Мржњом против српског света

Посета Мила Ђукановића Загребу у најделикатнијем тренутку по Црну Гору и његово „усаглашавање“ са Зораном Милановићем показали су да је Србија и даље многима кост у грлу, нарочито откако је почела да се усправља и јача

И када немају разлога да нападну Србе и Србију, Хрвати и њихови челници их нађу. Тако је већ 25 година од када су окончани отворени сукоби, а Србија је Хрватској и даље дежурни непријатељ. Нарочито се то дешава у предизборним кампањама и током августа када Хрватска обележава Дан победе, а Србија се сећа жртава „Олује“. Томе треба додати – „и кад год се за то укаже прилика“.
Потврдило се то и приликом посете црногорског председника Мила Ђукановића Хрватској, одмах после цетињских догађаја око устоличења митрополита Јоаникија. У Загреб је дошао на позив председника РХ Зорана Милановића, а сплитска „Слободна Далмација“ упитала се да ли се тиме Хрватска уплела у актуелне сукобе у Црној Гори, за које и сама каже да нису далеко од грађанског рата? Уз додатак да ако јесу, је ли им то треба? Одмах следи и потврдан одговор, да се Хрватска доласком Ђукановића у Загреб „уплела у црногорски хаос, нимало дискретно ставши на једну страну, ону процрногорску. И да, то се морало учинити“, закључује сплитски лист и наводи да, у принципу, увек треба избегавати мешање у унутрашње ствари других земаља. Осим „у крајње изнимним ситуацијама. Попут ове“.
Уосталом, зар за те „изнимне ситуације“ није имала узоре у много већим и значајнијим светским чимбеницима који су уједно били на њеној страни.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *