НИС на име дивиденде исплаћује више од милијарду динара

Компанија НИС данас акционарима на име дивиденде исплаћује 1.001.190.856 динара. Дивиденда ће бити исплаћена на основу Одлуке Скупштине акционара НИС а.д. Нови Сад о расподели добити ранијих година, покрићу губитка НИС а.д. Нови Сад за 2020. годину, исплати дивиденди и утврђивању укупног износа нераспоређене добити НИС а.д. Нови Сад.

Ово је девета година заредом да НИС исплаћује дивиденду акционарима. До сада је на име дивиденде од 2013. године исплаћено више од 59 милијарди динара.

Право на исплату дивиденде имају сви акционари НИС а.д. Нови Сад који су били уписани у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности као власници акција на 19. јун 2021. године, односно на Дан акционара XIII редовне седнице Скупштине акционара НИС-а. Дивиденда се исплаћује према броју акција које je акционар поседовао на тај дан.

Компанија „Гаспром њефт“ је власник 56,15 одсто акцијског капитала НИС-а, док 29,87 одсто акција поседује Република Србија. Остатак припада грађанима, запосленима, бившим запосленима и другим мањинским акционарима. На дан 19. јун 2021. године НИС а.д. Нови Сад је имао 2.064.907 акционара.

Републици Србији ће на име дивиденде у буџет бити уплаћено 299.092.656,26 динара, а Република Србија остварује и приход на основу пореза на доходак грађана, тј. пореза на добит правних лица, који се уплаћују приликом исплате дивиденде акционарима.

Грађанима Србије који поседују акције НИС-а биће исплаћено 5,22 динара по акцији, што је износ који се добије када се од бруто вредности дивиденде по акцији (6,14 динара) одбије порез од 15 одсто који је НИС дужан да обрачуна и уплати за ове акционаре при исплати дивиденди.

Исплата мањинским акционарима обавља се преко Централног регистра хартија од вредности, на рачуне које користе за трговање акцијама или на рачуне које су доставили приликом пријављивања за бесплатне акције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *