Tragovi do hrama

Akcija podizanja hrama u znak sećanja na srpske žrtve Podrinja

Ne mogu oni biti aktivni, koliko mi možemo biti indiferentni. Ova rečenica najbolje opisuje naš odnos prema srpskim žrtvama srednjeg Podrinja. Dok u naciotvornom centru u Potočarima, iz godine u godinu, niču mezari sumnjivog kredibiliteta, mi svoje stvarne žrtve nismo udostojili ni centralnog spomen-obeležja. Poruka koja se ovakvim (ne)delovanjem šalje je jasna: Srbi nisu žrtve.
Inicijalna kapisla za pokretanje naše akcije bila je svetinja u Konjević Polju. Tačnije, užasni snimak njenog stradanja. Taj snimak pokrenuo je talas, koji se prelio preko obala inata, akcije i obnove, da bi najzad stigao do polja kulture sećanja.
Predsednik opštine Bratunac Srđan Rankić, s blagoslovom Njegovog visokog preosveštenstva, mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, najavio je izgradnju novog hrama koji će u svoje zidine primiti stradalne ostatke crkve iz Konjević Polja.
U sklopu novog hrama podiže se i centralno spomen-obeležje svim srpskim žrtvama srednjeg Podrinja. Ovaj čin, koji će svetu dati istinu, žrtvama pamćenje, a nama saborno mesto na kom ćemo se, o Petrovdanu, svake godine okupljati da ukažemo počast onima koji su izgubili život samo zato što su bili Srbi, predstavlja kockicu koja nedostaje u srebreničkom mozaiku, i nećemo pogrešiti ako to nazovemo nacionalnim interesom.
Izgradnja ovog spomen-hrama šalje poruku, potpuno drugačiju od one na koju je svet navikao. Njime poručujemo: „I mi smo stradali!“
Čim smo saznali za ovu inicijativu, u nama se rodila želja da damo svoj doprinos. Pošto razvoj nacionalne kulture i rodoljubivih osećanja, takođe, smatramo nacionalnim interesom, rešili smo da spojimo lepo i korisno.
Tako je nastala kampanja „Tragovi do hrama“, u sklopu koje smo pozvali sve zainteresovane da budu prenumeranti zbirke poezije „Trag(ovi)“ Srđana Ristića, kako bismo izdali knjigu, podstakli ljude da čitaju poeziju, a sav prihod od prodaje darivali Mitropoliji radi izgradnje spomen-hrama u Bratuncu.
Kampanju smo vodili na nekoliko društvenih mreža, svakodnevno i intenzivno. Rezultat nije izostao: za samo 15 dana imali smo 457 prenumeracija!
Knjiga je ubrzo izašla iz štampe. Do sada, održane su tri promocije – u Ljuboviji, Bratuncu i Srebrenici. Slede Beograd, Bijeljina, Novi Sad i svaki drugi grad koji odluči da se odazove akciji „Tragovi do hrama“.
Ovakvim delovanjem stvara se pokret koji aktivno pruža otpor kulturnoj agresiji kojoj smo godinama izloženi. Rodoljublje je vraćeno u poeziju, poezija u ruke čitalaca a sredstva prikupljena za izgradnju hrama umnožavaju se svakoga dana.
Tako je, zahvaljujući novim generacijama stvaralaca, koje shvataju da se društvene mreže mogu koristiti kao sredstvo za nacionalnu korist, srpski narod, na delu, poništio predrasude o sopstvenom kulturnom nemaru. Čak suprotno: pokazao je da je kultura, koja odgovara narodnom duhu, poželjna i uvek dobrodošla u srpski dom. Naposletku, pokazao je da može biti saboran i preduzimljiv o pitanju delovanja u nacionalnom interesu. Sve što mu je potrebno je mali podsticaj.

Informacije o ovoj akciji možete dobiti na fejsbuk stranici Srđana Ristića: https://facebook.com/srdjanristic001

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *