BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

foto: Beoinfo

Otvoreni 58. Beogradski međunarodni susreti pisaca

Prestonica voli pisce

Tradicionalna kulturna manifestacija „Beogradski međunarodni susret pisaca“ održava se i ove godine u srpskoj prestonici. Manifestaciju koja već pedeset osmu godinu zaredom okuplja u Beogradu pisce iz svih krajeva sveta svečano je otvorio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
foto: Beoinfo

Tom prilikom on je istakao da je za Grad Beograd ova manifestacija jedna od najznačajnijih, zbog čega je od pre nekoliko godina zajedno s Udruženjem književnika Srbije zvaničan organizator. Vesić je istakao da je za pisce najvažnija vest to da je Skupština Grada Beograda na prošloj sednici donela odluku o osnivanju dve književne nagrade, koje će se dodeljivati u januaru i februaru na osnovu konkursa Biblioteke grada Beograda, te da je za ovu godinu već raspisan. Nagrade su „Beogradski pobednik“ za najbolji roman i nagrada „Duško Radović“ za dečju književnost, podsetio je Vesić i dodao da je šteta što Grad do sada nije imao nagradu u ovoj oblasti. No odluka je sada doneta i odnosi se na delo objavljeno na srpskom jeziku iz bilo koje lokalne samouprave naše zemlje.
„Na ovaj način smo pokazali koliko nam je književnost važna. Nagrada je finansijski najveća u Srbiji, a da li će biti i najkredibilnija, zavisiće od žirija koji će potpuno samostalno donositi odluke bez ikakvog uticaja biblioteke ili Grada“, rekao je Vesić prilikom otvaranja „Beogradskih međunarodnih susreta pisaca“ u Konaku kneginje Ljubice.

foto: Beoinfo

„U ovom trenutku se ili razmatra ili se donosi odluka kada će biti raspisani konkursi za izradu spomenika važnim srpskim piscima: Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju i Vasku Popi. Tako da se nadam da ćemo u narednih godinu i po dana imati ta četiri spomenika piscima koji su zadužili našu kulturu i društvo“, dodao je Vesić, podsetivši da se takođe završava spomenik i Aleksandru Deroku, koji je, pored svega, bio i pisac.
Zamenik gradonačelnika zaključio je i da je san Grada Beograda, o čemu je već bilo reči s predsedništvom UKS-a, da se napravi kuća srpskih pisaca.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *