Путинова невидљива сила

Руско Министарство одбране спремило је стратегију усавршавања система за радиоелектронску борбу, као посебног вида борбених дејстава којим ће се решавати судбина садашњих и будућих ратних операција

Недавно, 15. априла, у Русији је свечано и радно обележен Дан специјалиста радиоелектронске борбе. Овај професионални војни празник посвећен је догађају из 1904. године, када су руски заштитници Порт Артура успели да сузбију радио сигнале јапанских бродова и тако спрече њихову прецизну корекцију артиљеријске ватре. Од руско-јапанског рата и подухвата под командом вицеадмирала Ухтомског прошло је 117 година, али је данас, чини се, радиоелектронска борба (РЕБ) као практично посебан род војске, у Русији и свету потребнија него икад. Јер савремени, а поготово будући ратови неће уопште бити могући без јединица какве данас постоје под називом Војска радиоелектронске борбе Руске Федерације, чији је командант генерал-потпуковник Јуриј Ласточкин. Посебну пажњу овај вид ратовања привлачи ових дана, када се ломи одлука око тога да ли ће Украјина (уз подршку САД и НАТО-а) ступити у отворен сукоб с Русијом, претећи не само турским ударним дроновима већ и авионима, хеликоптерима, бродовима и другом ратном техником која користи електронику. Сви они, у случају конфликта, постали би плен руских РЕБ специјалиста.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Tоплица

    Срећом, великом срећом, у Руском народу увек се роди довољан број генија, који својим изумима спасу прво најважнијега савезника – свој, Руски народ, а онда нас. па богами и сав остали Свет ! То напросто не може да буде друго него ствар провиђења ! Не можемо да помогнемо а срце нам греје. . . Но и Свет је, по свему би се рекло, угрожен по мери сопствене свести. Игром случаја сретали смо се на разним меридијанима са различитим народима, и можемо да посведочимо да је током све друге половине прошлог века мало појединаца било свесно коме треба да су захвални за своју слободу. Готово свима, ђинђуве и лилихипови данашћих глобалиста били су пречи ! Можда се зато све и понавља, само у изведби других протагониста и са другом болтовњом ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *