Балканске аналогије

Хрватска и КиМ

Нигде се историја тако очигледно не понавља као на овим просторима, где су улоге подељене по већ добро познатој матрици, уљуљкујући њихове актере у уверења о властитом значају и снази. Као да будућност или било шта друго важно од њих зависи

Aко је неко хтео да напакости Србији и за сва понижења на тему проблема са самопроглашеном државом Косово, на њеној сувереној територији, додатно јој забије прст у око, успео је то преко Хрвата и државе Хрватске. Ова некадашња „братска“ република а однедавно поново независна држава, као што је доследна својој унутрашњој усташофилији, на спољном плану следи старе историјске улоге и савезништва, засноване на србофобији.
У тренутку када су Вуковаром и околином, што на православни Васкрс, што на Дан победе над фашизмом, булументе хрватских младића обучених у црно и с бакљама у руци дефиловали и скандирали „Ој Хрватска мати, Србе ћемо клати“ и „Убиј Србина“, све уз мирну пратњу полиције, шеф хрватске дипломатије Горан Грлић Радман је приликом посете Приштини (6. маја) најавио да ће његова земља на „Косову“ формирати војни камп ради веће безбедности.
„Одлучили смо да на Косову поставимо војни камп који ће допринети стабилности. Хрватска је недавно донела одлуку о повећању свог војног контингента у оквиру мировне НАТО операције на Косову а операција Кфора има посебан значај за Хрватску јер се налази у нашем непосредном суседству, што може да има посебне импликације на стабилност целе регије“, навео је Радман, а то је у Београду изазвало праву канонаду коментара и осуда.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *