Примарно је не нашкодити

Пишу:
Проф. др Јован Антовић, Стокхолм
Проф. др Александра Антовић, Стокхолм
Проф. др Бојко Бјелаковић, Ниш
Проф. др Драго Ђорђевић, Београд
Проф. др Валентина Арсић Арсенијевић, Београд

Технологија уноса SPIKE протеина вируса (страних и опасних) убризгавањем вештачки синтетисане РНК, а у циљу програмирања ћелија деце да га сама продукују, никада раније није коришћена. Ова иновативна технологија никада није примењена ни на широкој популацији одраслих и здравих особа, а камоли за имунизацију трудница, деце, адолесцената. Ипак, она је коришћена за производњу лекова, чија је примена праћена и порастом броја аутоимунских болести

Помоћне“ медицинске науке, као што су микробиологија, биохемија, генетика, статистика, социјална медицина и епидемиологија, могу имати велики значај када се исправно примењују у интересу пацијента, јавног здравља, нације, човечанства. Епидемиологија, поред теоријског приступа, има и важан практични задатак у истраживању епидемија, испитивању утицаја околине на здравље, у прикупљању и анализи података о нежељеним реакцијама на интервенције, лекове и вакцине.

(НЕ)ДОСТУПНОСТ ПОДАТАКА У уређеним системима, стандардно су и лако доступни тачни подаци за све болести (смртност, оболевање, фактори ризика); за нежељене ефекте примењених терапија (превентивних или лековитих); за примену антибактеријских лекова и резистенцију бактерија; за серопреваленцију болести од великог медицинског значаја; за инциденцију малигнитета и број трансплантираних органа, као и за друге важне аспекте који се тичу здравља нације. Да би ови подаци били смислени и релевантни за анализу и поређење, саопштавају се њихове стопе и проценти, врши се њихова стратификација у односу на узрасне групе, пол, факторе ризика (генетика и епигенетика), градове, округе.
Подаци се користе за анализу, за формирање модела предикције (предвиђања), за публикације научних радова. То је посебно значајно када постоји важан епидемиолошки догађај од великог националног значаја, као што је болест ковид-19.
Као исправан компаративни модел могу да нам послуже транспарентни подаци других земаља које извештавају о бројевима и процентима вакцинисаних становника на описани начин и објективно прате податке о ефикасности вакцина против ковида 19, саопштавају бројеве оболелих вакцинисаних и невакцинисаних особа, а све у циљу утврђивања ефикасности мере која се примењује.
Све земље би требало да прате, евидентирају и извештавају о нежељеним ефектима медицинских интервенција, што је обавезна, стандардна и законска процедура, и то посебно сада када је први пут у примени генетски заснована платформа тзв. имунизације, настала у скраћеном поступку лабораторијских испитивања и кроз још увек комплетно незавршене фазе II и III клиничких испитивања. Зато ови лекови (вакцине) имају статус „привремено и условно одобрених за примену, са дозволом која важи само годину дана“ (видети сајт www.lrne.org). Зато забрињава утисак да у Србији не постоје слични и ажурирани подаци важни за праћење здравља нације.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Сва, баш сва ова питања и сумње поставила сам још пре више месеци у својим коментарима, у овом магазину – а где бих иначе, да није њега? Уместо било каквог научно заснованог податка, о било чему у вези са овим дизајнираним вирусом, народ је свакодневно бомбардован бројкама о броју “позитивних од броја тестираних”- као да то било шта значи, јер – нити је број позитивних исто што и број оболелих, нити је тестирање поуздано, нити је тест специфичан. А тек кад се израчунају проценти, што ни најмање није тешко, испада да је смртност мања него од сезонског грипа! Испада да је једино било важно изазвати страх и одржавати га на одређеном нивоу, да би се могле спровести све погубне мере ограничавања слободе и контроле становништва целе планете, а ЈЕДИНО ЧЕГА СЕ ТРЕБА ПЛАШИТИ ЈЕ – СТРАХ! И успели су у томе! Да би, на крају, дошла вакцина – која то није, ни по једном критеријуму. Фаворизована Фајзер “вакцина”, дубоко верујем, прилагођена је различитим серијама, својим саставом, као и пројектованим одложеним негативним ефектима, различитим потребама њеног наручиоца и платиоца… Забранити, ЗАБРАНИТИ! јефтине, а релативно делотворне лекове – СЗО је одиграла срамну улогу! Довести до слома здравство свих земаља света; лечити само ковид.19, док сви други болесници могу слободно да умру, урушити привреде; уклопити се у отворене планове из Давоса о смањењу популације; прелити још богатства у џепове најбогатијих из џепова све сиромашнијег целог осталог света… играти се Бога… Још је преостало да почну да нам дирају у децу.
    Па новоговор: омражена кованица “социјана дистанца” (уместо просто: растојање) која иритира јер је, заиста, на удару социјално биће човека. Или “антиваксер” – измишљотина која не значи ништа, и тако то… и све сличније Хакслијевој застрашујућој визији света од пре 90 година, или Орвеловој, или нообеловца Ишигуре, Замјатина…
    Све ми то знамо, и још много тога, све нас узнемирава, иритира, и? Ништа не можемо. Ово је завера светских размера.. Можда ће Бог имати последњу реч…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *