо и девето поглавље су можда и најдрагоценији делови књиге. У њима Рељић суверено доводи у везу филозофију космополитизма и теорију „Великог ресета“. Да ли је пут према еколошком дигиталном рају заправо поплочан пакленим намерама? Шта чека човечанство у деценијама пред нама? Да ли су најновији позиви на солидарност са природом и промену поретка пут у још већу контролу? Шта нам је чинити даље?

Иван Ивањи
УСАМЉЕНОСТ МАЊИНЕ
Лагуна, Београд

У свом новом роману кроз призму главног јунака аутор говори о свим важним догађајима XX века. Роман је посвећен анализи положаја мањине унутар шароликог југословенског друштва током експлозивне историје ове земље. У неизбежном распону између вазда варљивих бинарних одредница (наши/њихови, тада/сада, тамо/овде), кроз виспрен и шармантан мемоарски наратив свог јунака – банатског Мађара протестантске вере, Југословена рођењем и атеисте опредељењем – Иван Ивањи руком исписује узбудљиву приповест која се протеже у луку од 1930-их година све до почетка новог столећа и миленијума, и води нас кроз све ратове, кризе, промене политичких система, распаде, трагедије, колико их се у тих седамдесетак година наталожило.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *