ИЗЛОГ КЊИГЕ

Ђорђе С. Симић
ПРОПАСТ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ
Лагуна, Београд

Први историјски портрети четири знаменита српска владара. Сликовита и поуздана панорама српске политичке историје 19. века истовремено је и драгоцено сведочанство из пера непосредног сведока и познаваоца јавних и закулисних политичких прилика свога времена, угледног политичара и дипломате Краљевине Србије Ђорђа С. Симића (1843–1921). Рукопис настао пре више од сто година и тек недавно пронађен, написан узорним и питким стилом, подељен је у четири поглавља са верно осликаним личностима Милоша, Михаила, Милана и Александра Обреновића. Уз оригиналне фотографије и предговор историчарке Ане Столић, која је приредила рукопис за објављивање, „Пропаст династије Обреновића“ право је откриће и по томе што њен писац, рођен у крилу угледних државника из периода уставобранитеља, како из породичног предања, тако и личног искуства, сагледава личне особине и сабира политички учинак главних представника династије која је створила нововековну Србију. Повест о Обреновићима може се читати и као узбудљива и трагична прича о епохи једне заслужне владарске куће, утолико више што је по њеном насилном гашењу, управо у време кад је рукопис настајао, према речима Ане Столић, „уследило затирање трагова и рушење вишедеценијског мита о Обреновићима у јавном дискурсу, а колективно сећање на несталу династију било је обележено стереотипима током целог XX века“.

Небојша Катић
ОПАСНА ВРЕМЕНА
Catena Mundi, Београд

Трећа по реду књига Небојше Катића обавезно је штиво за све оне који и даље размишљају о свету у коме живе. Чувени српски економиста у текстовима које је сабрао дотакао се свега онога што данас треба да се зна, а о чему медији ћуте. Да ли је актуелна криза у ствари нови рат против сиромашних? Коме треба епидемија страха? Које су особине новог тоталитаризма који се полако уводи у свету? Да ли нам прете нови хладни рат и нова Велика депресија? Посебно поглавље књиге посвећено је српској економији и њеним шансама. Небојша Катић писао је о акцизама на гориво, илузијама раста БДП-а, али и већ чувеном курсу девиза који већ више од две деценије дестимулише производу и извоз. За Небојшу Катића не постоје „паре из хеликоптера“ нити онај који чита његове текстове може поверовати у „бесмислицу од 500 евра“, свима добро познату. Како Катић пише, после пандемије следи економска криза, а Србија није спремна за њу. Следе нам опасна и тешка времена која се правимо да не примећујемо. Зато су посебно важни они текстови из књиге у којима Катић, на основу искуства некада сиромашних а сада богатих држава, говори шта Србија треба да ради.

Јозеф Стиглиц
НАРОД, ВЛАСТ И ПРОФИТ
Академска књига, Нови Сад

Сви ми имамо утисак да су америчка економија – и америчка држава – наклоњене крупном капиталу, али како Џозеф Е. Стиглиц објашњава у својој новој књизи „Народ, моћ и профит“, стање је забрињавајуће. Шачица корпорација данас доминира читавим привредним секторима, доприносећи незапамћеном скоку неједнакости и успореном расту. Тако финансијска индустрија сама кроји своје законе, технолошке компаније прикупљају обиље личних података а да их готово нико не контролише, док наша држава склапа трговинске споразуме који нису у интересу радника. Многи су се обогатили кроз експлоатацију других, уместо кроз стварање новог богатства. Ако нешто не учинимо, нове технологије ће можда још погоршати ситуацију, повећавајући неједнакост и незапосленост. Стиглиц идентификује праве изворе богатства и повећања животног стандарда у учењу, научном и технолошком напретку и владавини права. Он показује да напади на правосуђе, универзитете и медије подривају управо оне институције које су традиционални носећи стубови америчке економске моћи и демократије. Колико год се осећали беспомоћно, уопште нисмо немоћни. Заправо, економска решења су често сасвим јасна. Морамо искористити предности тржишта и истовремено укротити његове екстреме, водећи рачуна да тржиште ради за нас, америчке грађане, а не обрнуто. Ако грађани у довољном броју стану иза за промена изложених у овој књизи, можда неће бити касно за стварање прогресивног капитализма који ће омогућити заједнички просперитет. Стиглиц показује како живот средње класе може бити свима поново достижан. Суверено приказујући већ предвиђене опасности тржишног фундаментализма и темеље прогресивног капитализма, књига „Народ, моћ и профит“ открива нам Америку у кризи, али и осветљава пут кроз ово изазовно време.

Матијас Кинцел
ПУТ У РАТ – НЕМАЧКА, НАТО И КОСОВО
Службени гласник, Београд

Може ли бити да је нека западна сила у још већој мери него САД тежила ратном исходу савремене кризе на Косову и Метохији? Може ли бити да су неки западни званичници заговарали рат против Србије истрајније и безобзирније и од Мадлен Олбрајт, Ричарда Холбрука и америчког главног прекоокеанског савезника Тонија Блера? Немачки политиколог и историчар Матијас Кинцел латио се деликатног задатка да покаже да је одговор на ова питања потврдан и да је реч о његовој земљи и о њеним челницима попут Клауса Кинкела, Јошке Фишера и Рудолфа Шарпинга. Први превод на српски језик једног свеобухватног приказа политике Немачке према косовском конфликту открива неслућене размере њене улоге у припремању агресије НАТО-а на СР Југославију 1999. године. Виспрена ауторова анализа предочава вољу за ратом, која је непоколебљиво водила до првог борбеног ангажмана немачког војника у иностранству након Другог светског рата. Не чекајући обелодањивање поверљиве документације, Кинцел је и у јавно доступним изворима нашао аргументе за крајње негативан суд о политици своје земље у контексту кривице за последњи ратни сукоб у Европи у ХХ веку.

Слободан Јовић
ИСУСОВ ТРН
Српска књижевна задруга, Београд

Поезију Слободана Јовића већ су приметили и похвалили – критичари, жирији, читаоци. Његова имагинација проналази песму и на очекиваним и на неочекиваним местима. Његова духовитост прелази у оригиналну песничку филозофију. Велика нада нашег новог песништва, с овом књигом, постаје збиља.

Петар Зец
КАРАНТИН УДВОЈЕ
ННК Интернационал, Београд

У овом роману сместио је Петар Зец педесет један дан уоквирен полицијским рестрикцијама у време пошасти вируса корона који је задесио планету Земљу. Двоје људи, мушкарац и жена, нашло се у специфичној ситуацији изолације између четири зида. Аутор прати генезу догађа између четири зида. Аутор прати генезу догађаја на макро и микро плану. Бележи таксативно светске и домаће вести као окосницу радње која чврсто држи прегнантну форму односа двоје људи. Суштина њиховог односа свакодневно прераста у романексно драматичан заплет који неминовно изазива катарзу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *