Primarno je ne naškoditi

Pišu:
Prof. dr Jovan Antović, Stokholm
Prof. dr Aleksandra Antović, Stokholm
Prof. dr Bojko Bjelaković, Niš
Prof. dr Drago Đorđević, Beograd
Prof. dr Valentina Arsić Arsenijević, Beograd

Tehnologija unosa SPIKE proteina virusa (stranih i opasnih) ubrizgavanjem veštački sintetisane RNK, a u cilju programiranja ćelija dece da ga sama produkuju, nikada ranije nije korišćena. Ova inovativna tehnologija nikada nije primenjena ni na širokoj populaciji odraslih i zdravih osoba, a kamoli za imunizaciju trudnica, dece, adolescenata. Ipak, ona je korišćena za proizvodnju lekova, čija je primena praćena i porastom broja autoimunskih bolesti

Pomoćne“ medicinske nauke, kao što su mikrobiologija, biohemija, genetika, statistika, socijalna medicina i epidemiologija, mogu imati veliki značaj kada se ispravno primenjuju u interesu pacijenta, javnog zdravlja, nacije, čovečanstva. Epidemiologija, pored teorijskog pristupa, ima i važan praktični zadatak u istraživanju epidemija, ispitivanju uticaja okoline na zdravlje, u prikupljanju i analizi podataka o neželjenim reakcijama na intervencije, lekove i vakcine.

(NE)DOSTUPNOST PODATAKA U uređenim sistemima, standardno su i lako dostupni tačni podaci za sve bolesti (smrtnost, obolevanje, faktori rizika); za neželjene efekte primenjenih terapija (preventivnih ili lekovitih); za primenu antibakterijskih lekova i rezistenciju bakterija; za seroprevalenciju bolesti od velikog medicinskog značaja; za incidenciju maligniteta i broj transplantiranih organa, kao i za druge važne aspekte koji se tiču zdravlja nacije. Da bi ovi podaci bili smisleni i relevantni za analizu i poređenje, saopštavaju se njihove stope i procenti, vrši se njihova stratifikacija u odnosu na uzrasne grupe, pol, faktore rizika (genetika i epigenetika), gradove, okruge.
Podaci se koriste za analizu, za formiranje modela predikcije (predviđanja), za publikacije naučnih radova. To je posebno značajno kada postoji važan epidemiološki događaj od velikog nacionalnog značaja, kao što je bolest kovid-19.
Kao ispravan komparativni model mogu da nam posluže transparentni podaci drugih zemalja koje izveštavaju o brojevima i procentima vakcinisanih stanovnika na opisani način i objektivno prate podatke o efikasnosti vakcina protiv kovida 19, saopštavaju brojeve obolelih vakcinisanih i nevakcinisanih osoba, a sve u cilju utvrđivanja efikasnosti mere koja se primenjuje.
Sve zemlje bi trebalo da prate, evidentiraju i izveštavaju o neželjenim efektima medicinskih intervencija, što je obavezna, standardna i zakonska procedura, i to posebno sada kada je prvi put u primeni genetski zasnovana platforma tzv. imunizacije, nastala u skraćenom postupku laboratorijskih ispitivanja i kroz još uvek kompletno nezavršene faze II i III kliničkih ispitivanja. Zato ovi lekovi (vakcine) imaju status „privremeno i uslovno odobrenih za primenu, sa dozvolom koja važi samo godinu dana“ (videti sajt www.lrne.org). Zato zabrinjava utisak da u Srbiji ne postoje slični i ažurirani podaci važni za praćenje zdravlja nacije.

[restrict]

NEŽELJENA DEJSTVA? Da li je moguće, i kako je moguće, da ne postoji nijedan zvaničan, objektivan podatak o vakcinisanima, o efikasnosti primenjenih vakcina, o obolevanju vakcinisanih od kovida 19, o neželjenim dejstvima vakcina? Apsolutno je nemoguće da nijedan građanin nije, nakon vakcinacije, imao bol u ruci, otok, hematom, groznicu…
Da li je moguće da oni koji pozivaju decu da se vakcinišu protiv kovida 19, suprotno tradicionalno definisanim medicinskim kriterijumima za vakcinaciju, u istom pozivu ne upozoravaju roditelje i na moguća neželjena dejstva vakcina (kratkoročna – delimično utvrđena i dugoročna – potpuno neutvrđena)? Da li je moguće da imunolozi mirno spavaju, znajući da potpuna bezbednosna sigurnost, tzv. šiljak (SPIKE) RNK inokulacije, nije utvrđena kod dece?
Poznato je da dugoročna ispitivanja traju najmanje pet godina, a tokom ovog perioda se utvrđuju moguća neželjena dejstava, njihove vrste i procenat. Međutim, tehnologija unosa SPIKE proteina virusa (stranih i opasnih) ubrizgavanjem veštački sintetisane RNK, a u cilju programiranja ćelija dece da ga sama produkuju, nikada ranije nije korišćena. Ova inovativna tehnologija nikada nije primenjena ni na širokoj populaciji odraslih i zdravih osoba, a kamoli za imunizaciju trudnica, dece, adolescenata. Ipak, ona je korišćena za proizvodnju lekova, čija je primena praćena i porastom broja autoimunskih bolesti (deo naučnih radova videti na www.lrne.org).

LEKARSKA ZAKLETVA Zato se nameće zakonsko i etičko pitanje: na osnovu kojih dokaza imunolozi, epidemiolozi, pojedini pedijatri, Gradski zavod za javno zdravlje Beograda i Institut za javno zdravlje Republike Srbije, tvrde da je preporučena vakcina, mRNA Comirnaty (genetski lek) bezbedna za decu? Kako to znaju, kada dugoročna neželjena dejstva nisu još uvek ispitana?! Gde je zapela medicina u Srbiji? Gde su nestali etika, lekarska zakletva i temelj medicine „primarno je ne naškoditi – primum non nocere“? Zašto nema podataka? Ako postoje, gde su prijavljeni neželjeni efekti vakcina?
Šta je s rezultatima više projekata o kovidu 19 u Srbiji, koje finansiraju svi građani Srbije? Gde se publikuju naučna istraživanja o bolesti kovid-19 u Srbiji, jer epidemioloških podataka o situaciji u Srbiji na Pubmed-u nema? Gde je mikrobiologija, sa svojim elitnim delom virusologa, da smisleno objasni građanima u čemu se razlikuju novi delta SARS COV-2 soj virusa od izvornog, „divljeg soja“ iz Vuhana? Kakav je klinički, laboratorijski značaj sojeva alfa, delta, mi, lambda i kakva je razlika u prevenciji? Da li je država analizirala razloge ogromnog nepoverenja građana Srbije prema zvaničnim preporukama? Da li postoji podatak o tome koliko ljudi u Srbiji primenjuje ivermektin u lečenju ili prevenciji kovida 19? Ovaj lek se nalazi na listi D za humanu upotrebu, ali nije zvanično odobren za kovid-19 kod nas, ali ga i pored toga deo stanovništva koristi u visokom procentu za prevenciju i lečenje ove bolesti. Da li će društvene mreže „koje imaju informacije o tome“ zameniti Ministarstvo zdravlja, koje često kaska s informacijama, uključujući i najnoviji dokument broj 500-01-1144/2021-16 u kojem tvrdi da „ne poseduje tražene informacije“ o izolaciji SARS COV-2, validnosti PCR testa, efikasnosti zaštitnih maski (dokument se nalazi na sajtu www.lrne.org)? Ko treba da poseduje ove informacije?
Autori ovog teksta su univerzitetski profesori i intelektualci „ne samo da bi nešto znali nego da bi, kad zatreba, nešto i bili“ (Milo Lompar). Oni nužno nemaju obavezu, i u ovom tekstu možda ne zastupaju stavove svojih poslodavaca, ali smatraju da je jedino naučno i etički ispravno reći: za sada se ne zna da li postoje štetna dejstva RNK SPIKE vakcine preporučene deci, jer dugoročne studije nisu završene. Potpisani autori se ne bave alternativnom medicinom, ali imaju duboki respekt i prema alternativnim oblastima medicine i prema svim časnim kolegama koji se njima bave. Pre svega, ovi autori veruju u opšte prihvaćene principe medicine zasnovane na dokazima, u pluralizam, u multidisciplinarni pristup, jer su to bili osnovi za ključna otkrića i napredak medicine unazad vekovima. Stoga očekujemo da će svi odgovorni lekari i institucije Srbije u svom radu koristiti te iste principe, a pre svega na način da ne nanose štetu deci i građanima Srbije.

[/restrict]

Jedan komentar

  1. Sva, baš sva ova pitanja i sumnje postavila sam još pre više meseci u svojim komentarima, u ovom magazinu – a gde bih inače, da nije njega? Umesto bilo kakvog naučno zasnovanog podatka, o bilo čemu u vezi sa ovim dizajniranim virusom, narod je svakodnevno bombardovan brojkama o broju “pozitivnih od broja testiranih”- kao da to bilo šta znači, jer – niti je broj pozitivnih isto što i broj obolelih, niti je testiranje pouzdano, niti je test specifičan. A tek kad se izračunaju procenti, što ni najmanje nije teško, ispada da je smrtnost manja nego od sezonskog gripa! Ispada da je jedino bilo važno izazvati strah i održavati ga na određenom nivou, da bi se mogle sprovesti sve pogubne mere ograničavanja slobode i kontrole stanovništva cele planete, a JEDINO ČEGA SE TREBA PLAŠITI JE – STRAH! I uspeli su u tome! Da bi, na kraju, došla vakcina – koja to nije, ni po jednom kriterijumu. Favorizovana Fajzer “vakcina”, duboko verujem, prilagođena je različitim serijama, svojim sastavom, kao i projektovanim odloženim negativnim efektima, različitim potrebama njenog naručioca i platioca… Zabraniti, ZABRANITI! jeftine, a relativno delotvorne lekove – SZO je odigrala sramnu ulogu! Dovesti do sloma zdravstvo svih zemalja sveta; lečiti samo kovid.19, dok svi drugi bolesnici mogu slobodno da umru, urušiti privrede; uklopiti se u otvorene planove iz Davosa o smanjenju populacije; preliti još bogatstva u džepove najbogatijih iz džepova sve siromašnijeg celog ostalog sveta… igrati se Boga… Još je preostalo da počnu da nam diraju u decu.
    Pa novogovor: omražena kovanica “socijana distanca” (umesto prosto: rastojanje) koja iritira jer je, zaista, na udaru socijalno biće čoveka. Ili “antivakser” – izmišljotina koja ne znači ništa, i tako to… i sve sličnije Hakslijevoj zastrašujućoj viziji sveta od pre 90 godina, ili Orvelovoj, ili noobelovca Išigure, Zamjatina…
    Sve mi to znamo, i još mnogo toga, sve nas uznemirava, iritira, i? Ništa ne možemo. Ovo je zavera svetskih razmera.. Možda će Bog imati poslednju reč…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *