Бошњачки зелени снови

Санџаклије све више поглед упиру према Истанбулу, рачунајући на реинкарнацију Османлијског царства, само је питање хоће ли га преламати преко Сарајева, као до сада, или преко Приштине, као најновијег ослонца

Мешавина европског и оријенталног у Новом Пазару уједно је и политичка одредница за Рашку област коју домаће муслиманско живље и даље зове „Санџак“, премда се ради о старом османском називу за војну административну област. Иако им је, као територији у Србији, главни град Београд, неретко се, по разним основима, окрећу Сарајеву, као главном центру Бошњака на Балкану.
Отуда вест да ће БиХ отворити генерални конзулат у Новом Пазару никога није изненадила. Управо је Влада Србије дала сагласност за отварање конзуларног представништва, а Бошњачко национално веће (БНВ) поздравило такву одлуку, јер је „то добра вест за Бошњаке у Санџаку и за све Бошњаке који живе ван БиХ“, те ће унапредити односе између Србије и БиХ и односе између Срба и Бошњака.

[restrict]

УЛОГА СУЛЕЈМАНА УГЉАНИНА У бошњачком националном савету подсећају да је отварање босанско-херцеговачког конзулата у Новом Пазару иницирано 11. маја 2019. године, када је у Новом Пазару боравио члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић. Осим са својим домаћинима у БНВ, тада је о тој иницијативи разговарао и с новопазарским градоначелником Нихатом Бишевцем.
Колико Нови Пазар добија на значају говори податак да би и Турска требало да има конзулат, чије отварање је најавила још пре пет година, а Влада Србије то потврдила у јуну 2020.
Иначе, отварање бх. конзулата је плод вишегодишњих договора које је оснивач и доскорашњи председник Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин водио с ранијим чланом председништва Босне и Херцеговине Бакиром Изетбеговићем, али и са садашњим Шефиком Џаферовићем.
Е сад, не би се рекло да је Сулејман Угљанин све то чинио из алтруистичких побуда и што бољих односа Србије и БиХ, јер познато је да је за тридесетак година свог политичког ангажмана Суљо једино постигао да буде реметилачки фактор у ионако често нарогушеном Санџаку.
Tрeбa пoдсeтити дa je почетком 1990-их (тачније у октобру 1991) др Сулejмaн Угљaнин биo oргaнизaтoр рeфeрeндумa o aутoнoмиjи Сaнџaкa у oквиру Србиje и дa je дao пoдршку Aлиjи Изeтбeгoвићу 1992. oкo држaвoтвoрнoсти и пoзициje Бoшњaкa у БиХ, aли и у Сaнџaку. Није тајна да овог новопазарског политичара често прате коментари да додатну снагу тражи у Сарајеву, нарочито кад остане без министарског места у Влади Србије, у којој је био од 2008. до 2014. године. Уосталом, наводи се да је и СДА Санџака, на чијем је челу био од оснивања, настао као део СДА БиХ. Међутим, Угљанин настоји да докаже да је блискост овог дела Србије с Босном и Херцеговином и кроз историју утемељена. И то још пре сто година. Тaкo je нeдaвнo oргaнизoвao и прoслaву стoгoдишњицe Сjeничкe дeклaрaциje, кojoм су aвгустa 1917, тoкoм oкупaциje Србиje, грaдoнaчeлници и прeдсeдници 12 сaнџaчких oпштинa трaжили oд Aустрoугaрскe дa Сaнџaк oтцeпи oд Србиje и Црнe Гoрe и припojи Бoсни и Хeрцeгoвини.
Имао је Суљо онолико сличних испада да их је тешко и побројати, било да буди духове прошлости или позива на сепаратизам, пa чaк и нa тeкoвинe oкупaтoрских силa у Србиjи. Сeпaрaтисти из oвoг крaja Србиje пoзивajу сe чaк и нa 20. нoвeмбaр 1943, кaдa je у Пљeвљимa, пoд oкупaциjoм нaцистичкe Нeмaчкe, фoрмирaнa тзв. рaтнa aутoнoмиja Сaнџaкa кoja je трajaлa дo пoлoвинe 1945. гoдинe.
БНВ je још 2012. у Нoвoм Пaзaру пoстaвилa и тaблу Aћиф-eфeндиjи, упрaвнику Нoвoг Пaзaрa зa врeмe Другoг свeтскoг рaтa, сaрaднику oкупaтoрa кojи je дoбиo oрдeн oд Aдoлфa Хитлeрa. Угљaнин, у тo врeмe министaр у Влaди Србиje, биo je нa пoстaвљaњу тaблe, a кaдa je држaвa нaлoжилa дa сe oнa уклoни, „упoзoриo“ je дa ћe oнaj кo тo учини снoсити пoслeдицe.
Ни актуелна пандемија није могла да прође без његових вербалних „бисера“, па је тако лидер Странке демократске акције Санџака, иначе доктор стоматологије, средином прошле године, изјавио на конференцији за новинаре.: „Тек када су почеле маске да се користе, повећао се број смртности. А зашто? Можда је неко у тим маскама, на сваку стоту ставио мало вируса или неког бојног отрова и направио нам проблем овде.“

Ферид Мухић

СВЕТИ САВА – „ЗАЈЕДНИЧКИ ПРЕДАК“ Тешко је данас било какав проблем сагледати а да се његови узроци не налазе у дубљој прошлости, па тако ни Санџак није изузетак. Некада је то био део Босанског пашалука у оквиру Отоманске империје све до 1878. године. На Берлинском конгресу који је одржан исте године велике силе су одлучиле да оставе Санџак у саставу Отоманске империје, али су дозволиле Аустроугарској да размести своје снаге у делу овог региона. Договором краља Петра I Карађорђевића и црногорског краља Николе Петровића, а захваљујући Русији, Србија и Црна Гора преузеле су контролу над Санџаком у Првом балканском рату 1912. године. Све до балканских ратова 1912. и 1913. године Санџак је чинио јединствену административну целину с управом у културним седиштем у Новом Пазару.
На простору Санџака у околини Новог Пазара корени су средњовековне српске државности. У 11. и 12. веку ова област је позната као Рас – српска држава, којом влада породица Немањић. Од 9. до 13. века овде су подигнути најстарији православни манастири (Црква Светог Петра, манастири Ђурђеви ступови, Сопоћани, Милешева…). Од 1217. године, када је Стефан Немањић примио краљевску круну од папе, почиње јачање Раса који постаје утврђени град у радијусу од десетак километара од данашњег Новог Пазара.
Не споре то ни муслимани Бошњаци. Чак је и Суља, у својим веселим иступима, знао да каже да је Свети Сава његов предак и да је он зачетник обнове Ђурђевих ступова.
За разлику од Суљиних „бисера“ много су опаснија „нова читања“ историје далеко озбиљнијих ликова, попут скопског академика Ферида Мухића, који тврди да су Бошњаци аутохтон народ који живи хиљадама година на простору Балкана, много пре доласка првих Словена.

Салих Селимовић

С друге стране, историчар и професор Салих Селимовић из Сјенице, врстан познавалац тема везаних за српско-муслиманске односе у балканској, не много срећној прошлости, у својим истраживањима и анализама устврдио је да су „овдашњи муслимани српског поријекла и православне провенијенције. Значи, Срби исламске вероисповести. Ако би то званично било прихваћено, био би увећан српски национални корпус, што није одговарало прво ранијим окупаторима, затим комунистима, а данас политичарима и интелектуалцима који инсистирају на томе да су муслимани у Србији посебан народ. Такво решење није одговарало ни страном фактору с империјалним амбицијама према српским земљама. Они су настојали да расцепкају српски национални простор ради лакшег отимања територије“. Његову последњу књигу „Прилози прошлости Старе Рашке“ стручна јавност оценила је као историографски бисер.
„Ово сада је трећи пут да се наши муслимани опредељују да су Бошњаци. Не оспоравам право да се сваки човек, па тако и муслиман, национално изјасни или не изјасни, како хоће, па и као Бошњак. Друга је ствар синтетичко стварање националног колективитета. Ту се морају поштовати научно утемељене одреднице“, рекао је Селимовић пре неколико година у интервјуу за „Печат“, нагласивши да су Турци потцењивали и исмејавали муслимане називајући их Бошњацима, што у дословном преводу значи празноглав, глуп, тврдоглав. Дакле, муслимани нису третирани као прави Турци, а ни они сами у души се нису тако осећали.
Данас је Санџак регија подељена између Србије и Црне Горе. Шест општина налази се у Србији (Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Прибој и Нова Варош) и шест општина у Црној Гори (Бијело Поље, Рожаје, Беране, Пљевља, Гусиње и Плав). У етничком смислу Санџак насељавају Бошњаци, који су већинско становништво, Срби и Црногорци.
Санџачко питање се актуелизује у периоду југословенске кризе, када долази до отварања националних питања и осамостаљивања република. Тада се ствара и идеја о јединственом географском простору на којем живе Муслимани од Бихаћа до Новог Пазара (Зулфикарпашић, 1986) и даље преко Косова и Метохије и Јужне Србије, те преко Бугарске па све до Турске. Назив за ту идеју је „Зелена трансверзала“.
Овај исламистички пројекат, који иде у корак с неоосманизмом – идеологијом која заговара обнову, предвиђа да се у првој фази поврати све оно што је било исламско, односно докле је владала Турска у БиХ. Немало експерата и аналитичара оцењује да је за реализацију „Зелене трансверзале“ пресудан спољни утицај, пре свега из САД и Велике Британије, и да исламисти на Балкану никада не би имали такав захват без подршке англосаксонских снага.

Шефик Џаферовић

ЦИЉ МУСЛИМАНА: „ЗЕЛЕНИ КОРИДОР“ Тако је публициста и историчар др Срђа Трифковић још пре 10 година изнео податак да је средином 1990-их година сер Алфред Шерман, бивши саветник Маргарет Тачер и суоснивач Фондације лорда Бајрона за балканске студије, упозоравао да је циљ муслимана да „створе ’зелени коридор’ који би раздвојио Србију од Црне Горе“. Западне силе то подржавају, упозоравао је Шерман, док се „Турска удаљава од Ататурковог секуларистичког и прозападног става и креће према отоманској, панисламској оријентацији“.
Циљ Бошњака је територијално спајање муслимана у Босни и Херцеговини и Србији, а то подржавају и финансирају Албанци с Косова и Метохије. С тим у вези су и чести захтеви за аутономијом Санџака, јер би се тако лакше решили Србе с подручја Рашке области. Другим речима, добијањем аутономије уследио би исти сценарио као и на КиМ после устава из 1974. године.

Сулејман Угљанин

Муслимани се надају да томе велики допринос треба да да Турска, упркос њеним сада одличним односима са Србијом јер, подсећања ради, у Истанбулу је још 1992. године отворена „Канцеларија за независни муслимански Санџак“, на чијем је челу тада био баш Сулејман Угљанин, а канцеларија је третирана као амбасада.
Да ли се Суља данас „преметнуо“ и кренуо другим путем. Пада у очи да је председник СДА пре месец дана на конференцији за медије позвао грађане да се на предстојећем попису становништва изјасне „онако како се осећају“, отворивши на тај начин пут за манипулације и ширење пропаганде међу санџачким Бошњацима. Многи тврде да је ово лукаво смишљена порука у договору с албанским лобистима како би се један део Бошњака на попису изјаснио као Албанци.
Уместо да Бошњаке позове да се изјасне као Бошњаци, а не као Муслимани, остали или пак Албанци, он је урадио нешто што иде наруку пројекту албанизације Санџака, који спроводе лобисти с Исметом Азизијем на челу. Парадокс је да позив долази од лидера најстарије бошњачке странке, СДА Санџака, која би требало да врши промоцију националног имена Бошњак и изјашњавања под тим, како они кажу, старим народним именом.
Изгледа да у Сарајеву не гледају баш благонаклоно на Суљин проалбански став, бар према односу тамошњег недељника „Став“ према њему, где је поводом недавног обележавања 30-годишњице СДА у БиХ, међу оснивачима истакнут Харун Хаџић, бивши председник СДА за Црну Гору, али не и Сулејман Угљанин, председник СДА за Србију.
У ствари, „није шија него врат“, јер је у питању исти циљ само различитим путевима и средствима. Следећи свој необуздани вербални ексцентризам, Суља је само транспарентнији.

[/restrict]

4 коментара

  1. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    BiH če otvoriti generalni konzulat u Novom Pazaru? Upravo je Vlada Srbije dala saglasnost za otvaranje konzularnog predstavništva(!). Šta znači ovo, po čijoj direktivi se to radi? Tako je, iz zvaničnih i medijskih informacija 2018 zakonski omogućeno poslanicima nacionalnih manjina u skupštini da govore na svom maternjem jeziku i da im se obezbredi prevodioc (albanski poslanik govorio na albanskom jeziku – obečali mu da mu obezbede prevdioca za naredne sednice); Muaremu Zukorliću je ranije AV omogućio legalizaciju divlje gradnje Islamskog Centra i Islamskog Univerziteta u Novom Pazaru; Briselskim sporazumom je Kosovo dobilo sve državne atribute, sa integrisanom administrativnom linijom u carinsku državnu granicu; Mini Šengenom – prometom ljudi i usluga – je zvanično-zakonski omogućeno albancima-šiptarima iz Albanije i Kosova, sa njihovim priznatim diplomama, da se zapošljavaju i naseljavaju u Srbiji, da otvaraju svoje radnje i lokale: ako se Srbi bune odgovaraće po zakonskim propisima. Kao važiće i za Srbe na KS i ALB, a zna se da to neće biti ni minimum od minimuma; gde su garantovane recipročne mere ?; Demografski Savet za finansijski podsticaj radjanja protiv bele kuge doneo Rešenje da nacionalne manjine sa natprosečnim-velikim natalitetom (Albanci, Romi, Bošnjaci…) dobijaju najveći finansijski podsticaj radjanja: za 3 dete 12.000.oo dinara, za 4 dete 18.000,oo, i za 5 dete 18.000,oo dinara – a kod Srba-srpskog naroda vlada bela kuga!!!??? Sve se radi na štetu Srba i Srbije, protiv srpskih nacionalnih interesa!!! Neverovatno? …

    6
    1
    • Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

      BOSNA I HERCEGOVINA ima Dipomatsko-konzularno predstavništvo-ambasadu u Beogradu-Srbiji. Nije jasno zbog čega će BiH otvoriti generalni konzulat u Novom Pazaru – Vlada Srbije dala saglasnost? Nije Raška oblast (za Bošnjake Sandžak) – država? Tako su Autonomnoj Pokrajini KiM davani protivzakonski i protivustavni atributi državnosti na koje KiM nije imalo pravo (ustavni amandmani iz 1974, Univerzitet na albanskom jeziku, fakulteti albanske manjine u Prištini, albanski službeni jezik… na to nadovezano separatističko-šovinističko delovanje i enormni demografski podsticaj šiptara) – tako da je danas došlo do totalne promene etničke strukture stanovništva u korist albanaca-šiptara i otimenje srpske teriorije(!). Da li takva sudbina očekuje i Rašku oblast? Multikulturalnost treba da se gradi dvosmerno, na principima pariteta i reciprociteta – uravnoteženosti – u svim domenima društvenopolitičkog i kulturnog života? Šta kaže institucija-statistika? Treba da nas informiše-upozorava svake godine na neprimerene dijametralne razkike u etničkim odnosima ako postoje, a ne da to shvatimo kada bude kasno za ispravku! Na primer da li, i u kojoj meri postoji demografska razlika u populacionoj politici na etničkoj osnovi, kakav je brojčani odnos Srba i Bošnjaka, postoji li kod Srba bela kuga – šta kaže statistika? Svi smo mi za multikulturalnost-različitost – ali na ramnopravnoj osnovi u privatnom i društvenom životu (da ne bude kao na Kosovu)!!!

  2. Да, све се ради против српских националних интереса. Ко? Треба га идентификовати и онемогућити, после великих учињених штета.
    Недавно су муслимани добили статус народа, са великим М – Муслимани – јединствена појава у свету! Па их назваше Бошњацима. Ко и у чију корист? Врхунац глупости је било признавање локалних дијалеката – новоизмишљеним језицима: бошњачки, црногорски… иако не постоји ни најминималнији минимум критеријума за тако нешто. А да није трагично, било би смешно: преводиоци за бошњачки, црногорски. Чуј, преводиоци! Па коме је тако нешто пало на памет – да призна? Зар није знао куд то води, миц по миц? А језик – један, чист чистијат српски, СРПСКИ, то и најглупљи и најнеобразованији може одмах да схвати. По судовима се дешавају апсурдне сцене са разним “преводиоцима; за живот у Црној Гори потребно је положити испит из познавања “црногорског језика”! За све ово неко је, ипак, крив. И што се из тога рађају нови заплети и несагледиве последице по Србију… Да ли ико може да замисли да Американци говоре “америчким” јетиком, Аустралијанци “аустралијанслим”, Новозеланђани “новозеландским? јер ради се о једном – ЕНГЛЕСКОМ језику. Колико милиона говори енглским језиком? То што нигде не може, може у Србији, земљи свакојаких чуда. Чуда и у таквом виду, да осведочени сепаратиста и неприатељ државе у којој живи, буде – министар! Поклањање државних атрибута наказној држави Косово је само један од корака у аутодеструкцији. Дискриминација српског живља у односу на муслиманско, само још један корак, неприхватљив за свакога, сем за оне којима је у мислима једино ЕУ и додворавање чудовишној бирократској бриселској машинерији.
    Србијо, пробуди се и почни, паметно, да радиш у своју корист! За почетак, почни бар да Рашку област зовеш тако, а не Санџак; и то је нешто…

    11
    2
  3. Ako jedan narod u poslednjih 50 godina menja ime 3 puta a uz menjanje imena nespretno pokusava da menja i delove svoje istroije onda je to jedna vrsta lako vidljive sizofrenije intelektualne elite tog naroda.
    Ako tu lako vidljivu sizofreniju priznaju intelektualne elite drugih naroda, onda se tu radi o krajnjem licimerstvu i odstustvu svakog dostojanstva. Naravno da je iz gore napisanog lako prepoznati bosnjacku intelektualnu elitu kao i gubitak svakog intelektualnog dostojanstva i krajnje licimerstvo srpske intelektualne elite.
    Ako je u matematici nemoguce da rezultat 2 + 2 bude bilo sta drugo osim 4 onda bi u odrednici nacionalne pripadnosti isto tako bilo nemoguce da jedan narod u poslednjih 50 godina 3 puta menja nacionalnost. Zakoni logike su univerzalni i ako se primenjuju u matematici i drugim prirodnim naukama onda se primenjuju i u drustvenim naukama a tako i u sferi odredjivanja nacionalne pripadnosti. Izgleda da je na daleko poznata bajka “Carevo Novo Odelo” ili bosnjacko nacionalno opredeljenje dela srpskog naroda ozbiljna tema za neki buduci naucni rad u SANU, naravno ako SANU intelektualna elita skupi dovoljno intelektualne hrabrosti da se upusti u pisanje istine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *