Довршавање послова

Колико обавештајни рат који букти Европом угрожава Србију и интересе српског корпуса на Балкану?

Још није потпуно јасан циљ овако интензивног сучељавања и обрачуна обавештајних служби НАТО-а и Русије, какав није забележен још од Хладног рата. Цео свет забрињава активирање фазе протеривања дипломата, што је иначе карактеристично за период непосредно пред ескалацију.

БАЛКАНСКА ОПЕРАЦИЈА И док сви очекују сукобе у Украјини или Белорусији, који су наравно као потенцијална опасност окупирали пажњу Русије, могуће је да је управо то и био циљ – да се Русија забави проблемима на својим границама док водеће западне земље не реше „недовршене послове на Балкану“.
Интензивирање обавештајних акција и операција на Балкану у оквиру хибридних дејстава сугерише да је то и те како могуће.
Већ и површна анализа показује да би ту на удару могли да буду Србија и српски корпус у целини. Добро маскиране игре моћних западних обавештајних служби против Србије и српских интереса у последње време све је теже препознати јер настоје да их прикажу као спонтана локална дешавања и слободне неконтролисане иницијативе њихових балканских сателита. Може се запазити да због великог ангажовања у вези с Русијом привремено део координације препуштају хрватским обавештајним агенцијама, бар што се тиче директних и провокација преко Црне Горе и „Косова“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *