Односи заувек обележени Холокаустом

Сваки сукоб на Блиском истоку, посебно онај какав је једанаест минулих дана беснео између (премоћних) израелских снага безбедности и (радикалног) палестинског Хамаса, доводи политичку ситуацију у Немачкој до усијања, изливајући на њене узавреле улице запаљиви гнев многобројног муслиманског (и арапског) света против политике израелске владе, те подстичући све опаснији домаћи и увезени антисемитизам до забрињавајућих размера

Примирје на Блиском истоку, после једанаест крвавих дана, са стотинама мртвих и хиљадама повређених, и хаосу рушевина, смирило је, напокон, и узавреле улице немачких градова. Четири хиљаде километара далеко од епицентра најновијег, и овога пута разарајућег и пустошног сукоба исконских и непомирљивих непријатеља, Израелаца и Палестинаца, отворен је, као по закону спојних судова, фронт експлозивног гнева и мржње, који је усијао овдашњу политичку атмосферу.
Било је минулих дана кључања и масовних протеста и у другим земљама, Француској, Великој Британији и Шпанији, на пример. Нигде се, међутим, као овде, на тако драстичан и драматичан начин, не показује, увек изнова, посебно осетљива позиција Немачке, која земљу у оваквим случајевима и поводима, готово неминовно, избацује на линију ватре и суочава с опасним искушењима.
За то су „криви“, с једне стране, и најпре, њена, у овом случају нацистичка прошлост, с неизбрисивим теретом Холокауста, из чега је проистекла, и проистиче, посебна и стална немачка одговорност за судбину и опстанак Израела. И, с друге стране, чињеница да међу милионима муслимана и Арапа, који су у овој земљи нашли хлеб (гастарбајтери) и прибежиште (мигранти), има и много оних који би, кад би им се за то пружила прилика и моћ, радо и без милости, збрисали јеврејску државу.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *