Руси, Кинези и ванземаљци

Пише Кејтлин Џонстон

Како западни медији главног тока синхроно пропагирају наратив да НЛО нису ванземаљског порекла већ да се ради о руској/кинеској претњи

Дакле, у случају да нисте обавештени, прилично је темељно потврђено да дуго очекивани извештај о НЛО који треба да се појави овог месеца неће садржати значајнија открића и сигурно неће верификовати ничије идеје о томе да су ови феномени ванземаљског порекла, али апсолутно ће садржати страховање да би НЛО могли бити доказ да су САД опасно заостале за руским и кинеским технолошким развојем у трци у наоружању хладног рата.
Непознати амерички званичници одрадили су турнеју по штампаним медијима разговарајући с новинарима под условом да остану анонимни (наравно); прво је „Њујорк тајмс“ извештавао о њиховим изјавама о садржају извештаја о НЛО, а затим Си-Ен-Ен и „Вашингтон пост“. Сваки од ових медија извештавао је исто: америчка влада не зна какве су то ствари, али је веома забринута да представљају доказ да су Русија и/или Кина некако успеле да технолошки прескоче амерички војни развој, и сада су светлосним годинама далеко. Сва три медија изричито помињу ове две нације.
Овај наратив су потом „покупиле“ кабловске вести, а Ем-Ес-Ен-Би-Си је позвао бившег директора ЦИА и министра одбране Леона Панету да њиховој публици објасни да би америчка влада требало да претпоставља да су НЛО руског или кинеског порекла док се та могућност не исцрпи.
„Да ли претпостављате да Русија или Кина тестирају неку луду технологију коју ми немамо или пак претерујемо у претпоставкама о способности Кине и Русије, и да ли је једино друго објашњење да ако то нисмо ми, онда је то нешто ванземаљско?“, питао је Панету Чак Тод из Ем-Ес-Ен-Би-Сија.
„Верујем да би иза многих од ових ствари могле да стоје земље попут Русије, Кине или других држава које сада користе беспилотне летелице, софистицирано оружје које би могло бити умешано у многа од ових виђења“, одговорио је Панета. „Мислим да на том пољу треба радити врло искрено како бисмо идентификовали шта се догађа.“
„Звучи као да мислите да би требало то да исцрпимо, да исцрпите ту хипотезу пре него што почнете да се бавите другим хипотезама?“, наставио је Тод.
„Да, апсолутно“, рекао је Панета, који је, само да се зна, подједнако тирански, насилнички империјалистички хладни ратник као и било који други директор ЦИА.
Овај наратив о НЛО као кинеској/руској претњи брзо су прихватиле и угурале међу мејнстрим чињенице све главне гране масовних медија, од „Фокс њуза“ преко „Ројтерса“ до „Гардијана“ и „Тудеја“, од Би-Би-Сија до „Ју-Ес-Еј тудеја“. Кад год видите да се империјалистички медији у овој мери слажу у једној причи, то је званични наратив Империје. Можемо очекивати да ћемо видети много више овога у будућности.
Занимљиво је да је једини сегмент масовних медија који смо видели о овој теми откако је пукла прича у „Њујорк тајмсу“, а који не промовише наратив о НЛО као кинеској/руској пријетњи – гостовање ветерана војне обавештајне службе Луа Елизондоа, који је окренуо лопту у смеру новог наратива о НЛО што се појавио 2017, у емисији „Такер Карлсон тунајт“. Елизондо се потрудио да каже Карлсону (који је и сам промовисао идеју да би НЛО могли бити страна контрадикторна претња с мелодрамом из цртаних филмова) да нема шансе да би то могли бити руски или кинески авиони.
Елизондо, који изгледа фаворизује наратив о НЛО као ванземаљцима, тврди да постоје опсежни записи о војним сусретима с овим феноменима који иду и до седамдесет година уназад, што искључује Кину јер је тада једва држала главу изнад воде, а и искључује и Русију јер је своје НЛО знање поделила са САД након распада Совјетског Савеза.
Не знамо шта се дешава с тим последњим делом; Не видимо разлог да верујемо да америчка сабласт делује с добром намером на тако лако манипулисану тему, али сасвим је могуће да је Елизондо кренуо овим путем из искрене жеље за владиним откривањем НЛО и покушавајући да поврати контролу наратива сада када види правац трке у наоружању хладног рата.
Крис Мелон, још један од главних играча у новом наративу о НЛО, недавно се пожалио на твитеру да „неке важне информације нису подељене“ с јавношћу у извештају о НЛО. Па ко зна, можда су покретачи овог новог наратива о НЛО имали добру намеру а њихови напори су били само брзо обузети силама изван њихове контроле да би унапредили постојеће агенде хладног рата.
Без обзира да ли је то тачно или не, увек је било неизбежно да ће ова чудна нова зечја рупа с НЛО која иде у главне вести довести до још пропаганде хладног рата. Први пут помало комуницирамо с онлајн НЛО заједницом и чини се да су то углавном пристојни људи с добрим намерама и пуно наде у ову нову владину истрагу. Али такође се чини да су они заједница која махом само разговара међу собом и тек почиње да се сусреће с хладним суровим светлом дана што представља непробојну изопаченост америчке ратне машине.
Америчка влада је чиста мочвара; не можете користити мочвару да поправите мочвару. Демократе никада нису намеравале да користе посебног саветника за уклањање Трампа, Трамп никада неће уклонити дубоку државу, а америчка влада неће истражити себе и рећи свима да су ванземаљци стварни.
Ако заиста постоје ванземаљци, и уколико заиста лете око нашег света у чудним летелицама, пре ћемо истину о томе сазнати од самих ванземаљаца него од америчке војске. Ратна машина само убија и уништава, те неће изненада развити интерес за истину и транспарентност. Што пре љубитељи НЛО то схвате, то боље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *