Rusi, Kinezi i vanzemaljci

Piše Kejtlin Džonston

Kako zapadni mediji glavnog toka sinhrono propagiraju narativ da NLO nisu vanzemaljskog porekla već da se radi o ruskoj/kineskoj pretnji

Dakle, u slučaju da niste obavešteni, prilično je temeljno potvrđeno da dugo očekivani izveštaj o NLO koji treba da se pojavi ovog meseca neće sadržati značajnija otkrića i sigurno neće verifikovati ničije ideje o tome da su ovi fenomeni vanzemaljskog porekla, ali apsolutno će sadržati strahovanje da bi NLO mogli biti dokaz da su SAD opasno zaostale za ruskim i kineskim tehnološkim razvojem u trci u naoružanju hladnog rata.
Nepoznati američki zvaničnici odradili su turneju po štampanim medijima razgovarajući s novinarima pod uslovom da ostanu anonimni (naravno); prvo je „Njujork tajms“ izveštavao o njihovim izjavama o sadržaju izveštaja o NLO, a zatim Si-En-En i „Vašington post“. Svaki od ovih medija izveštavao je isto: američka vlada ne zna kakve su to stvari, ali je veoma zabrinuta da predstavljaju dokaz da su Rusija i/ili Kina nekako uspele da tehnološki preskoče američki vojni razvoj, i sada su svetlosnim godinama daleko. Sva tri medija izričito pominju ove dve nacije.
Ovaj narativ su potom „pokupile“ kablovske vesti, a Em-Es-En-Bi-Si je pozvao bivšeg direktora CIA i ministra odbrane Leona Panetu da njihovoj publici objasni da bi američka vlada trebalo da pretpostavlja da su NLO ruskog ili kineskog porekla dok se ta mogućnost ne iscrpi.
„Da li pretpostavljate da Rusija ili Kina testiraju neku ludu tehnologiju koju mi nemamo ili pak preterujemo u pretpostavkama o sposobnosti Kine i Rusije, i da li je jedino drugo objašnjenje da ako to nismo mi, onda je to nešto vanzemaljsko?“, pitao je Panetu Čak Tod iz Em-Es-En-Bi-Sija.
„Verujem da bi iza mnogih od ovih stvari mogle da stoje zemlje poput Rusije, Kine ili drugih država koje sada koriste bespilotne letelice, sofisticirano oružje koje bi moglo biti umešano u mnoga od ovih viđenja“, odgovorio je Paneta. „Mislim da na tom polju treba raditi vrlo iskreno kako bismo identifikovali šta se događa.“
„Zvuči kao da mislite da bi trebalo to da iscrpimo, da iscrpite tu hipotezu pre nego što počnete da se bavite drugim hipotezama?“, nastavio je Tod.
„Da, apsolutno“, rekao je Paneta, koji je, samo da se zna, podjednako tiranski, nasilnički imperijalistički hladni ratnik kao i bilo koji drugi direktor CIA.
Ovaj narativ o NLO kao kineskoj/ruskoj pretnji brzo su prihvatile i ugurale među mejnstrim činjenice sve glavne grane masovnih medija, od „Foks njuza“ preko „Rojtersa“ do „Gardijana“ i „Tudeja“, od Bi-Bi-Sija do „Ju-Es-Ej tudeja“. Kad god vidite da se imperijalistički mediji u ovoj meri slažu u jednoj priči, to je zvanični narativ Imperije. Možemo očekivati da ćemo videti mnogo više ovoga u budućnosti.
Zanimljivo je da je jedini segment masovnih medija koji smo videli o ovoj temi otkako je pukla priča u „Njujork tajmsu“, a koji ne promoviše narativ o NLO kao kineskoj/ruskoj prijetnji – gostovanje veterana vojne obaveštajne službe Lua Elizondoa, koji je okrenuo loptu u smeru novog narativa o NLO što se pojavio 2017, u emisiji „Taker Karlson tunajt“. Elizondo se potrudio da kaže Karlsonu (koji je i sam promovisao ideju da bi NLO mogli biti strana kontradiktorna pretnja s melodramom iz crtanih filmova) da nema šanse da bi to mogli biti ruski ili kineski avioni.
Elizondo, koji izgleda favorizuje narativ o NLO kao vanzemaljcima, tvrdi da postoje opsežni zapisi o vojnim susretima s ovim fenomenima koji idu i do sedamdeset godina unazad, što isključuje Kinu jer je tada jedva držala glavu iznad vode, a i isključuje i Rusiju jer je svoje NLO znanje podelila sa SAD nakon raspada Sovjetskog Saveza.
Ne znamo šta se dešava s tim poslednjim delom; Ne vidimo razlog da verujemo da američka sablast deluje s dobrom namerom na tako lako manipulisanu temu, ali sasvim je moguće da je Elizondo krenuo ovim putem iz iskrene želje za vladinim otkrivanjem NLO i pokušavajući da povrati kontrolu narativa sada kada vidi pravac trke u naoružanju hladnog rata.
Kris Melon, još jedan od glavnih igrača u novom narativu o NLO, nedavno se požalio na tviteru da „neke važne informacije nisu podeljene“ s javnošću u izveštaju o NLO. Pa ko zna, možda su pokretači ovog novog narativa o NLO imali dobru nameru a njihovi napori su bili samo brzo obuzeti silama izvan njihove kontrole da bi unapredili postojeće agende hladnog rata.
Bez obzira da li je to tačno ili ne, uvek je bilo neizbežno da će ova čudna nova zečja rupa s NLO koja ide u glavne vesti dovesti do još propagande hladnog rata. Prvi put pomalo komuniciramo s onlajn NLO zajednicom i čini se da su to uglavnom pristojni ljudi s dobrim namerama i puno nade u ovu novu vladinu istragu. Ali takođe se čini da su oni zajednica koja mahom samo razgovara među sobom i tek počinje da se susreće s hladnim surovim svetlom dana što predstavlja neprobojnu izopačenost američke ratne mašine.
Američka vlada je čista močvara; ne možete koristiti močvaru da popravite močvaru. Demokrate nikada nisu nameravale da koriste posebnog savetnika za uklanjanje Trampa, Tramp nikada neće ukloniti duboku državu, a američka vlada neće istražiti sebe i reći svima da su vanzemaljci stvarni.
Ako zaista postoje vanzemaljci, i ukoliko zaista lete oko našeg sveta u čudnim letelicama, pre ćemo istinu o tome saznati od samih vanzemaljaca nego od američke vojske. Ratna mašina samo ubija i uništava, te neće iznenada razviti interes za istinu i transparentnost. Što pre ljubitelji NLO to shvate, to bolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *