Трагови до храма

Акција подизања храма у знак сећања на српске жртве Подриња

Не могу они бити активни, колико ми можемо бити индиферентни. Ова реченица најбоље описује наш однос према српским жртвама средњег Подриња. Док у нациотворном центру у Поточарима, из године у годину, ничу мезари сумњивог кредибилитета, ми своје стварне жртве нисмо удостојили ни централног спомен-обележја. Порука која се оваквим (не)деловањем шаље је јасна: Срби нису жртве.
Иницијална каписла за покретање наше акције била је светиња у Коњевић Пољу. Тачније, ужасни снимак њеног страдања. Тај снимак покренуо је талас, који се прелио преко обала ината, акције и обнове, да би најзад стигао до поља културе сећања.
Председник општине Братунац Срђан Ранкић, с благословом Његовог високог преосвештенства, митрополита дабробосанског Хризостома, најавио је изградњу новог храма који ће у своје зидине примити страдалне остатке цркве из Коњевић Поља.
У склопу новог храма подиже се и централно спомен-обележје свим српским жртвама средњег Подриња. Овај чин, који ће свету дати истину, жртвама памћење, а нама саборно место на ком ћемо се, о Петровдану, сваке године окупљати да укажемо почаст онима који су изгубили живот само зато што су били Срби, представља коцкицу која недостаје у сребреничком мозаику, и нећемо погрешити ако то назовемо националним интересом.
Изградња овог спомен-храма шаље поруку, потпуно другачију од оне на коју је свет навикао. Њиме поручујемо: „И ми смо страдали!“
Чим смо сазнали за ову иницијативу, у нама се родила жеља да дамо свој допринос. Пошто развој националне културе и родољубивих осећања, такође, сматрамо националним интересом, решили смо да спојимо лепо и корисно.
Тако је настала кампања „Трагови до храма“, у склопу које смо позвали све заинтересоване да буду пренумеранти збирке поезије „Траг(ови)“ Срђана Ристића, како бисмо издали књигу, подстакли људе да читају поезију, а сав приход од продаје даривали Митрополији ради изградње спомен-храма у Братунцу.
Кампању смо водили на неколико друштвених мрежа, свакодневно и интензивно. Резултат није изостао: за само 15 дана имали смо 457 пренумерација!
Књига је убрзо изашла из штампе. До сада, одржане су три промоције – у Љубовији, Братунцу и Сребреници. Следе Београд, Бијељина, Нови Сад и сваки други град који одлучи да се одазове акцији „Трагови до храма“.
Оваквим деловањем ствара се покрет који активно пружа отпор културној агресији којој смо годинама изложени. Родољубље је враћено у поезију, поезија у руке читалаца а средства прикупљена за изградњу храма умножавају се свакога дана.
Тако је, захваљујући новим генерацијама стваралаца, које схватају да се друштвене мреже могу користити као средство за националну корист, српски народ, на делу, поништио предрасуде о сопственом културном немару. Чак супротно: показао је да је култура, која одговара народном духу, пожељна и увек добродошла у српски дом. Напослетку, показао је да може бити саборан и предузимљив о питању деловања у националном интересу. Све што му је потребно је мали подстицај.

Информације о овој акцији можете добити на фејсбук страници Срђана Ристића: https://facebook.com/srdjanristic001

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *