Наметање Шмита

Одлука колективног Запада да, супротно неопходном консензусу у Савету за спровођење мира у БиХ и изостанку потврде у Савету безбедности УН, прогура политичара из Баварске за новог високог представника, донета је са жељом да се удари шамар Москви, али и да се Бањалуци и Београду покаже ко је газда

Чланице Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ (ПИК), игноришући противљење представника Русије, именовале су немачког политичара Кристијана Шмита за новог, осмог по реду представника такозване међународне заједнице у дејтонској творевини.

АНЕКС 10 Наметањем Баварца за наследника „вечитог“, а у спровођењу добијених задатака ипак неуспешног Аустријанца Валентина Инцка, кључни фактори Запада су, уз очекивану асистенцију Турске и Јапана, не само свесно прекршили статут споменутог Савета који предвиђа да се одлуке обавезно доносе консензусом свих чланова Управног одбора већ и обезвредили Анекс 10 Дејтонског мировног споразума.
Њиме се, да подсетимо, предвиђа да сваког новог високог представника, након консултација, споразумно предлажу стране потписнице споразума из ваздухопловне војне базе у Охају (међу којима су и Република Српска и Србија), да би затим његов избор био потврђен резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација.
Очигледно је да наметање Шмита за новог „гувернера“ колонијалних сила у Сарајеву представља грубо кршење међународног права, или, прецизније речено, настављање курса започетог 1999. злочиначком агресијом НАТО-а на СРЈ, за шта овај војни савез тада није добио зелено светло од организације с њујоршког Ист Ривера.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.