БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

фото: Беоинфо

Oтворени 58. Београдски међународни сусрети писаца

Престоница воли писце

Традиционална културна манифестација „Београдски међународни сусрет писаца“ одржава се и ове године у српској престоници. Манифестацију која већ педесет осму годину заредом окупља у Београду писце из свих крајева света свечано је отворио заменик градоначелника Београда Горан Весић.

фото: Беоинфо

Том приликом он је истакао да је за Град Београд ова манифестација једна од најзначајнијих, због чега је од пре неколико година заједно с Удружењем књижевника Србије званичан организатор. Весић је истакао да је за писце најважнија вест то да је Скупштина Града Београда на прошлој седници донела одлуку о оснивању две књижевне награде, које ће се додељивати у јануару и фебруару на основу конкурса Библиотеке града Београда, те да је за ову годину већ расписан. Награде су „Београдски победник“ за најбољи роман и награда „Душко Радовић“ за дечју књижевност, подсетио је Весић и додао да је штета што Град до сада није имао награду у овој области. Но одлука је сада донета и односи се на дело објављено на српском језику из било које локалне самоуправе наше земље.
„На овај начин смо показали колико нам је књижевност важна. Награда је финансијски највећа у Србији, а да ли ће бити и најкредибилнија, зависиће од жирија који ће потпуно самостално доносити одлуке без икаквог утицаја библиотеке или Града“, рекао је Весић приликом отварања „Београдских међународних сусрета писаца“ у Конаку кнегиње Љубице.

фото: Беоинфо

„У овом тренутку се или разматра или се доноси одлука када ће бити расписани конкурси за израду споменика важним српским писцима: Меши Селимовићу, Милошу Црњанском, Јовану Јовановићу Змају и Васку Попи. Тако да се надам да ћемо у наредних годину и по дана имати та четири споменика писцима који су задужили нашу културу и друштво“, додао је Весић, подсетивши да се такође завршава споменик и Александру Дероку, који је, поред свега, био и писац.
Заменик градоначелника закључио је и да је сан Града Београда, о чему је већ било речи с председништвом УКС-а, да се направи кућа српских писаца.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *