Светионик – Смрт fašizmu

Убод или глад, вербална инсталација, фото Н.М.

Вакцинисани су почели да се понашају као секта. Не престају да пропитују друге да ли су иглом примили печат вјере у нову нормалност

Дан прије неголи ће 4. октобра бити оборен Фејсбук и све његове платформе, објавио сам на најпопуларнијој и најотровнијој друштвеној мрежи кратак пост:
Смрт fašizmu.
Смрт је била исписана ћирилицом, а фашизам у падежу дативу, латиницом, с тачком на крају умјесто знака узвика, и без комунистичког додатка: Слобода народу, јер је то ионако плеоназам. Подразумијева се.
Занимљив је био одговор на коментар – „Мало ћирилица, мало латиница. Намерно?“ – а који је гласио: „Задивљује ме твоја моћ опажања. Цитат из Алана Форда.“ Било је ту и мање интелигентних коментара, типа: „Браво, нека се користе оба писма“ итд.
Дакако да је проста реченица на српском намјерно написана двама официјелним писмима. Искрено желим смрт новом свјетском поретку и новој нормалности која се – на наше очи – стала да порађа паралелно с појавом генерисане химере зване корона, нит рибе нит дјевојке, пола вируса, а пола отрова. Али је поента поста састављеног од просте реченице на српском била да фашизам није тековина православног ума.
Фашизам је латиница.
Кад би неко горњу реченицу издвојио из контекста и нашироко је пласирао „с Маловићевим потписом“, имао бих проблем, но томе и служи контекст да се објасни како мислим да је и неофашизам, чији смо свједоци, дошао као посљедица римског пада и пада свих његових домина потом. Кад погрешно скренеш на раскрсници, сви путеви биће погрешни. Неће водити ка истини, неће водити у Христов загрљај, већ према новцу, па ће цијена пакта с врагом бити колосална.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Програмски формат Светионика јесте да бљеска с управо бококоторске нулте надморске. С једине географије на свијету на којој наш народ и даље живи уз море


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *