Neistinite i tendenciozne tvrdnje

U tekstu pod naslovom „Pevanje i mišljenje o Kosovu i smrti” autora Milivoja Pavlovića, koji je u listu „Pečat” objavljen 1. oktobra 2021. godine, izneta je neistinita, sasvim neutemeljena i krajnje tendenciozna tvrdnja da „SANU nije povodom smrti akademika Pipera dala uobičajenu čitulju u ’Politici’, kakvu smo navikli da vidimo, u istoj veličini i standardizovanoj formi, povodom preseljenja u sećanje drugih velikana koji su članovi naše najviše naučne institucije u Srbiji”.
Akademik Predrag Piper, na žalost njegovih kolega akademika i zaposlenih u SANU, preminuo je 10. septembra. Čitulja povodom njegove smrti objavljena je u listu „Politika” 14. septembra 2021 (čitulja i račun nalaze se u prilogu), a pri tome se vodilo računa o želji porodice pok. akademika Pipera da to bude učinjeno nakon njegove sahrane. Budući da se vest o smrti pojavila u jednom dnevnom listu u nedelju, 12. septembra, istog dana, u poslepodnevnim satima, o tom tužnom događaju obaveštena je javnost (mediji, naučne i kulturne institucije, univerziteti…), i informacija o smrti akademika, zajedno sa njegovom biografijom, objavljena je i na sajtu SANU (https://www.sanu.ac.rs/preminuo-akademik-predrag-piper/) .
Na dan sahrane, 13. septembra, na Palati SANU je, u skladu sa procedurom, razvijen crni barjak.  Čitulja, na kojoj se čak i navodi da je uzrok „zakašnjenja” zapravo poštovanje želje porodice akademika Pipera, objavljena je u istoj veličini i standardnoj formi kao sve čitulje posvećene preminulim članovima Srpske akademije nauka i umetnosti, što se sasvim lako da proveriti.
Dakle, sve je urađeno u skladu sa procedurom i s jednakom pažnjom kao što to Akademija čini prilikom svakog takvog žalosnog i nemilog događaja.
Kada se sve navedeno ima u vidu, smatramo da je, kako je to u tekstu zahtevao gospodin Pavlović, ovim reagovanjem SANU odgovorila javnosti.
SANU, s druge strane, očekuje objašnjenje gospodina Miodraga Pavlovića zbog čega je ceo svoj tekst bazirao na lažnoj tvrdnji, pri tome iznoseći krajnje uvredljivu, besmislenu i tendencioznu tezu da akademik Piper nije zadobio posmrtne počasti od SANU zbog stavova koji su se razlikovali od stavova predsednika SANU.  
Verujemo da čitaoci „Pečata” podrazumevaju više istinitosti, objektivnosti i  profesionalnosti nego što je to iskazano u navedenom tekstu. 

U Beogradu, 4. oktobra 2021. godine
S poštovanjem,
Služba za odnose s javnošću SANU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *