ХЕРОЈСТВО НАНЕ ФАТЕ

ПОСЛЕРАТНИ ЏИХАД

Да ли рушење цркве у Коњевић Пољу представља истинску победу правде, или наставак џихада за који се залаже Мустафа Церић? Је ли Фату Орловић за борбу мотивисала жеља за том правдом, или за осветом? Чиме је заслужила статус хероја?

Исламско предање каже – објашњавао је пре више од деценије у тексту за „Печат“ професор Дарко Танасковић – да је весник вере Мухамед муслиманским борцима који су се вратили из битке против неверника једном рекао: „Добро учинисте што из мањег у већи џихад ступисте.“ На њихово питање шта је то већи џихад, он им објасни: „За раба Божијег, борба против сопствених страсти.“ На основу овог и неких других извештаја о Мухамедовим поступцима и речима настала је линија тумачења у познијем исламу, према којој, заправо, џихад на првом месту и није „свети рат“ у буквалном смислу те речи. Танасковић је тада подсетио и на речи поглавара Исламске заједнице БиХ, реис-ул-улеме Мустафе Церића да је „мали џихад завршен пре више година и ми смо га, неки од нас су га, преживели“, те да „сад треба да поведемо већи, други џихад, интелектуални и образовни“. „Ви, муслиманска заједница (Умма) широм света, помогли сте нам у мањем џихаду, а сад нам је потребна ваша помоћ у овом интелектуалном.“
Из реисових речи сазнајемо, тако, да је рат у БиХ за њега био џихад, што је само по себи корисно сазнање, али и нешто више и значајније, да за њега џихад, додуше онај „већи“, и даље траје, а данас се одликује и у дугогодишњој „херојској“ борби Фате Орловић за рушење православне цркве која је три метра зашла у њену авлију у Коњевић Пољу, надомак Сребренице, и њеној славној победи крунисаној егзалтираним усклицима среће док се звоник разбијао о земљу. Усклицима на каквим би им позавидела и сестра док жени брата. А мишљење Мустафе Церића је за „Нана Фату“, како сазнајемо од ње саме, од пресудног значаја. Тиме се, онда, може објаснити и њено одбијање врло великодушних понуда Српске православне цркве међу којима је, према неким наводима, била и она да јој се у замену за три метра њене авлије у Коњевић Пољу купи стан у Сарајеву.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.